Genç eşbaşkandan mücadele çağrısı

img

DİYARBAKIR - Küçük yaşta tanıştığı partide 23 yaşında eşbaşkanlık görevini üstlenen Meral Düzün, gençlerin HDP içindeki önemine değinerek, tüm gençleri mücadeleye katılmaya davet etti. 

Henüz 9 yaşındayken siyasetle uğraşan babası ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çınar İlçe Örgütü’ne gelen Meral Düzün (23), geçtiğimiz 13 Nisan’da yapılan kongrede ilçe eşbaşkanı seçildi. Çocuk yaşta tanıştığı partide önemli görevler üstlenen Düzün, kendisi ve ailesi üzerindeki baskılara karşı eşbaşkanlık görevini üstlendiğini ifade etti.
 
Lise yıllarında da çalışmalar yürüttüğünü belirten Düzün, üniversiteye gittiğinde ilçedeki çalışmalarını orada devam ettirdiğini söyledi. Iğdır Üniversitesi’nde okuduğu iki yıllık süreçte ırkçı gurupların saldırılarına maruz kaldığını ve bundan dolayı aktif siyasete girme kararı aldığını hatırlatan Düzün,  “Kaldığım üniversite çok karışık bir yerdi. Türkü, Kürdü, Ermenisi, Alevisi vardı. Türk ve Sünni olmayan diğer kesimler üzerinde sürekli bir baskı uygulanıyordu. Bunlara göz yumamazdım. Bir kenara çekilip izlemektense siyasete aktif katılarak bunlara cevap olmaya karar verdim” diye belirtti. 
 
EN BÜYÜK DESTEK AİLESİNDEN
 
Pandemiden dolayı üniversiteye ara verdiğini ve 13 Nisan’da yapılan HDP Çınar İlçe Kongresi öncesi parti tarafından kendisine yönetimde yer alması teklifinde bulunulduğu dile getiren Düzün, bunu kabul ettikten sonra kongrede eşbaşkanlık görevi aldığını hatırlattı. Siyasete atılmasındaki en büyük desteği ailesinden daha sonra arkadaşlarından aldığının altını çizen Düzün, “Eşbaşkanlığın zor yönleri var ama bana zor gelmiyor. Evet, genç bir kadın olmama rağmen bu durumun üstesinden gelebiliyorum. Eşbaşkanlık gibi bir görevim olmasaydı bile başka kurumlarda görev alırdım. Zaten eşbaşkanlık ile ilgili görev verildiğinde babam ‘ne duruyorsun git olsana’ dedi. Babam bana küçükken ‘seni siyasetçi yapacağım ki bizi savunasın’ derdi. Bundan dolayı da küçüklükten beri sürekli bana kitaplar alıp getirirdi. Eşbaşkan olunca ailem bana ‘Yolun açık olsun. Nereye gitmek istiyorsan ve ne yapmak istiyorsan onu yap’ dediler” ifadelerini kullandı. 
 
EN GÜZEL TEPKİ ANNELERDEN
 
Eşbaşkan olunca en güzel tepkiyi ise Barış Annelerinden aldığını vurgulayan Düzün, “Gittiğim her yerde beni anneler kucakladı. Annelerin o yaklaşımını görünce daha fazla bağlandım” dedi. 
 
Yaklaşık 6 aydan fazla bir süre ilçede eşbaşkanlık yaptığını ifade eden Düzün, aynı zamanda kadın mücadelesi yürüttüğünü de vurguladı. Henüz lise yıllarındayken eşbaşkanlık sistemi üzerine okumalar yaptığına dikkati çeken Düzün, “Çok güzel bir sistemdi, beğenmiştim. Şimdi eşbaşkan oldum ve bunu pratikte yürütüyorum” diyerek bu konuda çok mutlu olduğunu söyledi. 
 
TEHDİTLER FAYDA ETMEDİ
 
Eşbaşkanlığa seçildiği günden beri baskıların da aynı oranda arttığını ifade eden Düzün, polislerin kendisini “Genç yaşta tutuklanıp cezaevine gidersin, hayatın kayar” şeklinde tehdit ettiğini belirtti. Polislere “Baskılarınıza ve saldırılarınıza susup sessiz kalacağıma cezaevine girerim daha iyi” diyerek cevap verdiğini sözlerine ekleyen Düzün, “Onlara karşı durmak zorundayız sonuçta bizde bir siyasi partiyiz. Korkmuyoruz” dedi.  
 
GENÇLERE ÇAĞRI
 
Gençlerin HDP’nin çeşitli kademelerinde yer almasının önemine de değinen Düzün, şunları söyledi: “Gençler en dinamik güçtür. Bu nedenle devlet en çok gençlerin üstüne geliyor. ‘Gençler uyuşturucu bataklığına girsin ama HDP’ye gitmesin’ diyorlar. Aynı zamanda gençleri gözaltı ve tutuklamayla tehdit ediyorlar. Genç arkadaşlarımızın burada yer alması lazım çünkü partimiz genç bir parti, genç bir mücadele yürütüyor. Eğer bugün kimliğimize sahip çıkmazsak yok oluruz. Böyle sessiz kalmakla olmuyor. Gençleri, genç kadınları mücadeleye davet ediyorum.” 
 
MA / Ergin Çağlar