16 yılda 15 bin kadın katledildi

  • kadın
  • 20:03 15 Eylül 2022
  • |
img

AYDIN - Aydın Kadın Dayanışma Platformu, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve yargıdaki cezasızlık nedeniyle 16 yılda 15 bin kadının katledildiğini belirtti.  

Aydın Kadın Dayanışma Platformu, kadın cinayetlerine yönelik Aydın Kent Meydanı'nda açıklama yaptı. "Erkek adaletiniz batsın” pankartının açıldığı açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi vazgeçilmezimizdir", "Kadınlar birlikte güçlü" ve "Filiz Girgin isyanımızdır" dövizleri açıldı. Açıklamada sık sık "Jın Jiyan Azadi", "Katillerden hesabı kadınlar soracak" ve "Yasta değil isyandayız" sloganları atıldı. 
 
Açıklamayı kadınlar adına platform üyesi Aysel Batyar Önsel okudu. 
 
AYDIN'DA 1 AYDA 3 KADIN KATLEDİLDİ
 
Ağustos ayı içerisinde Aydın’da biri şüpheli üç kadının katledildiğini söyleyen Önsel, bir kadının ise beraber olduğu erkek tarafından yaralandığını kaydetti. Katledilen kadınlardan Filiz Girgin cinayetini hatırlatan Önsel, "Nazilli’de günlerce arandıktan sonra makilik bir alanda elektrik tellerine asılı halde bulunan Saliha G.’nin ölümü hala şüphelidir. Derhal etkin soruşturulma başlatılması gerekmektedir. Kız kardeşimizin ölüm sebebi açıklanana dek, failler ceza alana dek mücadele etmeye ve haykırmaya devam edeceğiz. Koçarlı’da evli olduğu erkek Mustafa Aydoğdu tarafından, Covid aşısı yaptırdığı için ‘şeytana uydu’ denilerek katledilen Necla Aydoğdu’nun ölümü meşrulaştırılmaya çalışıldı" diye belirtti. 
 
KÜRT AİLEYE TEHDİT 
 
İncirliova ilçesinde de Kürt aileye saldırı olduğunu ve kadınların tecavüzle tehdit edildiğini dile getiren Önsel, "Kadınlar olarak güvende değiliz. Kadınlara tecavüz tehtitleri yağdırırken faillerin kimlerden cesaret aldığını çok iyi biliyoruz, hesaplaşacağız. Kürt’ler üzerinden üretilen nefret söylemleri cezasız kalmayacaktır. Halkları birbirine düşürmeye çalıştıklarının farkındayız ve aileye yapılan saldırının takipçisi olacağımızı bildiriyoruz" dedi. 
 
'HESAP SORACAĞIZ'
 
Dönüştürülmeye uğraşılan eğitim ve yargı sisteminde eşitlik karşıtı, kadın ve çocuğun karşısında bir çizgi benimsendiğine dikkati çeken Önsel, "Kadınlar otobüste, parkta, iş yerinde şiddete ve istismara maruz kalmakta ve bu da erkek şiddeti nedeniyle kadınları kamusal alanlardan uzaklaştırmaktadır. Erkek şiddetinin oranı söylenilenlerin aksine artmaktadır. Kadın cinayetleri ve cinayete gerekçe gösterilen bahanelere her gün bir yenisi eklenirken, kadın cinayetleri son 16 yılda 15 bin gibi korkunç bir sayıya ulaşmışken, şiddet ve cinayet failleri cezasız bırakılırken, ölmemek için hayatını savunan kadınlar ceza almaktadır. Katledilen, kaybedilen, ölümü şüpheli kalan bütün kız kardeşlerimizin hesabını birer birer soracağız. Kadın cinayetleri politiktir, katledilen kadınlar isyanımızdır" diye konuştu.