Akşener: Tezkereye 'evet' diyeceğiz
Kılıçdaroğlu: MYK'de görüşeceğiz

img
ANKARA - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Meclis'e getirilen sınır ötesi operasyon tezkeresine "evet" diyeceklerini açıklarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MYK'de görüştükten sonra kararlarını parlamentoda ifade edeceklerini söyledi.
 
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve beraberindeki heyet, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu partinin gelen merkezinde ziyaret etti. Güncel konular ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin ele alındığı görüşme sonrasında basın toplantısı düzenlendi.
 
Gazetecilerin soruları üzerinden açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “10 ülkenin büyükelçisi Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki söz konusu oldu. Sizin bu konuya ilişkin değerlendirmeniz ne olacak?” sorusuna,  “Türkiye Cumhuriyeti devleti AİHM kararlarına uyacağı sözünü verdi. Bunun için de Anayasa değişikliği gerçekleşti. Bu anayasa değişikliği TBMM’den oy birliği ile çıktı. Bir ülkenin itibarı imza attığı sözleşmenin arkasında durmaktır. İmza attığınız bir sözleşmenin gereğini yapmıyor ve arkasında durmazsanız itibar kaybeden Türkiye ve onu yönetenler olur” dedi.
 
‘AİHM KARARININ UYGULANMASI LAZIM’
 
Türkiye’nin itibarının her sahada korunmasını istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Dolayısıyla AİHM’in bir kararı varsa o kararın da uygulanmasını isteriz. Türkiye gerçekten demokratik ve hukuk devletiyse bu çerçevede hareket etmesi lazım. Bir şeye de dikkatinizi çekmek isterim. Türkiye’ye dışarıdan yapılacak hiçbir müdahaleyi doğru bulmayız. Ama dışarıdan müdahale etmesine ortam hazırlayacak yönetimi de kabul etmeyiz. Türkiye hukuk devletinin kuralları içinde gereğini yapar. Geldiğimiz nokta maalesef üzücü bir nokta" ifadelerini kullandı.
 
Kılıçdaroğlu, “Bülent Arınç’ın CHP’nin oyları artacak önümüzdeki süreç içinde diye bir ifadede bulunması güzel bir şey. Zaten hayatın bir gerçeği. Gerçeği sayın Bülent Arınç da görüyor. Gördüğü için de çok mutluyuz" diye konuştu.
 
'TEZKEREYİ MYK'DE GÖRÜŞECEĞİZ'
 
Meclis'e getirilen sınır ötesine operasyon izni veren savaş tezkeresine dair Kılıçdaroğlu, "MYK'da bu konuyu ayrıntılı görüşüp kararımızı Parlamento'da ifade edeceğiz" dedi.
 
AKŞENER: 'EVET' OYU VERECEĞİZ’
 
Ardından söz alan Akşener, "Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen tüm tezkereler için önce bir ekip kurarız. Konu uzmanı arkadaşlarımız üzerinden bir rapor ortaya çıkar. Sonra da milletvekili arkadaşlarımızla bu paylaşılır. Bu çalışma yapıldı ve eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi söylemek isterim" diye belirtti. 
 
PARLAMENTER SİSTEM ÇALIŞMASI
 
Görüşmede ayrıca, 6 siyasi partinin genel başkan yardımcılarının parlamenter sistem konusunda çalışma yürüttükleri ve Aralık ayında ortak bir metnin sunulacağı ifade edildi. Akşener konuya dair, “Partimiz adına bu çalışmayı diğer siyasi partilere takdim etmek üzere bir sistem oluşturduk. Bugün de CHP’ye bu çalışmayı takdim ettik. Hem de Sayın Kılıçdaroğlu ile istişarede bulunduk. Türkiye’ye dair çözümlerin oluşması açısından istişarenin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. İttifakın dört partisinin istişare kavramını tekrar Türkiye’nin gündemine getirmesi açısından memnunun. Ben yaptım oldu diyenlerin de istişare kavramını gündemlerine almaları gerektiğini düşünüyorum” dedi. Kılıçdaroğlu da, “Türkiye’nin pek çok gündemi var. Türkiye’nin daha dinamik bir yapıya ulaşması lazım bunun için de istişarede bulunduk. Karşılıklı biz de görüşlerimizi aktardık. Ayrıca 6 siyasi partinin çalışması var. Bu konuda arkadaşlar bilgi verdiler. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur” ifadelerini kullandı.
 
“Parlamenter sisteme geri dönüşte HDP’nin de dahil edilmesi noktasında görüşünüz nedir” sorusuna  Akşener, “Defalarca  bunu söyledik. İYİ Parti’ye dair HDP’nin Eşbaşkanları taraflarından da görüşler anlatıldı. Tekrarında zaman almış olur burada duruyoruz” yanıtını verdi.