Dersim Gençlik Örgütleri: Kara’nın ölümü cinayettir

img

DERSİM- Fırat Üniversitesi öğrenci Enes Kara’nın ölümünün intihar değil,  “cinayet” olduğuna dikkat çeken Dersim Gençlik Örgütleri, “Yaşamımızın bizim olduğu yarınlarda hep birlikte mücadele ederek yer alacağız” dedi.

Dersim Gençlik Örgütleri, Fırat Üniversitesi Tıp öğrencisi Enes Kara’nın, kaldığı cemaat yurdu ve ailesinden gördüğü baskılar sonucu intihara sürüklenmesine tepki göstermek amacıyla Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “İntihar değil, cinayet ve Cemaat ve tarikat yurtları kapatılsın” yazılı pankartının açıldığı açıklamada sık sık “İntihar değil bu bir cinayet”, “Enes’in hesabını gençlik soracak” sloganları atıldı. Açıklamaya üniversite öğrencilerinin yanı sıra kentteki sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Cemaat baskısı, gelecek kaygısı ve ülkede yaşanan sorunlar nedeniyle Kara’nın yaşamına son verdiğini hatırlatan Yusuf Akın, “Cemaat yurtları, dinci gericiliğin gençlerin hayatını karartmak için kazdığı bir çukurdur” dedi.

‘AKP MEŞRUİYETİNİ CEMAATLERDEN ALIYOR’

Kara’nın intihara sürüklendiğine dikkat çeken Akın, bu cinayetin de tarikat ve cemaat yapılanmalarında sistematik hale gelmiş gericiliğin sonucu olduğunu söyledi. AKP-cemaat ilişkine vurgu yapan Akın devamla, “Ülkemizde tarikat ve cemaatlerin uzun süredir cirit attığı, adeta ‘köşe kapmaca’ oynadığı bilinen bir gerçek. Cemaat ve tarikatlar, ülkede egemen olan siyasi iktidarın çıkar ilişkileri ekseninde yardakçısı oluyor, çıkar çatışması olduğunda ise göstermelik olarak ‘düşmanı’ haline geliyor. AKP iktidarının temel kadro ve para kaynağını teşkil eden bu cemaatler, bu yönleriyle iktidarın esas dayanaklarından birini oluşturuyor. Bu nedenle cemaat ve tarikat yapılanmalarını AKP iktidarından bağımsız düşünmek mümkün değil. Ancak bir yandan düzen siyasetinin tamamının bu tarikat ve cemaatlere gözlerini yumması, sorunun kaynağını da bizlere gösteriyor; iktidar tüm ‘meşruiyetini’ bu yapılardan alıyor! Siyasi müdahalelerle dinci gericilik toplumun tüm dokularına işlenmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.

‘YAŞAMIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Dersim'de de birçok öğrencinin barınma sorunu yaşadığını ve sorunun giderilmesi için yeni öğrenci yurtlarının açılmadığını belirten Akın, “Dersim'de gençleri cemaat ve tarikat yurtlarına mecbur bıraktılar. Munzur Üniversitesi’nde rektörlük usulsüz atamalar ve kayırmalarla cemaatleri üniversite içine de yerleştirip bilim yuvası olan üniversiteyi tarikat ve cemaat yuvasına çevirmek için çalışmalarına devam etmektedir. Geleceksizliğe, karamsarlığa, umutsuzluğa mahkum edilmeye çalışılan bizler, bir araya gelerek tüm bu saldırılara karşı mücadele edeceğiz. Özgür, şiddetsiz ve eşit bir gelecekte, yaşamımızın bizim olduğu yarınlarda hep birlikte mücadele ederek yer alacağız” ifadelerini kullandı.