Amini’nin katledilmesi kınandı

  • kadın
  • 18:58 21 Eylül 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ - Adana ve İzmir'de kadınlar  Mahsa Amini’nin katledilmesini yaptıkları açıklama ile kınadı.

Adana Kadın Platformu, Heykelli Park'ta yaptıkları basın açıklamasıyla Mahsa Amini’nin katledilmesini protesto etti.  Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları'nın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

Açıklamada ilk olarak İranlı Masha Nasimdoust konuştu. Amini'nin katledilmesine tepki olarak saçını kesen Nasimdoust, "Mahsa Amini, İran'da İrşad devriye memurları tarafından saçları yüzünden, başörtüsü nedeniyle öldürülen 22 yaşındaki bir kız. Mahsa ölmedi. Mahsa öldürüldü. Bugün burada isem, İran İslam Cumhuriyeti ajanlarının izin verdiği acı, şiddet ve işkence yüzündendir. İran İslam Cumhuriyeti sizden nefret ettiğimizi bilin, zorunlu başörtüsü istemiyoruz, zorunlu İslam ve cennet istemiyoruz.Katilsiniz, Navid Afkari'yi, Neda Ağa Sultan'ı, Mahsa Amini'yi ve daha bir çok kız kardeşimizi kirli ellerinizle öldürdünüz.Bir mahsa öldürdünüz, diğer mahsa'lar ile ne yapacaksınız? Şunu bilin ki biz dünyanın her yerindeki kadınlar biriz ve sizden korkmuyoruz.Bu ateş her yeri yakacak" dedi.

'ÖZGÜRLÜK İÇİN YAŞAMLARINDAN OLUYORLAR'

Adana Kadın Platformu adına konuşan Avukat Sevil Aracı Bek de ülkeler, isimler, katiller değişse de erkek-devlet şiddetinin kurduğu düzenin her an kadınlara fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik şiddet uygulayıp çoğu zaman da  vahşice katlettiğini dile getirdi.

Bek, "Dinci/faşist rejimlerin üzerlerinden silindir gibi geçtiği kadınlar, bir nefeslik özgürlük için yaşamlarından oluyor.22 yaşındaki Mahsa Amini İran’da başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından “nasihat etmek ve eğitmek için” darp edilerek 13 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra komaya girdi ve kaldırıldığı hastanede 16 Eylül’de yaşamını yitirdi.  1979’dan bu yana kadınları  kuşatan dinci-faşist rejim güçlerine karşı İran’da kadınlar sessiz kalmıyor, uyguladıkları şeriat kurallarıyla kadınlara nefes aldırtmamayı hedef haline getiren rejim, Mahsa’nın katledilmesinden sonra sokaklara dökülen binlerce kadını bastırmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışıyor, gözaltına alıyor, dövüyor, öldürüyor. İran’da kadınlar yaşamları pahasına geri adım atmadan dinci-faşist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor.Erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikalarına ve kadınlar üzerinden bütün bir topluma tahakküm kuran faşizme karşı kadın özgürlük mücadelemizi yükseltiyoruz. Başta İran gibi dinci-faşist rejimlerde ve dünyada kadınların bedeninden, kıyafetinden, özgürlüğünden elinizi çekin" diye konuştu.

İslami değerleri siyasi emelleri için kullanıp, bölgeyi kan gölüne çeviren ve yaşamı kadınlara dar edenlere seslenen HDP'li Tülay Hatimoğulları ise, "Allah adına işledikleri bu cinayetler,asla ve asla gerçek İslami değerlerle bağlaşamaz" dedi. Hatimoğulları, Türkiyeli kadınlar olarak İranlı kadınlarla dayanışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Açıklama "Jin jiyan azadi" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla son buldu.

İZMİR

Kadınlar Birlikte Güçlü (KGB) İzmir İran'da ahlak polisi tarafından darp edilerek öldürülen Kürt kadın Jin Mahsa Amini için 

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Polisler açıklama öncesi alana gelen İranlı kadınların kimliklerini topladı. "Mahsa Amini için, özgürlüğümüz için İran'da, Türkiye’de, dünyada isyandayiz" pankartının açıldığı açıklamada "Mahsa Amini için özgür bir beden, laik bir dünya için geceyi aydınlatıyoruz" ve "Karanlıktan kurtulmaknicin sabahı beklemeyeceğiz. Haydi bir ateş yakalım" dövizleri ve Mahsa Amini fotoğrafları taşındı. Açıklamada sık sık "İran'da direnen kadınlara bin selam", "İran'da azad", "Yaşasın kadın dayanışmamız" ve "Dünyayı yerinden oynayacağız" sloganları atıldı. Açıklamaya İran’lı kadınlar, sivil toplum örgütü, siyasi parti temsilcisi ve çok sayıda kadın örgütü katıldı. 

Basın açıklamasını kadınlar adına Mehtap Alişan okudu.  

Dünyanın her yerinde erkek egemen sisteme ve devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınlar, Mahsa Amini’nin katledilmesine karşı başta İran olmak üzere sokaklara döküldüğünü hatırlatan Alişan, “Faşist İran rejimini ve kadınların yaşam tarzlarına müdahale eden ahlak polisi gibi kurumları protesto eden gösteriler, yürüyüşler yapılıyor. Mahsa Amini’nin cenaze töreninde kadınlar toplu halde başörtülerini çıkararak mücadelelerini yeni bir boyuta taşıdı. Faşist İran devleti ise Kürt halkının yoğun yaşadığı bölgelerde olmak üzere halkın üzerine ateş açmaya, saldırmaya devam ediyor” dedi. 

 ‘KADINLAR MÜCADELE EDİYOR’

Mahsa’nın katledilmesi İran’da 43 yıldır süren dinci ve kadın düşmanı politikalarının sonucu olduğunu söyleyen Şahin, İran’da 1979’dan bu yana kadınların başörtüsü dayatması olduğunu ifade etti. Alişan, “’Ahlak polisi’ denilen teşkilat, kadınların başörtülerinden tutun kıyafetlerine ve dahası her türlü davranışlarına kadar karışıyor, kadınları ‘İslami kurallara’ uymadıkları gerekçesiyle darp ediyor. Yıllardan beri İranlı kadınlar, başörtüsü dayatması başta olmak üzere, ‘şeriat kuralları’ adı altında yaşamlarına, yaşam tarzlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı mücadele ediyor. Zorunlu başörtüsüne karşı mücadele, kadınların bir bütün olarak erkek egemen ve kadın düşmanı rejime karşı mücadelesinin bir sembolü olmuş durumda. Kadınlar bu dayatma politikalarına karşı başörtülerini çıkarıp fotoğraflarını ve videolarını sosyal medya üzerinden yayınlıyorlar” diye belirtti.

KATİL MOLLA REJİMİ 

İran rejiminin giderek sarsıldığını ve kadın  mücadelesini hedef aldığını belirten Alişan, kadınların, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları ile sokaktan geri adım atmayarak yaşamları pahasına dinci faşizme karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı. Alişan, “Mahsa Amini’nin katili Molla rejimidir. Mahsa'nın katili kadın düşmanlığı üreten erkek egemen sistemdir. Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi biz kadınların da mücadelesidir. Kız kardeşimizin öfkesiyle çıktığımız sokaklarda tıpkı 8 Mart, 25 Kasımlarda olduğu gibi karşımızda bir kere daha erkek devletin kolluk güçlerini bulduk. Tüm saldırılara rağmen burada olmaya isyanı büyütmeye devam ettik, edeceğiz. Katledilen her bir kadının hesabını sormak için buradayız” diye konuştu. 

‘ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDEN ELİNİZİ ÇEKİN’

Tüm dünyada erkek egemen sistemin kadın düşmanı politikaları karşı enternasyonal kadın özgürlük mücadelelerini yükselteceklerine dikkati çeken Alişan, Mahsa Amini ve katledilen kadınların isyanları olduklarını söyledi. Alişan, “İran’da ve dünyada kadınların bedeninden, kıyafetinden, özgürlüğünden elinizi çekin” dedi.

'İRAN'DA OLMAK HAPİSHANEDE GİBİ'

Açıklamada konuşan İranlı bir kadın da "Yaşadığım hak ihlallerinden kaynaklı ülkemi terk etmek zorunda kaldım. İran'da bir kadın olmak hapishanede yaşamak gibidir. Başörtüsü için katledilen kadınlar varken orada yaşamak nasıldır siz düşünün. Kadınlar her gün orada hak ihaleleri ile karşı karşıya. Tüm dünyadaki kadınlara sesleniyoruz; sesimizi duyun" ifadelerini kullandı. 

Kadınlar daha sonra Amini ve İran'da katledilen tüm kadınlar için mum yakarak saçlarını kesti. Açıklama İranlı kadınların Farsça söylediği özgürlük şarkılarıyla son buldu.