Özgür Basın’a yönelik baskılar bütçe gündeminde

img

ANKARA - DFG raporlarıyla Özgür Basın’a yönelik baskı ve tutuklamaları bütçe gündemine taşıyan HDP’li Abdullah Koç, “İktidar, dijital dünyayı toplumu ve bireyi hizaya getirme aracı haline getirmiş durumda” dedi. 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 yılı bütçesi görüşmelerinde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, İletişim Başkanlığı bütçesine üzerine söz alarak, Özgür Basına yönelik baskı ve tutuklamalara dikkat çekti. Gazetecilere yönelik, baskı, gözaltı ve tutuklamaların artarak devam ettiğini belirten Koç, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporuna değindi. 

GAZETECİLERİN TUTUKLANMASI

DFG raporuna göre Ekim ayında Jineoloji Akademi Merkezi üyesi gazeteci Nagihan Akarsel’in Federe Kurdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde katledildiğini, 10 gazetecinin tutuklandığını, 12 gazetecinin evine baskın yapıldığını, 23 gazetecinin gazetecinin gözaltına alındığını aktaran Koç, “Basın ve medyaya yönelik sansür devam ediyor. İnternet ve dijital medyaya yönelik olan 55 ihlal sadece bir ay içerisinde gerçekleşti. İktidar, dijital dünyayı toplumu ve bireyi hizaya getirme aracı haline getirmiş durumda” dedi. 

CİHAZLARA EL KONULMASI ANAYASA’YA AYKIRI

Gazetecilerin tutuklanmasının demokrasiye darbe olduğunu dile getiren Koç, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin geldiği günden bu yana, yapılan bütün gözaltılarda ceza muhakemesinin 134’inci maddesi esas alınarak, bilgisayarlara el konuldu. Dijital materyallere inceleme gerekçesiyle el konuluyor ve yıllarca verilmiyor. Cihazlar kullanılamaz hale getiriliyor. Binlerce, hatta milyonlarca cihaza, bilgisayara ve cep telefonlarına el konuluyor. Bu ayrı bir hak ihlali, aynı zamanda Anayasa’nın mülkiyet hakkını düzenleyen ilkelerine de açık bir şekilde aykırılık teşkil etmekte. Mevcut iktidarın basına yönelik, haklara, insan hak ve hürriyetlerine yönelik baskılar ve hak ihlalleri ayyuka çıktı” şeklinde konuştu.