‘Bir ülkede demokrasi yoksa herkes mültecidir’

img

VAN - Mültecilerin “umuda yolculuk” diye çıktıkları engelli yollarda yaşadıklarını resmeden Ercan Altuntaş, “Bir ülkede demokrasi, hukuk ve ekonomi yoksa herkes mültecidir” dedi.

Serhat Göç Araştırma Derneği’nin katkılarıyla 14 Haziran’da Van’da “Artîn” sergisi açan ressam Ercan Altuntaş, “umuda yolculuk” olarak çıktıkları yollarda birçok trajediyle karşı karşıya kalan mültecileri resmediyor. Altuntaş, mültecilerin göç yolundaki dalgalarla mücadeleleri, kamyon kasalarına sıkıştırılmaları ve nefessiz bırakılmalarına kadar birçok yaşanmışlığı tuvale yansıtıyor.  
 
ARTİN BEBEĞİN MONTU
 
Yaptığı her bir resmin farklı bir hikayesinin olduğunu söyleyen ressam Altuntaş, ailesiyle birlikte İngiltere’den bindiği botun batması sonucu yaşamını yitiren ve cansız bedenine 7 ay sonra ulaşılan Artîn bebeğin kendisini en çok etkileyen olayların başında geldiğini ifade etti. Artîn bebeğe dair çizdiği resmin hikayesini anlatan Altuntaş, “Alan Kurdî’nin kıyaya vuran cenazesini gördüğümüz için çok üzüldük. Artîn’in ölümünde ise sadece bir mont görebildik. Cansız bedeni göremediğimiz için drama az oluyor insanlar için. Bu nedenle Artîn’in cansız bedenin tanınmasına neden olan montunu resmettim” dedi.  . 
 
SINIRLAR KALDIRILMALI  
 
“Bir ülkede demokrasi, hukuk ve ekonomi yoksa herkes mültecidir” diyen Altuntaş, ülkeler için en önemli olan hususların başında toplumsal özgürlüğün geldiğine dikkati çekti. Baskılanan insanların her zaman yönünü özgürlüğe döndüğünü kaydeden Altuntaş, bu özgürlüğün adresinin ise genelde Avrupa ülkeleri olduğunu ifade etti. 
 
Mültecilerin kendi  ülkelerinde özgür bir alanlarının dahi bulunmadığını dile getiren Altuntaş, “Bugün sadece Kürdistan’da değil Afrika’da veya Meksika’da da insanlar özgürlüğü için kendini ölüme atıyor. Herkes, mülteciliği bir drama olarak görmek yerine bunda kendi sorumluluğunu görmelidir. Mültecilere karşı olan ‘ötekiliği’ ortadan kaldırmalıyız. Mültecilerle aramızda olan sınırları kaldırmalıyız. ‘Bu dünya, bu ülke, bu toprak veya ağaç hepimizin’ diyebilmeli ve paylaşmalıyız” şeklinde konuştu. Altuntaş, mültecilikle mücadele etmenin yegane yolunun devletlerin baskılarına karşı örgütlenmek olduğunu vurguladı.