Mersin’de kadın katliamı protestosu

  • kadın
  • 19:24 30 Eylül 2022
  • |
img

MERSİN- Artan kadın cinayetlerine dikkat çeken Mersin Kadın Platformu, kadın kazanımlarına düşmanlık besleyenlerin katliamların bir parçası olduğunu belirterek, mücadele vurgusu yaptı.

Mersin Kadın Platformu (MKP), son dönemde Mersin’de yaşanan kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Pozcu Koton önünde bir araya gelen kadınlar “İsyandayız kadın katliamlarına, cezasızlık politikalarına haklarımızın gaspına yeter artık” pankartı taşıdı.

Kadınlar adına açıklama metnini okuyan MKP'den Seher Peşmen, kadın kazanımlarını gasp etmeye çalışan, düşmanlık yürütenlerin şiddetin ve katliamların bir parçası olduğunu belirtti. 

CEZASIZLIK POLİTİKALARI

Eylül ayı boyunca Mersin’de üst üste şiddet ve kadın cinayetleri haberleriyle karşılaştıklarını ifade eden Peşmen, 20 yaşındaki Celile Hami’nin, evli olduğu Fadıl Hakim'den sistematik olarak psikolojik ve fiziksel şiddet gördüğü için intihar ettiğini hatırlatarak, faillerin sırtının sıvazlanarak teşvik edici cezasızlık politikaları uygulandığını kaydetti. Peşmen 9 Eylül’de Dilek Karaman’ın çocuğunu almak için gittiği evde boşanma aşamasında olduğu Murat Karaman tarafından katledildiğini belirterek, “Daha önce onlarca kez tehdit edilen Dilek Karaman zarar göreceği için şikayet edememiş, sistem eliyle bu katliama ortam hazırlanmıştır. 16 Eylül’de 15 yaşındaki Zeynep Bıçkı üvey babası Hakan Uğur tarafından sadece bir tartışma sonucu katledildi. Bir çocuk hayatı, geleceği elinden alınarak öldürüldü” diye konuştu. 

Peşmen devamında şunları ekledi: “28 Eylül’de Nur Efşan Tekinturhan, evli olduğu erkek Hakan Tekinturhan tarafından katledildi.Daha dün Rahime Edis, Hasan Sevincer adlı erkek tarafından öldüresiye dövüldü. Kesici aletle yaralandı. Öncesinde sistematik şekilde psikolojik şiddetini devam ettiren fail, 1 aylık hamile Rahime Edis’i fiziksel şiddet ile bu hale getirdi.”

‘LÜTUF DEĞİL HAK’

Tırmanan şiddet karşısında adaletin işlemesinin ı lütuf değil bir hak olduğunun altını çizen Peşmen, “Cezasızlık değil, gerçek adaleti istiyoruz. Hayatlarımız erkek devlet şiddeti ile çevrelenirken ölmek değil yaşamak isteyen her kadın, her LGBTİ+, her çocuk olarak yaşamlarımızı savunuyoruz. Biliyoruz bu ne ilk ne son olacak. fail aklamalarınız karşısında mücadele edeceğiz” diye konuştu.