Bakan Nebati’ye ‘Ülkeyi batırdınız’ tepkisi

img

ANKARA – “Ek Bütçe Kanun Teklifi”ne ilişkin sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye tepki gösteren muhalefet, “Sayın Bakan 6 aylık uykudan uyandınız mı, ne görüyorsunuz 6 ay sonra?”, “Yine yalan”, “Batırdınız ülkeyi, batırdınız” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen “Ek Bütçe Kanun Teklifi” görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sunum yaptı.

Türkiye ekonomi modeli oluşturduklarını savunan Nebati, “Modelin nihai hedefi büyümeyi sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kılmaktır. Bu kapsamda yüksek katma değerli üretimi, ihracatı, yatırımları arttırmayı ve yüksek istihdam oluşturmayı önceliklendirdik, böylece cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşme sağlayarak dış finansman ihtiyacını azaltmayı ve küresel değer zincirlerinde yükselmeyi hedefliyoruz. Selektif kredi politikalarını geliştirmeyi, Türk lirası tasarruf araçlarını güçlendirmeyi ve yatırım ortamını iyileştirici politika adımları atmayı sürdüreceğiz. Son altı aylık dönemde sanayi ve turizm gibi dış ticarete konu ve döviz kazandırıcı sektörlerin yeniden hızlanarak küresel rekabette ön plana çıkmaları model kapsamında attığımız adımların ne kadar yerinde olduğunu açık bir şekilde göstermektedir” dedi.

Türkiye’nin büyüdüğünü öne süren Nebati’ye CHP’li Murat Emir, “Otuz yıllık göz doktoruyum, pırıltı falan görmüyorum gözlerinizde!” sözleriyle sataşmada bulundu. İhracat ile devam eden Nebati, “2022 yılı Mayıs ayında ihracatımız yıllık 242,6 milyar dolar ile cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır” sözleri de “Nebati'den masallar, Nebati'den!”, “Işıkları kapatıver” sözleriyle eleştirildi.

‘6 AYLIK UYKUDAN UYANDINIZ MI?’

“Sayın Bakan, altı aylık uykudan uyandınız mı, ne görüyorsunuz altı ay sonra?” sözleriyle CHP’li Ünal Demirtaş, sataşmayı sürdürdü. Büyüme rakamlarından söz eden Bakan’a “Vatandaşa anlat, vatandaşa; cesaretin varsa vatandaşa anlat bunları sen” sözleriyle muhalefet sıralarından tepkiler yükseldi.

Meclis Başkanı Celal Adan ise duruma müdahale etti. Bu sırada CHP’li Murat Emir, Bakan Nebati’ye “Yüzde 200 enflasyonun olduğu bir ülkede Maliye Bakanı böyle konuşamaz; utanır biraz, utanır!” sözleriyle eleştirilerini sürdürdü.

Konuşmasını sürdüren Bakan Nebati, “Türkiye, OECD üyeleri arasında salgın öncesi döneme göre en fazla istihdam artışı sağlayan ülke olmuştur; OECD söylüyor. Bir taraftan enerji ve gıda başta olmak üzere emtia fiyatları artıyor, diğer yandan fiyatını kabul etseniz bile ürünü bulamıyorsunuz. Hadi ürünü buldunuz, konteyneri bulamıyorsunuz. Konteyneri buldunuz, gemiyi bulamıyorsunuz” sözlerine de CHP’li Emine Gülizar Emecan, “Ya, ne çok ağlıyorsunuz! Ağlamaktan gözleriniz şişti” diyerek, karşılık verdi.

‘BATIRDINIZ ÜLKEYİ’ TEPKİSİ

Geçmişte enflasyondan Türkiye’nin çok çektiğini ve yüzde iki yüze çıkan enflasyon ile mücadele ettiklerini ileri süren Bakan Nebati’ye, CHP’li Murta Emir, “Yine yalan” sözleriyle karşılık verdi.

Sunumunu sürdüren Bakan’a muhalefet sıralarından “Batırdınız ülkeyi, batırdınız! Ülkeyi batırdınız, ülkeyi!”, “Siz bu hâlde devlet yönetimine talip oluyorsunuz, siz... Allah bu ülkeye yardım etsin!”, “Aç bıraktınız, aç! Milleti aç bıraktınız”, “Ekmek 5 lira oldu, ekmek 5 lira oldu!” tepkileri geldi.

BAKAN’A TEPKİ: VATANDAŞ ÇÖPLERDEN MEYVE TOPLUYOR

İlave gelir beklentisinin yurttaşların refahı için harcayacaklarını iddia eden Nebati’ye, “Vatandaş çöplerden meyve sebze topluyor” sözleriyle tepki yükseldi.

“Kimsenin şüphesi olmasın ekonomimiz güçlenerek yoluna devam ediyor, hedeflerin tutturulması için çarşıya, pazara ek vergi getirmeyeceğiz” diyen Nebati, “Tarımsal destekleme ödemelerinden gelir vergisini kaldırarak çiftçimizi destekledik. Burada da yaklaşık 3 milyon çiftçimizi kapsadık” dedi.

‘YAZIKLAR OLSUN FAİZ REKORTMENİSİNİZ’

CHP’li Murat Emir, “Yazıklar olsun! Faiz rekortmenisiniz, faiz!” dedi. Bakan Nebati ise “2002 yılında hazırlanan bütçenin yüzde 43'ü sadece faiz giderlerinden oluşuyordu. Hâl böyleyken, bütçede kalan sınırlı alanın eğitime, sağlığa, yatırıma yani halkımıza doğrudan hizmet sağlayacak alanlara yetmesi mümkün olmadı. Şu anda üzerinde müzakere ettiğimiz ek bütçe kanun teklifindeki tutarlarla birlikte 2022 yılında faize ayrılan kaynak bütçenin yalnızca yüzde 11,6'sına denk geliyor ki 2022 yılı Bütçe Kanunu'nda bu oran yüzde 13,7 olarak belirlenmişti” sözlerini sarf etti.

AKP’Lİ BAŞER TANSİYONU YÜKSELTTİ

Bakan ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, iktidarın bakanın sunumu sırasında muhalefet vekillerinin sataşmasında AKP sıralarından hakaret yükseldiğini belirtti. AKP’li Yusuf Başer’in “Hadi be!” sözlerine karşılık da Altay, “ ‘Hadi be!’ ne demek ya? Bana bak, benim ağzımı bozdurma! Kimsin sen bana ‘Sus!’ diyorsun! Sen kimsin! Gel, gel! Bana ‘Sus!’ diyemezsin sen!” sözleri ardından tansiyon bir kez daha yükseldi.

AKP ve CHP milletvekilleri arasında sözlü sataşmalar devam ederken, Altay, AKP’li Başer’e “AKP Grubunda çok seviyeli, çok kaliteli arkadaşlarımız var, bu arada böyle terbiyesizler de var” sözleriyle tepki gösterdi.

Bütçe görüşmeleri milletvekillerinin konuşmalarıyla devam ediyor.