AKP’den TÜGVA savunması: Milli ve manevi gençler yetiştirme alanı

img

ANKARA – Meclis’te TÜGVA ve vakıfların araştırılması önergesinde AKP’li vekiller TÜGVA’yı savunma sırasına girdi. AKP tarafından TÜGVA, ‘milli ve manevi değerlere sahip gençlik yetiştirme alanı’ olarak tanımlandı.

Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) TÜGVA, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) bütçeden yardım alan vakıfların araştırılması önergeleri görüşüldü. Günlerdir sessizliğini koruyan AKP’li milletvekilleri TÜGVA’yı milli ve manevi gençlik yetiştirme sözleriyle savundu.

HDP’nin “TÜGVA faaliyetlerinin araştırılması” önerisinin görüşmelerinde önerge üzerine söz alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, “Kamudan alınan birçok bina TÜGVA'ya veriliyor, kayyım atanan birçok şirketin yerleri tekrar buraya veriliyor; dershaneler, yurtlar. Bunlar dışında düşük kirayla kamunun yerleri onlara veriliyor. Dışarıdan yer kiralanıyor, kendi belediyelerine ödettiriliyor. Bir bakıyoruz ki iş başvuru merkezi gibi çalışıyor; hâkim, polis, kolluk gücü, subay, astsubay atamalarında işe gireceklerin listesi veriliyor. Arşiv taraması yapıyor, valilerin özel hayatlarına kadar her yeri araştırıyorlar” dedi.

‘ASIL İŞGAL EDENLER SİZLERSİNİZ’

“Biz kayyum dediğimizde siz ürküyorsunuz ama kayyum bir işgal, bu işgali artık, siz öyle bir hâle getirdiniz ki kendiniz dışında herkesin yararlanmasına dönüştürdünüz” diyen İpekyüz, “Nedir? TÜGVA, Türkiye Gençlik Vakfı. Bakın, Diyarbakır Kayapınar Belediyesi Diyarbakır'ın değil, Türkiye'nin en gelişmiş yerlerinden biri, örnek gösterilecek bir kentleşme yeri ve kayyumdan sonra, tümüyle -bir ranta- her yere peşkeş çekilmeye çalışıldı, sanatla kültürle ilgiliden tutun, birçok yeri. Belediye seçilmiş ya. Ya ye, ye, ye, doymuyorsunuz; işgal et, işgal et, doymuyorsunuz. Asıl kayyum sizlersiniz, asıl işgal eden sizlersiniz, asıl seçilmiş iradeye el koyan sizlersiniz. Bunlar gidecek, bitecek, bu saltanat sona erecek” diye belirtti.

‘SADECE AKP GENÇLİĞİ Mİ İŞ BULSUN?’

CHP grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Alpay Antmen 11 milyon işsiz gencin olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “1 milyon gencimizin iş bulamadığı bir ortamda sizce bu hak mı, reva mı; günah değil mi? Peki, sizden olmayanlar ölsün mü? Sadece AKP gençliği mi iş bulsun? Arkadaşlar, bu ülkede 11 milyon işsiz var; Ankara, İzmir ve Mersin'in nüfusunu toplayalım ancak bu kadar ediyor. Bu insanlar işsiz, bu insanlar aç! Peki, ne yapağız? Ey TÜGVA, atanamadığı için intihar eden öğretmenlerden, işsizlikten kendini yakan babalardan ve evladının karnını doyuramadığı için kendini asan insanlardan utanmıyor musun? İnsanda bir avuç utanma olur, Allah aşkına!”

‘MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERE SAHİP GENÇLİK SAVUNMASI’

AKP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk ise TÜGVA’ya dair çıkan yolsuzlukların yalan olduğunu öne sürerek, TÜGVA’yı  “millî ve manevi değerlere sahip gençlik yetiştirme” alanı olarak savundu. AKP’li Şentürk Nazi Almanyası’nda Halkı Aydınlatma ve Politika Bakanı olan Joseph Gobbels’e atıfta bulunarak, “Faşist Goebbels'in günümüzdeki gölgesi hâlen varlığını sürdürüyor, bir iddianın yalan olduğu ortaya çıkarıldığında bir başka yalanla bu fiyasko örtülmeye çalışılıyor. İşte, TÜGVA ve benzeri vakıflarla ilgili son dönemde tam bir Goebbels mantığıyla yürütülen kampanyalara şahit olmaktayız. Rahatsızlık millî ve manevi değerlere sahip gençlik yetiştirmeye çalışanlardan rahatsızlık ama kusura bakmayın rahatsızlık vermeye devam edeceğiz” sözlerini sarf etti.

Söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “TÜGVA millî ve manevi değerlere uygun gençlik yetiştiriyor mu bilmiyorum ama bütün gençlerin eğitim hakkını, çalışma hakkını, olanaklardan eşit yararlanma hakkını tamamen ortadan kaldırdığını biliyoruz” dedi.

BEŞTAŞ’TAN ŞENTÜRK’E: GOBBELS’İ MEZARINDA TERS ÇEVİRDİNİZ

TÜGVA’ya yönelik haberlere erişim engeli getirildiğine dikkati çeken Beştaş, “Niye erişim engeli getiriyorsunuz? Hatip, böyle, çok inanarak, inanıyormuş gibi yaparak Goebbels'i anlattı. Ya, vallahi, Goebbels'e girmeyeyim de çünkü siz onu mezarında ters çevirdiniz iktidar olarak. Çok samimi bir teklifte bulunuyoruz, gelin, araştırma önergemizi gerçekten kabul edin, bu listeleri hep birlikte ortaya çıkaralım, yoksa da çıkmasın. Bir kaygınız yoksa neden reddediyorsunuz.”

Yapılan konuşmalar ardından önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP’nin “bütçeden yardım alan vakıfların araştırılması” önerisine geçildi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “TÜGVA, Türkiye'de torpilin adı, kul hakkı yeme vakfı. TÜGVA, ordudan yargıya, emniyetten akademik kadrolara kadar devlete torpille sızan bir yapı. Elinizden gelse neredeyse ilkokul sınıf başkanlığı seçimlerinde bile torpil yapacaksınız; kim bilir, belki de yapıyorsunuz” diye konuştu.

AKP Grubu adına konuşan Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, “Cumhuriyet Dönemi'nde de vakıflar kurulmuştur. Nerede bir vakıf varsa orada mutlaka bir yardımlaşma, bir sevgi, bir saygı, bir düşünce vardır. TÜGVA da bunlardan biridir, kurulan vakıflar da bunlardan biridir” diye konuştu. Beyazıt, İzmir Turizm Tanıtma Vakfı’na belediyeden 8 milyon TL gönderildiğini ve Sayıştay raporunda yer aldığını vurguladı.

HDP Adana Milletvekili Kemal Pekgöz ise yerinden “Araştıralım doğru her neyse” dedi.

CHP’nin vakıfların araştırılması önergesi de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.