Türkiye’de kaç çocuk yoksulluk sınırı altında yaşıyor?

img
ANKARA - Türkiye’de çocukların durumunu yapılan araştırmalar üzerinden Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Yoksulluk sınırının altında yaşayan çocuk sayısı kaçtır?” diye sordu.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Türkiye’de çocukların durumunu Meclis gündemine taşıdı. Yayımlanan Çocuk Hakları Vakfı’nın (KidsRights) yıllık çocuk hakları endeksi ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin (SGDD), “Geçici Koruma Altındaki Çocukların Malnütrisyon Durumlarının Değerlendirilmesi ve Hizmet Önerileri” raporuna değinen Koçyiğit, 182 ülke arasında Türkiye’nin çocukları koruma sıralamasında 49’uncu olduğuna dikkat çekti. 
 
YÜZDE 27 ENGELLİ YA DA HASTA
 
Mülteci çocukların durumuna da değinen Koçyiğit, “Raporlar için yapılan araştırmalara katılan 817 sığınmacı çocuktan yüzde 27,8’inde en az bir hastalık veya engellilik hali bulunduğu, araştırmaya dahil edilen çocukların yüzde 7,8’inin düşük kilolu; yüzde 3,8’inin boyuna göre zayıf; yüzde 17,5’inin kilosuna göre kısa ve yüzde 4,8’inin ise fazla kilolu olarak saptanmıştır” bilgilerini paylaştı. 
 
YOKSULLUK SINIRI 
 
Koçyiğit, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları sordu: 
 
“* Bakanlığınız Pandemi dönemi boyunca çocuk yoksulluğunun giderilmesi adına ne tür çalışmalar yapmıştır?
 
* Türkiye’de son 1 yıl içerisinde eğitimine devam edemeyen çocuk sayısı kaçtır?
 
* Çocukların eğitimlerine devam edememesindeki en büyük etken nedir?
 
* EBA uzaktan eğitim sistemine erişimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler geliştirilmiş midir?
 
* Son 1 yıl içerisinde Bakanlığınıza yapılan başvurulardan kaçı yoksulluk gerekçesi ile yapılmıştır?
 
* Bakanlığınıza bağlı Muş Sosyal Hizmet Müdürlüğüne yapılan taleplerden kaçına çözüm bulunmuştur?
 
* Türkiye’de yoksulluk sınırının altında yaşayan çocuk sayısı kaçtır?
 
* MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Numanoğlu, ‘Aslında çocuk işçiliği meselesinde en temel sorun, ailelerin ekonomik düzeylerinin yetersizliği’ demiştir. Bakanlığınız çocuk işçiler konusunda ne düşünmektedir?
 
* Türkiye’de yaklaşık 720 bin veya onun daha üzerinde çalışan çocuk sayısı olduğu belirtilmektedir. Eğitimine devam edemeyerek çalışmak zorunda olan çocukların eğitimlerine devam edebilmeleri konusunda geliştirdiğiniz bir plan mevcut mudur?
 
* Sığınmacılar açısından zamanında, yeteri miktarda ve doğru besinlerle tamamlayıcı beslenmeye başlanması için gerekli eğitim bakım verenlere sağlanmakta mıdır?
 
* Sığınmacılar için, Covid-19 sürecinde önemi artan hijyen malzemelerine ulaşım ne denli karşılanmaktadır?
 
* Bakanlık olarak sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimi konusunda nasıl bir yol izlenmektedir?”