Kadınlar meydanlarda: Nagihan isyan gerekçemizdir

img
HABER MERKEZİ - Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’in katledilmesini protesto eden kadınlar, birçok kentten “Nagihan Akarsel erkek egemen sisteme karşı isyan gerekçemizdir” mesajı verdi. 
 
Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel’in Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmesi birçok kentte protesto edildi. Dersim’de, Özgür Kadın Hareketi (TJA) öncülüğünde açıklama yapıldı. Açıklamada, Nagihan Akarsel'in fotoğrafının yer aldığı “Hakikat kalemini susturamazsınız" yazılı pankart açılarak, Jineoloji dergileri taşındı. Açıklamada konuşan HDP Dersim il Eşbaşkanı Nazlı Çelik Öz, “Nagihan yoldaşımıza öncülük ettiği bu yolda yürüme sözü veriyoruz" dedi. Öz, şunları söyledi: "Karanlıkta kalan kadının, hakikat gerçekliği kayıp olan, kadın bilgeliğini aydınlatmak ve hakikat gerçekliğini yeryüzüne çıkartmak için yıllardır mücadele eden yoldaşımız Nagihan Akarsel, aynı zamanda bir hakikat kalemi kimliğini taşımıştır. Nagihan ve yoldaşlarının öncülük ettiği bu hakikat kalemini susturamazsınız. Nagihan Akarsel erkek egemen sisteme karşı isyan gerekçemizdir.”
 
Kadınlar, “Jin, jiyan, azadî" sloganları atarak açıklamayı sonlandırdı. 
 
KADIN İSYANI VAR 
 
TJA, Ağrı’da HDP Ağrı İl Örgütü binası önünde açıklama yaptı. HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Federe Kürdistan Bölgesi’nde yapılan suikastları hatırlatarak, “Bugün otoriter ve faşist yönetimlere karşı bir kadın isyanı var. Bugün, Ortadoğu’da kadınlar, Kürt kadınları öncülüğünde ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla bu rejimlere meydan okuyorlar. Bugün bu isyan devam ederken, Nagihan’ın hedef alınmasının tesadüfü olmadığını iyi biliyoruz. Bu katliamın; kadınların özgürlük talebi ve yaşamı yeniden var etme mücadelesine erkek-devlet aklının bir cevabı olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun talimatını verenler, karanlık odalarda bu cinayetin planlarını yapanlar bilsinler ki; biz katliamlarla bu faşizme ve karanlık güce boyun eğmeyeceğiz. Tarih de gösterecektir ki bu karanlık ve faşist güç yenilecek ve kadın mücadelesi kazanacak” dedi. 
 
‘MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ’
 
TJA, HDP ve DBP yöneticilerinin de katılımıyla HDP Tatvan İlçe Örgütü binasında Akarsel’in katledilmesini protesto etti. HDP PM üyesi Sidar Karaçelik, katliamın tesadüf olmadığını ifade ederek, “Tıpkı Güney Kürdistan’da öldürülen diğer aktivistler gibi güpegündüz evinin önünde katledildi. Katiller daha öncekiler gibi hızlıca oradan kayboldu. Kadın hakikatini yeryüzüne çıkarmak için yıllardır mücadele eden yoldaşımız Nagihan Akarselin mirasına sahip çıkacağımıza söz veriyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Açıklama “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla sona erdi. 
 
‘MÜCADELE BAYRAĞINI DEVRALIYORUZ’
 
HDP Manisa Kadın Meclisi, Saruhanlı ilçesinde yaptığı açıklamayla olayı kınadı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada konuşan HDP Manisa İl Eşbaşkanı Zübeyde Tarlabölen, "Sevê’lerin, Sara’ların yoldaşı Nagihan Akarsel arkadaşımız Süleymaniye'de suikast sonucu katledilmiştir. Kadın özgürlüğü mücadelesinde emeği olan yoldaşımızın katledilmesi, Kürt halkına yönelik yok etme savaşının sistemli saldırısının vücut bulmuş halidir. Kadın özgürlüğü ve halkların kurtuluş mücadelesi bayrağını Nagihan yoldaştan devir alarak, kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdüreceğimize buradan söz veriyoruz. Yıldızlar yoldaşın olsun” şeklinde konuştu. 
 
Açıklama "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla son buldu.
 
MARDİN
 
Mardin’de TJA öncülüğünde HDP binası önünde açıklama yapıldı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, “Em kujeran nas dikim. Bi tekoşîna jinan em ê hesap bipirsin (Katilleri tanıyoruz. Kadın mücadelesiyle hesap soracağız)” pankartı ile Akarsel’in fotoğrafları taşındı. “Jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan HDP Nusaybin İlçe Eşbaşkanı Şindar Akıncı, Akarsel’in katledilmesi nedeniyle öfkeli olduklarını söyledi. 
 
Akarsel’in yıllarca özgür basın geleneği içinde emek verdiğine dikkati çeken Akıncı, “Kürt halkına ve kadın özgürlük mücadelesine bütün ömrünü fedakarca adamıştır. Arkadaşımız faşist baskılar sonucu özgürlük mücadelesini Güney Kürdistan’da devam ettirmiştir. Kürt kadın mücadelesinde öncü kadınlarından olan arkadaşımıza kurnazca, alçakça kurşun sıkılması başta Kürt kadınları olmak üzere bütün Kürt halkına ve özgürlük mücadelesi yürüten dünya halklarına karşı gerçekleştirilmiş bir saldırıdır” ifadelerini kullandı. 
 
Sessiz kalanların da katliamdan sorumlu olduğuna dikkati çeken Akıncı, “Böylesi ahlaksız yöntemlerle bizi sindireceğini sananlar dönüp tarihe baksınlar. Nagihan arkadaşımızın vurulması tesadüfi değil bilinçli olarak yapılmış bir cinayettir ve hedef Kürt kadın özgürlük mücadelemizdir” dedi. Akıncı, “Kürt kadın mücadelesini yürütmüş Sakineler, Fatmalar, Pakizeler, Sevêler, Hevrinler ve Nagihan gibi mücadeleye ömrünü adayan kadınları suikastlarla bitiremeyeceksiniz” diye kaydetti. 
 
ANKARA 
 
Ankara Kadın Platformu, sanal medya hesaplarından açıklama yaptı. Platformun Twitter hesabından, “Dün Mahsa Amini’yi bu gün Nagihan’ı katleden erkek devlet şunu iyi bilsin ki kadın özgürlük mücadelesinin yaktığı ışık karanlık oyunlarla, şiddetle, katliamlarla söndürülemeyecek kadar görkemli, büyük ve aydınlıktır. #NagihanAkarsel için İSYANDAYIZ! ‘Yeni bir dünya mümkün’ diyerek, kadın özgürlük mücadelesine olan inancıyla kadınların sesini tüm dünyaya duyuran Jineoloji editörü Nagihan Akarsel’in katledildiğini büyük bir üzün ve öfke ile öğrenmiş bulunuyoruz. Katliamı lanetliyor, Nagihan’ı isyanımızda, mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü veriyoruz” ifadelerine yer verildi.
 
HDP Kadın Meclisi, Akarsel’in katledilmesini partinin Ankara İl Örgütü binası önünde protesto etti. “Jin, jiyan, azadî” ve “Kadın, yaşam, özgürlük” dövizlerinin açıldığı açıklamada konuşan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pekize Sinemillioğlu, “Uzun yıllardır Süleymaniye’de arkadaşımız Jineoloji çalışmaları ile kadınların sesi oldu. ‘Yeni bir dünya mümkün’ diyerek kadın özgürlük mücadelesine olan inancıyla kadınların sesini tüm dünya kadınlarına duyurdu. Nagihan’a sıkılan kurşunlar kadın özgürlük mücadelemize sıkılmıştır. Bu kurşunlar kadınların sesine, sözüne sıkılmış kurşunlardır” diye konuştu.  
 
VAN
 
Akarsel’in katledilmesi Van’da da kınandı. TJA öncülüğünde Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kadınlar, “Hêza pênusa jinan wê dawiya faşîzmê bîne” pankartı açtı. Kadınlar sık sık “Şehid namirin” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlar attı.
 
Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi Neslihan Şedal, Akarsel’in uzun yıllar gazetecilik yaptığına işaret ederek, “Nagihan, Kürt halkına ve kadın özgürlük mücadelesine bütün ömrünü adamıştı. Kalemiyle, sözüyle, eylemiyle, kadının ve toplumun hakikatinin peşinde olmuştur. Kürt kadınlarına ve Kürdistan’ın her yerinde yürütülen bu kirli savaşın, bizlerin yürüttüğü özgürlük mücadelesine duyulan korku olduğunu biliyoruz. 21’nci yüzyılın kadınların yüzyılı olacağı bu süreçte Nagihan’lardan öğrendiğimiz bu mücadele azminden asla geri adım atmayacağız” dedi.
 
Şedal, “Biz kadınlar, katliamcıları da saldırının neden yapıldığını iyi biliyoruz. Çünkü dünyanın her yerinde birleşen, örgütlenen ve yükselen bir kadın dayanışması var. Sonları olacak bu güçten ve bu gücün öncülerinden korkuyorlar. Kürt kadınlarını, Kürt kadın özgürlük mücadelesini ve kadın kazanımlarını ve kadının bilgisini, hakikatini hedef alarak bu katliamları gerçekleştirdiklerini iyi biliyoruz” diye konuştu. 

ŞIRNAK

Özgür Kadın Hareketi (TJA), bugün Süleymani’ye de uğradığı suikast sonucu katledilen Jineoloji Araştırmaları Merkezi üyesi ve editörü Nagihan Akarsel’in katledilmesini basın açıklamasıyla protesto etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP)Silopi İlçe binası önünde yapılan açıklamaya Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivisteleri, Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Adalet Fidan, Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Kutlu, İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden, HDP il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

‘KADIN OLMAK ATEŞTEN GÖMLEKTİR’

“Nagihan Akarsel ne mire”, “Pênûsa jinan êdî serhildanê dinivîsin!!” dövizlerinin taşındığı açıklamada, basın metnini HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ okudu. Akdağ, “Jineoloji Araştırmaları Merkezi Üyesi ve editörü, Akademisyen, Gazeteci Nagihan Akarsel bugün Süleymaniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmiştir” diyerek, Nagihan Akarsel’in hesabını soracaklarını belirtti. Nagihan Akarsel’in, ömrünü özgür basında gazeteciliğe ve kadın haberciliğine adamış, her türlü zulüm ve baskıya rağmen gerçekleri yazmaktan bir an olsun vazgeçmemiş, duruşu herkese ilham olmuş bir kadın olduğunu ifade eden Akdağ, “Bu ülkede kadın olmak, gazeteci olmak, muhalif olmanın ateşten gömlek olduğunu bilse de mücadelesinden bir an olsun geri adım atmamıştır. Uzun yıllardır Süleymaniye’de yaşayan Nagihan Akarsel arkadaşımız Jineoloji çalışmaları ile kadınların sesi oldu. ‘Yeni bir dünya mümkün’ diyerek kadın özgürlük mücadelesine olan inancıyla kadınların sesini tüm dünya kadınlarına duyurdu” ifadelerini kullandı. 

‘DEMOKRATİK SİSTEMİ İNŞA EDECEĞİZ’

Akarsel’e sıkılan kurşunların kadın özgürlük mücadelemize sıkıldığını vurgulayan Akdağ, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kurşunlar kadınların sesine, sözüne sıkılmış kurşunlardır. Nagihan’ın Kürt kimliği, kadın kimliği, gazeteci kimliği şahsında bizleri susturmaya ve sindirmeye çalışanlara cevabımızı kadın özgürlük mücadelemizden bir adım dahi geri atmayarak vereceğiz. İran’da olduğu gibi dünyanın dört bir yanında tekçi, cinsiyetçi erkek egemen rejimlere karşı karşıya kadın isyanımızla 21. Yüzyılı kadın yüzyılı yapacağız. Kadın özgürlüğün hâkim olduğu demokratik sistemi biz kadınların öncülüğünde mutlaka inşa edeceğiz. Nagihan’a sözümüz mücadelemizi yükseltmek olacaktır.”

Açıklama “Jin Jîyan azadî” sloganları ile sonlandı.

İZMİR

TJA-İzmir ve HDP İzmir Kadın Meclisi, Jineoloji Araştırmaları Merkezi Üyesi Nagihan Akarsel’in Süleymaniye’de katledilmesine ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurumların yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Basın metnini okuyan HDP İzmir Kadın Meclisi Sözcüsü Meltem Işık, Nagihan Akarsel’in, ömrünü özgür basında gazeteciliğe ve kadın haberciliğine adadığını söyledi. Her türlü zulüm ve baskıya rağmen gerçekleri yazmaktan vazgeçmediğini aktaran Işık, “Uzun yıllardır Süleymaniye’de yaşayan Nagihan Akarsel arkadaşımız Jineoloji çalışmaları ile kadınların sesi oldu. ‘Yeni bir dünya mümkün’ diyerek kadın özgürlük mücadelesine olan inancıyla kadınların sesini tüm dünya kadınlarına duyurdu. Nagihan’a sıkılan kurşunlar kadın özgürlük mücadelemize sıkılmıştır. Bu kurşunlar kadınların sesine, sözüne sıkılmış kurşunlardır” dedi.

‘KALEMİ YERDE KALMAYACAK’

Nagihan Araksel’in Kürt, kadın ve gazeteci kimliği şahsında kadınları susturmak isteyenlere seslenen Işık, “Kadın özgürlük mücadelemizden bir adım dahi geri atmayarak vereceğiz. İran’da olduğu gibi dünyanın dört bir yanında tekçi, cinsiyetçi erkek egemen rejimlere karşı kadın isyanımızla 21. Yüzyılı kadın yüzyılı yapacağız. Kadın özgürlüğünün hâkim olduğu demokratik sistemi biz kadınların öncülüğünde mutlaka inşa edeceğiz. Bizler Nagihan’ın bıraktığın yerden kalemini aldık, sesini sözünü bulunduğumuz her yerden en güçlü şekilde duyuracağımızın sözünü veriyoruz” diye konuştu.