Kürt Dil ve Kültür Ağı’ndan dil mitinglerine katılım çağrısı

img

HABER MERKEZİ - Kürtlerin birliğini anadil üzerinden sağladığını belirten Kürt Dil ve Kültür Ağı, halkı Cizre, Van ve Diyarbakır’da düzenleyecekleri dil mitinglerine katılmaya çağırdı.

 
Kürt Dil ve Kültür Ağı, 22 Şubat’ta Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebiyle başlatılan imza kampanyası kapsamında 3 Haziran’da Cizre’de, 4 Haziran’da Van’da, 7 Haziran’da ise Diyarbakır’da düzenleyeceği dil mitinglerine ilişkin açıklama yaptı. Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’ndeki açıklamaya, Kürt Dil ve Kültür Ağı bileşenleri ve miting tertip komitelerinin üyeleri katıldı. Açıklamada, Kurmanci ve Dimilkî “Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun” yazılı pankartlar açıldı. 
 
Mitinglere ilişkin açıklamayı yapan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, Dil ve Kültür Ağı olarak 21 Şubat’ta Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlattıkları imza kampanyasının hem online hem de yazılı olarak devam ettiğini söyledi.
 
MİTİNG BAŞVURUSU YAPILDI
 
 
Kampanya kapsamında Dil ve Kültür Ağı bileşenleri olarak yeni bir çalışma başlattıklarını kaydeden Kan, “Bu kapsamda bölgenin 3 kentinde miting gerçekleştireceğiz. 3 Haziran’da Cizre’de, 4 Haziran’da Van’da ve son olarak 7 Haziran’da Diyarbakır’da miting gerçekleştireceğiz. Miting meydanlarında imza kampanyası için çalışma yürüteceğiz. Bu kentler dışında olanlar, change.org üzerinden kampanyaya katılabilirler. Mitingler için her 3 kentte valiliklere başvurular yapıldı, ancak henüz resmi bir dönüş yapılmadı” dedi. 
 
KATILIM ÇAĞRISI
 
Kürtlerin, 9 siyasi parti başta olmak üzere bütün sivil toplum örgütleriyle bu kampanyaya destek olduğunu kaydeden Kan, şunları söyledi: “Kürtler birliğini anadillerinde sağladı. Her türlü engellemeye karşı Kürtler milyonlarca imzayı toplayacak, Türkiye ve uluslararası bütün kurum ve kuruluşlara başvuruda bulunacak. Anadil meşrudur, Kürtlerin kırmızıçizgisidir. Bu kapsamda yarın Cizre’de, sonraki gün Van’da, 7 Haziran’da ise Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda ‘Kürtçe resmi ve eğitim dili olsun’ talebiyle gerçekleştireceğimiz mitinglere tüm halkımızı davet ediyoruz.”
 
Kan, valiliklerin başvurularına olumlu yanıt vermemesi durumunda da yürüyüşler gerçekleştireceklerini söyledi. 
 
Diyarbakır Tertip Komitesi Başkanı Hazım Bozkurt ise resmi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne miting pankartlarına ilişkin yaptıkları başvurulara yanıt alamadıklarını ifade etti.