Güzel’in tutuklanmasına tepki: İktidarın son çırpınışları

img
VAN - HDP Milletvekili Semra Güzel’e yönelik saldırının AKP-MHP’nin son çırpışları olduğunu belirten kadınlar, “Bu ülkede birçok iktidar geldi, gitti ama biz kaldık. Siyaset yapmaya devam edeceğiz” mesajı verdi. 
 
Halkları Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in şiddet görerek gözaltına alınmasına ve akabinde tutuklanmasına karşı tepkiler sürüyor. Güzel’e, gözaltına aldığı sırada “ahlaksız bir tutum” sergilendiğini ifade eden Van Barış Anneleri Meclisi'nden Zekiye Kaya, hukuksuz bir şekilde tutuklanmasına tepki gösterdi. “Bir halkın iradesi olan vekilin başını eğmek kimsenin haddi değil” diyen Kaya, şöyle devam etti: “Vekilimizin şuan cezaevinde olması bir şey değiştirmiyor. O hala bizim vekilimiz ve irademizdir. Vekilimizin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.
 
İktidarın kadın vekillere saldırısının asıl nedenini kadının “özgürlük için verdiği mücadele” olduğunu ifade eden Kaya, “Kadınlar adil bir yaşam için mücadele ediyor. Ancak bu sistem adaletten korkuyor. Bu yüzden saldırıyor. Binlerce insanımızın, vekillerimizin şu an tutuklu olmasının nedeni bu. Kadınlar daha fazla ezilsin istiyorlar. Ancak kadınlar bundan sonra ezilmeyecek ve özgür olacak” şeklinde konuştu. 
 
Semra Güzel’e yönelik kötü muamelenin “işkence” olduğunu belirten HDP Yerel Yönetimler Merkez Kurulu üyesi Öznur Hevin, görüntülerin korku yaymak için bilinçli servis edildiğini söyledi. Hevin, “Tüm saldırılara karşı alanlarda ve Güzel’in yanında olmaya devam edeceğiz. Bizim irademizdir ve biz irademize sahip çıkacağız” dedi.
 
KADIN DÜŞMANLIĞI
 
Güzel’in tutuklanmasının kadın iradesine yönelik bir saldırı olduğunu belirten STAR Kadın Derneği Yöneticisi Serap Güvenç, “Bu saldırıların temelinde Kürt ve kadın düşmanlığı olduğunu biliyoruz. Semra vekil şahsında bütün kadınların iradesi teslim alınmak, itibarsızlaştırılmak ve yok sayılmak istenilmektedir. Algı operasyonları oluşturularak saçını çekip boyun eğdirmek istedikleri irade kadın iradesidir” diye konuştu.
 
İKTİDARIN SON ÇIRPINIŞLARI
 
Güzel’e yönelik saldırıların AKP-MHP’nin son çırpışlarını gösterdiğini belirten Güvenç, “Bu ülkede birçok iktidar geldi, gitti ama biz kaldık. Bu ülke bizim, siyaset yapmaya, kadın hakları savunucusu olmaya devam edeceğiz. Hiçbir baskı ve gözaltı politikası bizi kadın mücadelesinden alıkoyamayacaktır. Semra vekil milyonların iradesidir ve yalnız değildir. Devlet kadınlardan korkuyor; mücadele eden, baş eğmeyen kadınlara saldırıyorlar” ifadelerini kullandı. 
 
MÜCADELE MESAJI 
 
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ise, çetelerin, tecavüz faillerinin korunduğu, kadın katillerinin sırtının sıvazlandığı bir süreçte, milyonların iradesi olan bir vekilin tutuklanmasını kabul etmediklerini söyledi. TJA aktivisti Ayşe Minaz da, “Son zamanlarda Kürt siyasi hareketine çok ciddi özellikle de Kürt kadın hareketine pervasızca bir saldırı var. Kürt siyasi hareketinde yer alan kadınlara düşmanca, güvenlikli politikaları ön planda tutarak ciddi anlamda bir saldırı söz konusudur. Semra vekile uygulanan şiddeti kadınlar olarak kabul etmiyoruz, yapılan şiddet insanlık dışıdır. 90’li yıllarda milletvekillerimize yapılan saldırıdan hiçbir farkı yoktur. Maalesef yaşadığımız ülkede süreç değişse de zihniyet aynı şekilde devam ediyor. Biz Kürt kadınlarına baş eğdirmeye çalışıyorlar ama bir kez daha söylüyoruz, yürüttüğümüz siyaseti sonuna kadar devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.