Alevilik inancına ışık tutan Buyer Ana Gözesi

img

DERSİM - Pülümür'de bulunan Aleviliğin inanç merkezlerinden biri olan Buyer Ana Gözesi, doğal güzelliğiyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. 

 
Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Asgirek (Kocatepe) köyü kırsalında bulunan Buyer Ana Gölü (Gola Buyere), doğal güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor. 3 bin 200 rakımlı dağda bulunan Gola Buyere'nin suyu, Pülümür çayından, oradan da Nazimiye ilçe sınırında bulunan Haskar Deresi’nde birleşiyor.
 
ŞİFA MERKEZİ
 
Kadın evliya olan Buyer Ana'dan ismini alan krater gölünün, şifacılıkta önemli bir etkisi olduğuna inanılıyor. Alevilik inancında Buyer Ana Ziyareti olarak anılan göl, son zamanlarda "Buyer Baba" şeklinde anılarak, ismi erilleştirilmeye çalışılıyor. 
 
İbadet merkezi de olan Buyer Ana Gölü'nün yanında bir mağara bulunuyor. Suların arasından mağaraya giren ziyaretçiler, mum ve çıralarını yakıp dilek dileyip, dua ediyor. Mağaranın içerisinde taşların arasında damlayan suların, astım hastalığına iyi geldiği belirtiliyor. 
 
Dersim Katliamı sırasında birçok kişinin hayatta kalmak için söz konusu mağaraya sığındığı ve hayatta kaldığı da aktarılıyor. 
 
ÇİÇEKLER ARASINDA YOLCULUK
 
Asgirek köyünden Buyer Ana Gözesi'ne bir saatlik yürüyüşün ardından ulaşılıyor. Dağların arasında yapılan yürüyüşte akan suyun güzelliğine, kayalıklarda açan bitki türlerine, toprakta endemik bitkilerle birlikte menekşe, zambak, papatya, Newroz çiçeği, savıl (Gulaherç), nergis, sosın, ışkın, gulik, hercık, kuzukulağı, tırsık gibi bitkilere rastlanıyor. 
 
Buyer Ana Gözesi, her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. 
 
BUYER ANA GÖZESİ
 
Gözeyi, kutsal bir mekan olmasının yanı sıra Dersim Katliamı’nda halkın hayatta kalmak için sığındığı bir yer olarak tarif eden Ali Çalışkan, “Yöre insanları, buraya geldiğimizde bu coğrafyanın güzelliklerinin yanı sıra yaşanan katliamın hüznünü de yaşıyoruz. Bazen bir klam dolanır dilimize, bazen avazımız çıktığı kadar bağırır, kendimizi bir boşlukta hisseder, dalar gideriz. Bazen de güzel dostlarımıza, bu coğrafyanın güzellikleri görmeleri için eşlik ederiz” dedi.
 
DERSİM’İN İNCİSİ
 
İstanbul’dan gelen İstem Konak, Buyer Gözesi’nin güzelliğini daha önce de duyduğunu belirtti. Gözeyi görmek için geldiğini ifade eden Konak, “Muhteşem bir yer, bir gülistan gibi. Çok sayıda renkli çiçekler var. Işkınıyla hatta Newroz çiçeğiyle olsun muhteşem bir doğaya sahip. Mutlaka görülmesi, gezilmesi gereken bir yer. Deniz için nasıl bir inci diyorsak, Buyer Gözesi’ne de Dersim’in incilerinden biridir. Halkımızı mutlaka görmesi gereken kutsal mekanlardan biridir” şeklinde konuştu.
 
SÜT GİBİ AKAN SU
 
Erzincan’dan geldiğini söyleyen Kader Bilgin ise, Buyer Gözesi’nin bir inanç yeri olduğunu vurguladı. Gençlerin doğa harikası gözeyi ziyaret etmek için geldiğini anlatan Bilgin, “Su çok güzel, köpük köpük süt gibi akıyor. Doğa harikası olan Buyer Gözesi’ni herkes gezip görmeli. Kesinlikle çöp bırakmamalı, doğada geri öğütülmeyen hiçbir şey bırakmamalıyız” diye belirtti.
 
MA / Ayşe Sürme