'Kürtçe olmazsa olmazımız'

img

ADIYAMAN - Adıyaman’da Kürtçe eğitim veren Ferat Der Eşbaşkanı Şerif Yılmaz, “Dil kaybolursa insanın var olma gerçekliği kaybolur” diyerek yarın düzenleyecekleri kongreye çağrı yaptı. 

Adıyaman'da 1 Ağustos 2019 tarihinde kurulan Ferat Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (Ferat Der) 2’nci Olağan Kongre'sini yarın gerçekleştirecek. 26 Ocak 2020 tarihinde 1’inci Olağan Kongresini gerçekleştiren derneğin faaliyetleri, yaklaşık 2 yıldır süren salgın nedeniyle olumsuz etkilendi. Dernek, Adıyaman’da Kürtçe eğitim veren tek kuruluş olma özelliğini taşıyor. 
 
Ferat Der Eşbaşkanı Şerif Yılmaz, yeni yönetimlerinin belirleneceği kongre ile Adıyaman’da Ferat Der’in Kürtçe öğrenmek isteyenler için “Bir okul” olacağını belirtti. Adıyaman'ın nüfusunun çoğunluğunun Kürt olmasına rağmen Kürtçe öğreten bir kurum olmadığına işaret eden Yılmaz, “2019’da kurduk ve 6 ay aradan sonra ilk kongremizi gerçekleştirdik. Kuruluş ve kongre süreci sancılı geçti. Bir dernek açmak başlı başına sorunlar ile yüzleşmek demekti. Biz de bütün sorunları yaşadık, ancak amaç dil olduğu zaman zorluklar bizim için sorun olmaktan çıktı. Kongreden kısa bir süre sonra okuma grupları ve ders grupları oluşturduk, ancak salgın başladı ve çalışmalarımız istediğimiz gibi olmadı” diye konuştu. 
 
‘DİLE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREK’
 
Celadet Ali Bedîrxan’ın “Ezilen bir halkın özgürlüğünü kazanması için iki silahı var; birincisi dindir, ikincisi ise dildir. Ezen ile ezilenin dini aynıysa geriye sadece dil kalır” sözlerini hatırlatan Yılmaz, “Dil kaybolursa insanın var olma gerçekliği kaybolur. HDP'li belediyelere kayyım atandığında ilk önce Kürtçe tabelalar tekleştiriliyor. Bunun nedeni dilin bir halkın varlığı olmasıdır. Dil olmazsa olmazımız. Dilimize sahip çıkmamız gerek” ifadelerini kullandı. 
 
‘DİL BİR HALKIN VARLIĞIDIR’
 
Adıyaman’da Kürtçe öğrenmek isteyen bir kişinin Ferat Der’de öğrenebileceğini belirten Yılmaz, Kürtçe öğreten öğretim görevlilerinin alanında uzmanlaşmış kişiler olduğunu sözlerine ekledi. Adıyaman’da yaşayan yurttaşların dile sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Dil, bir halkın varlığıdır. Herkes gelip varlığına sahip çıkmalı. Adıyaman’da Kürtçe öğreten sadece Ferad Der var. Biz dernekte Kürtçe öğretiyoruz, ancak isteyenler olursa başka dillerde de eğitim verecek arkadaşlarımız var. Ferat Der bir okuldur” dedi. 
 
KONGREYE ÇAĞRI
 
Yılmaz, yarın Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adıyaman Şubeler Platformu binasında gerçekleştirecekleri kongreye de katılım çağrısı yaptı. Genç ve kadınlara dillerine sahip çıkma çağrısı yapan Yılmaz, "Gençler, kadınlar ve çocukların konuşmadığı bir dil yok olmaya mahkumdur. Herkes Kürtçe okumalı, yazmalı ve konuşmalı. Böyle olduğu zaman dilin kullanma alanları yaygınlaşır” ifadelerini kullandı. 
 
KÜRTÇE'DE ISRAR EDİLMELİ
 
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ortaokulların 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih sürecinin 3 Ocak 2022'de başladığını hatırlatan Yılmaz, tercihlerin 21 Ocak 2022'ye kadar devam edeceğini belirtti. Öğrenci velilerinin okul müdürlüklerine giderek “Kürtçe” ders seçmesi gerektiğinin önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, “Kürtçe eğitim dili olmalı. Eğitim dili olana kadar seçmeli verilen bu dersler tercih edilmeli. Herkes okul müdürlüklerine giderek ısrarla Kürtçe seçmek istediklerini iletmeli” dedi.
 
MA / Emrullah Acar