Diyarbakır ve Kilis cezaevinde ihlallere karşı açlık grevi

img
 
DİYARBAKIR/KİLİS - Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi ve Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan siyasi tutuklular, hak ihlallerine karşı açlık grevi eylemi başlattı.  
 
Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan siyasi tutuklular, aileleriyle yaptıkları görüşmede, hak ihlallerine karşı 5 günlük açlık grevi eylemi başlattıklarını aktardı. Tutuklular, eylemlerinin "uyarı" amaçlı olduğunu belirtti. Tutuklular, spor, sohbet ve kurs haklarının ihlal edildiğini, keyfi bir şekilde infazların yakıldığı, şartlı tahliyelerin engellendiği, çift kelepçe, ağız içi arama ve çıplak arama gibi onur kırıcı uygulamaların olduğu, mahremiyeti hiçe sayan kameraların olduğu, hasta tutukluların serbest bırakılmadığı, sağlık hakkının ihlal edildiği, ziyaret ve telefon saatlerinin kısıtlandığı, sağlıklı beslenme koşullarının sağlanmadığı, inanç ve ifade özgürlüğüne saygı duyulmadığı, anadildeki yayınların engellendiği, kitap kotası olduğu, disiplin cezasıyla tehdit edildiklerini belirtti. Tutuklular, söz konusu uygulamaların son bulmasını istedi.  
 
KİLİS’TE 3 TUTUKLU AÇLIK GREVİ BAŞLATTI 
 
Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nde ise tutuklu Uğur Taşdeviren, Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde, maruz kaldıkları hak ihlallerini anlatarak, Hüseyin Osmanpur ve Hüseyin Aydın adlı tutuklular ile birlikte bugün açlık grevine başladıklarını duyurdu. Cezaevinde sadece 4 siyasi tutuklunun bulunduğunu belirten Taşdeviren, kendilerine “askeri nizamda ayakta sayım” dayatıldığını aktardı.
 
Uygulamayı kabul etmedikleri için gardiyanlar tarafından bir ay önce “Başınıza öyle bir şey getiririm kimse de duymaz” şeklinde tehdit edildiklerini hatırlatan Taşdeviren, bir ay önce Van Cezaevi’nden Kilis’e sevk edilen İhsan İyinç adlı tutuklunun 4 gün önce gerekçe olmaksızın tekli hücreye konulduğunu belirti. İdarenin İyinç’i “Daha önce diğer 3 tutuklu sesini etmezdi, o geldiğinden beri hak iddia ediyorlar. Buradaki düzenimizi bozuyor” diyerek tekli hücreye koyduğunu belirten Taşdeviren, açlık grevlerinin arkadaşları İhsan İyinç’in yanlarını getirilip “askeri nizamda ayakta sayım” dayatmasının son bulana kadar devam edeceğini belirti. Taşdeviren ayrıca açlık grevi kararı aldıktan sonra Hüseyin Osmanpur, Hüseyin Aydın ve kendisinin tekli hücreye alındığını belirterek, gerekli ihtiyaçlarının idare tarafından karşılanmamasından kaynaklı grevlerinin “ölüm orucu” şeklinde devam ettiğini belirti. 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve tutuklularla dayanışma derneklerine çağrıda bulunan Taşdeviren, cezaevine heyetler gönderilerek tutuklular ile görüşmeleri gerektiğini belirtti.