Güzel’in tutuklanmasına tepkiler sürüyor: Baş eğdiremezsiniz

  • kadın
  • 14:13 6 Eylül 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ - HDP Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasına karşı yapılan açıklamalarda, “Baş eğdiremezsiniz” mesajı verildi.  

Dokunulmazlığı kaldırılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in tutuklanmasına dönük tepkiler sürüyor. HDP Adıyaman İl Örgütü, Güzel’in tutuklanmasına dair parti binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda partili katılırken, “Semra Güzel halkın vekili kadınların iradesidir” pankartı açıldı. Açıklamada konuşan HDP Adıyaman İl Eşbaşkanı Bekir Gündüz, Güzel’in dokunulmazlığının alelacele bir şekilde kaldırılmasının Türkiye’nin kuruluşundan bu yana inkar edilen Kürt sorununun bir sonucu olduğunu ifade etti.
 
'SOYLU'NUN EMRİ'  
 
Güzel’e dönük tutuklama kararının bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verildiğini belirten Gündüz, “Güzel, Senaryosunu başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP-MHP iktidarının yazdığı bir oyun ile önce dokunulmazlığı kaldırılmış, ardından birkaç gün önce tutuklanmıştır. Bu siyasi operasyonlarla Kürt halkının ve dostlarının iradesinin kırılacağını zannedenler yüz yıldır yanıldıklarını gördüler ancak uslanmadılar. Güzel, vekilimiz iktidarın bu kirli oyununa karşı boyun eğmeme geleneğini sürdürerek temsil ettiği, halkın ve Türkiyeli kadınların baş eğmez iradesi olduğunu kendisinden daha önceki Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, İdris Baluken örneğinde olduğu gibi göstermiştir” diye konuştu. Gündüz, Güzel’in yaptığı insani ziyaretin hukuksuz bir şekilde suç unsurları yaratılarak kamuoyuna sunulduğunu ifade ederek, vekillerinin bir an önce serbest bırakılması talebini dillendirdi. 
 
Açıklama, “Semra Güzel irademizdir” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile sona erdi.
 
İSTANBUL  
 
İstanbul’da Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde  Güzel’in tutuklanması protesto edildi. Bağcılar Meydanı’nda yapılan eyleme Adalet Nöbeti'ne katılan tutuklu yakınları, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Kadın Meclisi Sözcüsü Didem Nur Acabey, HDP Kadın Meclisi, Kadın Zamanı Derneği, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Marmara Eşsözcüsü Dilber Demir ile çok sayıda partili katıldı. Meydanda bir araya gelen, “Kürt kadınlarına baş eğdiremezsiniz" pankartı açarak, "Semra Güzel onurumuzdur", "Semra Güzel irademizdir", "Jin, jiyan, azadî" ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı.  
 
 
BAŞ EĞDİREMEZSİNİZ
 
TJA üyesi Tuğba Uluğ,  Güzel'in yol arkadaşları olduklarını belirterek, “Erkek-devlet politik çıkmazda olduğunda ilk saldırdığı kadınlar oluyor. Bunu Ayşe Gökkan’da, Leyla Güven’de ve kadın mücadelesi yürüten binlerce kadına uygulamaya çalıştığı tahakkümde gördük. Bizler ne dün baş eğdik ne de bugün. Erkek-devlet bilsin ki yarın da baş eğmeyeceğiz. Kürt kadınlarını itibarsızlaştırma çabanızı da baskılarınızı da boşa çıkaracağız. Mücadelemizden de yan yana olma inancımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu. Uluğ, Semra ve tutuklu tüm kadınlara selam göndererek, "Yalnız değilsiniz, yalnız değiliz" dedi. 
 
Eylemin ardından kadınlar alkış ve zılgıtlarla alandan ayrıldı.
 
MARDİN
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından gözaltında kötü muameleye maruz kalması ve tutuklanması Mardin’de Şahmaran Kadın Platformu, HDP Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA/ Tevgera Jinên Azad) öncülüğünde gerçekleştirilen açıklamayla protesto edildi. HDP İl binası önünde yapılan açıklamaya HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, çok sayıda kadın ile birlikte siyasi parti yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. Açıklamayı kadın kurumları adına TJA Sözcüsü Eylem Amak okudu.

AKP-MHP iktidarının her defasında kirli bir saldırı konseptiyle siyasal, ekonomik ve toplumsal krizlerin üzerini örtme çabası içinde olduğunu belirten Amak, “İktidarın bu politikaları dün olduğu gibi bugün de tutmayacaktır” dedi. Her türlü yolsuzluğa ve siyasal yozlaşmaya bulaşmış kişilerin ülkede elini kolunu sallayarak gezdiğini belirten Amak, “Kadınlar sizlerin bu kirli politikalarınız karşısında asla diz çökmeyecek. Bulunduğumuz her yerde Semra Güzel irademizdir demeye devam edeceğiz. Her defasında kadın düşmanlığını tescilleyen erkek iktidar şunu çok iyi bilsin ki, biz kadınlar yılmayacağız. Hak savunucuları olarak faşist iktidara karşı asla susmayacağız ve boyun eğmeyeceğiz” dedi. Amak, daha sonra Güzel’in cezaevinden gönderdiği mesajı okudu.

DÜNDAR: KADINLAR SONUNUZU GETİRECEK

Ardından söz alan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da, Semra Güzel hakkındaki karar ve maruz kaldığı uygulamaların Kürt halkına ve insanlığa dönük olduğunu belirterek, “1994 yılından bu yana bir tek Kürt bu iktidar karşısında, faşizm karşısında diz çökmemiştir” dedi. Orhan Doğan’dan İdris Baluken’e ve en son olarak da Semra Güzel’in başının eğilmek istendiğini hatırlatan Dündar, “Suç işleri Bakanının hileleri yerini bulmadı. Sırf kendi hilelerini desteklemek için yalanlar söylediler. Semra Güzel, gitmek isteseydi İçişleri Bakanının ruhu bile duymazdı. Aldıkları kararlarla, komplolarla, ayak oyunlarıyla Kürt siyasetini meydanlarda mağlup etmek istiyorlar. Kadınların mücadelesi olduğu sürece bu memleketin kokusunu alamayacaksın. Bu memleketin havasını soluyamayacaksın. Kadınlar senin sonunu getirecek. Bu nedenle her gün bir kadın vekilimizi hedef haline getiriyor, bu nedenle her gün bir siyasetçimizi hedef haline getiriyor” dedi.

Soylu’nun planlarının boşa çıkması ve istediği “sahte zaferi” elde edemediği için Güzel’in tutuklanmasının hemen ardından Diyarbakır’da HDP’nin kapısı önünde açıklama yapmaya gittiğini dile getiren Dündar, “Biz de diyoruz ki, zaten senin gidişin HDP’nin kapısı önünden olacak. Senin gidişin HDP’nin siyasetinden olacak. Bu nedenle HDP’nin kapısı önünde nefes almak istiyorlar. Bütün siyasetlerini HDP’nin ve Kürt kurumları üzerinden götürmek istiyorlar. Diyoruz ki, bu hevesin boğazında kalacak. Boşuna heveslenme günlerin yakındır” dedi.

Soylu’nun çeteler ve mafyalarla olan fotoğraflarına dikkat çeken Dündar, iktidarın kirli olduğunu ve meşruiyetini kaybettiğini belirterek, Semra Güzel’in Kürt halkının iradesi olduğunu ve yanında olduklarını söyledi.