Kürtçe kampanyaya destek sürüyor

img

ŞIRNAK - Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebiyle başlatılan kampanya kapsamında Silopi'de 3 aydır 15 kişiye dil eğitimi veriliyor.  

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı'nın içerisinde yer aldığı 21 Şubat Komisyonu'nun, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebiyle başlattığı imza kampanyası sürüyor. Komisyon, kampanya kapsamında Diyarbakır, Van ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde miting düzenleyecek. Komisyonun çalışmalarının yanı sıra bölge kentlerinde, asimilasyon kıskacındaki dilin yaşatılması amacıyla birçok yerde eğitim çalışmaları yapılıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopi İlçe Örgütü'nde yaklaşık 3 aydır 15 kişiye Kürtçe eğitim veriliyor.  
 
DESTEK EĞİTİMİ 
 
Kürtçe öğretmeni Aydın Deniz, dil için başlatılan kampanyaya destek vermek amacıyla yüz yüze eğitim başlattıklarını aktardı. Haftada 2 gün ders verdiklerini belirten Deniz, “Öğrencilerimizin çoğunluğu siyasetçi. Eğitimin ciddi bir faydası oluyor. Kürtçe öğretmenler yetiştirmeyi amaçlıyoruz" diye kaydetti.  
Kürtçenin her alanda kullanılması gerektiğine vurgu yapan Deniz, "Bunu yaptığımızda asimilasyon politikaları karşısında durmuş oluruz. Dünyada en çok kelimeye sahip diller arasında yer alan Kürtçenin bir an önce resmi dil olması gerekir” şeklinde konuştu.  
 
HER ALANDA KÜRTÇE  
 
"Kürtçenin resmi ve eğitim dili olmamısında Türkçe konuşan Kürtlerin de payı büyük" diyen Deniz, 
dile sahip çıkmanın konuşmaktan geçtiğine dikkati çekti. Deniz, “Hiçbir kazanım kendiliğinden gelmez. Kürtlerin her yerde diline sahip çıkması gerekir. Özellikle de annelerimiz çocukları ile Kürtçe konuşmalı. Alışverişten okullara, siyasetten tiyatroya kadar Kürtçe kullanılmalı" çağrısı yaptı. 
 
ÇALIŞMALARIN BÜYÜTÜLMESİ  
 
Kürtçe eğitim gören Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi Fehime Saruhan ise, eğitimle birlikte Kürtçe yazmaya başladığını ifade etti. Eğitim sonrası dil noktasında birçok eksikliğini gördüğünü dile getiren Saruhan, "Eğitimle birlikte bu eksiklikleri görerek düzelttik ve düzeltiyoruz. Aslında her merkez ve ilçelerde Kürtçe eğitimler verilmeli. Bu kampanya kapsamında mahallelerde de çalışma başlatacağız. Herkesi bu kampanyayı sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.