'Bölgede yangınlar kasıtlı olarak mı çıkarılıyor?'

img
DİYARBAKIR - Bölgenin kırsal kesimlerinde, askeri operasyonlar sonrasında çıkan orman yangınlarını Meclis gündemine taşıyan HDP’li Semra Güzel, "Yangınlar kasıtlı olarak mı çıkarılıyor?" diye sordu.
 
Diyarbakır'ın Dicle ile Elazığ'ın Arıcak ilçesi sınırında bulunan Görese (Gorse) Dağı bölgesinde 1 Haziran'da başlatılan askeri operasyonun ardından başlayan yangın 11’inci gününde kendiliğinde söndü. Şırnak’ta bulunan Cudi Dağı’nda Deriyê Cebraîl bölgesinde ise askerlerin açtığı ateş sonucu çıkan yangın devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, bölgede devam eden orman yangınlarını Meclis gündemine taşıdı.  Güzel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi. 
 
'EKOLOJİK DENGE BOZULUYOR'
 
7 Haziran 2015 seçimleri sonrasından bugüne kadar Şırnak, Mardin, Hakkâri ve Diyarbakır’ın kırsal alanlarında, sistematik bir şekilde çıkan/çıkarılan orman yangınları toplumsal ve sosyoekonomik yaşamı olumsuz etkilediğini belirten Güzel, "Tıpkı 90’lı yılların karanlık dönemlerinde olduğu gibi son beş yıldır sistematik bir şekilde çıkarılan yangınlar sebebiyle bölge yurttaşları köylerini, mahallelerini terk etmek zorunda kalmaktadır. Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yurttaşlar, çıkan yangınlar nedeniyle memleketlerinden uzak yerlerde mevsimlik tarım işçisi olarak çok düşük ücretlerle, zor koşullarda çalışıp yoğun emek sömürüsüne ve sıklıkla da ırkçı saldırılara maruz kalmaktadırlar" dedi.
 
'İTFAİYE EKİPLERİ ENGELLENDİ Mİ?'
 
Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi kırsalında başlatılan askeri operasyon sonrası çıkan yangına müdahale için gelen itfaiye ekiplerinin askerlerce engellendiğinin kendisine iletildiğini aktaran Güzel, ayrıca Dicle Kaymakamlığı’nın yerleşim yerlerine ulaşana kadar, yangına müdahale edilmemesi yönünde karar aldığına ilişkin basına yansıyan iddiaları hatırlattı.
 
'GÜVENLİK'  GEREKÇESİ 
 
Anayasa’nın 169'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasında yer alan “ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilemeyeceği” yönündeki ifadeyi anımsatan Güzel, "Açıkça belirtildiği üzere sebebi ve koşulları ne olursa olsun, ilgili kamu kurumlarının orman yangınlarına müdahalede bulunması ve söndürme faaliyetlerini icra etmesi gerekmektedir. Ancak çoğu olayda görülmüştür ki, çıkan/çıkarılan orman yangınlarına 'güvenlik' veya 'operasyonların sürdüğü' gerekçesiyle müdahale edilmemekte, geç müdahale edilmekte veya kimi durumlarda müdahalenin önüne geçilebilmektedir" diye belirtti.
 
‘KASITLI MI ÇIKARILIYOR?'
 
Güzel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
 
* Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu Mahallesi kırsalında başlatılan askeri operasyon sonrası çıkan veya çıkarılan ve hala devam eden orman yangını Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
 
* Dicle Kaymakamlığı’nın yerleşim yerlerine ulaşana kadar yangına müdahale edilmemesi yönünde karar aldığı doğru mudur? Doğruysa bu durum orman yangınlarının kasıtlı olarak çıkarıldığını göstermez mi?
 
* 2015 yılından bu yana illere ve yıllara göre çıkan orman yangını sayısı nedir? 2015 yılından bu yana Şırnak, Mardin, Hakkâri ve Diyarbakır’da askeri operasyonlar nedeniyle toplam kaç orman yangını çıkmıştır? Çıkan yangınlarda kaç hektarlık ormanlık arazi tahrip edilmiştir? Kaç hektarlık alanda yeniden ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır?
 
* Ülkenin batısında çıkan orman yangınlarına müdahale edilirken, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı illerde çıkan yangınlara müdahale edilmemesinin hatta müdahale eden yurttaşların engellenmesinin gerekçesi nedir? Bu durum orman yangınlarının askerlerce kasıtlı olarak çıkarıldığı yönündeki iddiaları güçlendirmez mi?
 
* 2015 yılından bu yana Şırnak, Mardin, Hakkâri ve Diyarbakır’da bulunan köy ve mezralarda askeri top atışları nedeniyle çıkan orman yangınları, 90’lı yıllarda olduğu gibi köylerin yeniden boşaltılmasına ve bölgenin insansızlaştırılmasına yönelik yürütülen politikanın bir sonucu mudur? Aksi halde günlerce süren yangınlara müdahale edilmemesinin gerekçesi nedir?
 
* Çıkan yangınlar nedeniyle geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yurttaşların zararlarını karşılamak, yangınlar nedeniyle yaşanan göçün yarattığı ağır hak ihlallerini engellemek adına neden bir çalışma yapılmamaktadır?