Dink cinayeti önergesi reddedildi

img

ANKARA – HDP tarafından verilen Hrant Dink cinayetinin araştırılması önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Genel Kurul’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç tarafından Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Önerge görüşmelerinde söz alan HDP Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Hrant Dink benim gibi Malatyalıydı ve Hrant Dink, içinde doğduğu fakir evde kolu kanadı kırılmış bir halkın evladı olarak bu dünyaya geldi. Hrant Dink, yaşadığı Malatya'da halkından geride kalanlardan büyük felaketi öğrendi, dedelerinin, ninelerinin yaşadığı büyük felaketi öğrendi. Bu yetmemiş gibi yeni felaketlerle de Ermeni halkı yüz yüze kaldı; varlık vergisini öğrendi Hrant Dink, 6-7 Eylül 1955 pogromunu öğrendi” dedi.

‘DEVLETİN BÜTÜN VARLIĞIYLA KATLEDİLDİ’

Hrant Dink’in Türkiye ve Ermeni halkının hikâyesini ve yaşadığı acıları Türkiye halklarına Türkçe olarak anlatmaya karar verdiğini aktaran Paylan, “Bunun için de bıçak sırtında olan bir yolu tercih etti. Hrant Dink etkiliydi ve dokunduğu herkesi barışa ve adalete ikna ediyordu. Bunun için de tehlikeli görüldü, müesses nizamın zebanileri Hrant Dink'i bir tehdit olarak görüyordu ve organize bir şekilde medyada Hrant Dink'le ilgili nefret söylemleri organize edildi. Aynı zamanda devreye sokulan yargı da ‘Hrant Dink'in Türklüğe hakaret ettiği’ iddiasıyla Hrant Dink'e bir yafta yapıştırmaya çalıştı. Hrant Dink, ırkçı saldırılara maruz kalıyordu ama o günlerde devletin içindeki karanlık Hrant Dink'i susturmaya karar vermişti ve Hrant Dink 19 Ocak 2007 günü organize bir cinayetle, devletin bütün varlığıyla içinde bulunduğu bir cinayetle katledildi” diye konuştu.

‘SOYLU BİLDİKLERİNİ YARGIYA ANLATMADI’

Hiçbir zaman devletin içindeki karanlıkla yüzleşilmediğini kaydeden Paylan, “Hrant Dink'i öldür” diyenlerin yargılanmadığını kaydetti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 8 ay önce Dink cinayetinin baş sorumlularından "Erhan Tuncel'i Sedat Peker'le kim ortak yapar?" dediğini hatırlatan Paylan, “İçişleri Bakanı bu kişi- üzerinden sekiz ay geçti hiçbir savcı harekete geçmedi ve Süleyman Soylu bununla ilgili bildiklerini gidip yargıya anlatmadı. Bu bile, Hrant Dink cinayetinin Ankara'nın karanlık dehlizlerinde hâlâ o karanlıkta tutulma iradesinin korunduğunu gösteriyor. Bu ülkenin aydınlarından, bu ülkenin vicdanlı insanlarından Hrant Dink'in katledilmesinin üzerinden on beş yıl geçti ve sevgili Rakel Dink'in Hrant Dink cenazesinde söylediği gibi, bebeklerden katil yaratan karanlıkla yüzleşmenin artık zamanıdır” ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Dink’in davasına 15 yıl boyunca katıldığını belirterek, şunları söyledi: “Ama maalesef bu cinayet Adalet ve Kalkınma Partisinin mutlak iktidarı döneminde planlandı, mutlak iktidarı döneminde gerçekleşti ve mutlak iktidarı döneminde de yargılaması yapıldı; maalesef kirli ilişkiler, organize ilişkiler Adalet ve Kalkınma Partisinin siyasi ilişkisiyle ortaya çıkarılmadı. Bunun bizzat tanığıyım. İstanbul'da bir operasyon heyeti kurdunuz, operasyon heyeti -isimlerini burada vermeyeceğim ama ne söylediğimi çok iyi biliyorsunuz- o heyet ilk önce 26. Ağır Ceza Mahkemesi olarak Selahattin Demirtaş'a ve Sırrı Süreyya Önder'e ağır cezalar verdi, orada rüştünü ispatladıktan sonra 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nden tayin edildiler.

OPERASYON HEYETİ ORADAN ORAYA

Orada Sözcü gazetesine, Canan Kaftancıoğlu'na, akademisyenlere, Çağdaş Hukukçular Derneği üyelerine ağır cezalar verdiler. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Bu operasyon heyeti 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nden alındı, 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Neden sonra biliyor musunuz, neden sonra? 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu cinayette çok önemli olan, MİT mensuplarının dinlenmesine karar vermişti, 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ama ne yaptınız? 37. Ağır Ceza Mahkemesini siz, Adalet ve Kalkınma Partisinin siyasi iradesi, bu operasyon heyetini aldınız, 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti yaptınız, aynı adliye içerisinde, 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, meşhur heyet ne yaptı biliyor musunuz?

MİT MENSUPLARINI DİNLEMEKTEN VAZGEÇTİLER

MİT mensuplarının dinlenmesi kararından vazgeçti. Eğer ortak değilseniz bu cinayete, siyasi olarak ortak değilseniz gelin, burada bu yargı operasyonunu neden yaptığınızı, o heyeti 37. Ağır Ceza Mahkemesinden alıp 14. Ağır Ceza Mahkemesine neden gönderdiğinizi, MİT mensuplarını dinleme kararından neden vazgeçtiğini gelin burada açıklayın.”

AKP grubu adına söz alan milletvekili Pakize Mutlu Aydemir, Türkiye’de AKP döneminde faili meçhullerin yaşanmadığını iddia etti. Aydemir, “Önergede bahsedilen olaylar yargının gündemine gelmiş, bağımsız yargı tarafından soruşturulmuş, bir kısım soruşturma da hâlen devam etmektedir” dedi.

MİT SORUSUNA YANIT VERİLMEDİ

CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun ısrarla “MİT mensupları neden dinlenilmekten vazgeçildi?” sorusuna ise yanıt verilmedi.

AKP’li Oya Eronat, “Mecbur mu? Sana mı cevap verecek?”  derken, AKP’li Ramazan Can’da “Dinle, dinle” sözleriyle sorulara engel olmaya çalıştı. Tanrıkulu ısrarla MİT üyelerinin neden dinlenmediğini sordu.

Konuşmasını sürdüren AKP’li Aydemir, “Dink cinayetini gerçekleştiren bazı kamu görevlilerinin eylemi başından sonuna kadar planlayıp icrasının yolunu açtıkları ve denetledikleri, cinayetin işlenmesine nezaret ettiklerini, potansiyel şüphelileri ve eylemi gerçekleştirenleri bildikleri hâlde FETÖ/PDY amaçları doğrultusunda Dink'in öldürülmesini engellemedikleri aksine suça iştirak ettikleri belirtiliyor. Eğer devlet içerisinde çöreklenen illegal yapılar varsa yine bu illegal yapıların hukuki çerçevesinde, zaman içerisinde nasıl ortaya çıkarıldığını ve hukuk önünde hesap verdiklerini unutmamak gerekiyor. Devam eden davayla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması da İç Tüzük gereği mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Söz alan HDP Milletvekili Garo Paylan, “Hrant Dink 2005 yılında valiliğe çağrılıp MİT yetkililerince tehdit edildi. Bu yetkililerin mahkeme önüne çıkarılması için karar verildi geçen yıl, bu yıl bu karar kaldırıldı. Bu kararı neden kaldırttınız?” sözlerine AKP’li Aydemir, “ Mücadele ediyoruz, biz bu yapıyla mücadele ediyoruz” dedi.

Paylan, “Bu cinayetin üstü örtülüyor. Üstündeki sis perdesinin kaldırılması için siyasi bir irade gerekir, bunun için bu araştırma önergemizi destekleyin, bu cinayetin üzerindeki sis perdesini hep beraber kaldıralım” diye belirtti.

Yapılan oylama ardından önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.