ODTÜ’de Onur Yürüyüşü’ne müdahale

img

ANKARA – ODTÜ’de yapılmak istenen Onur Yürüyüşü’ne müdahale eden polis, çok sayıda öğrenciyi darp ederek gözaltına aldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) LGBTİQAA+ Dayanışması, iki yıl aradan sonra Onur Yürüyüşü organize etti. #Hatırla sloganı ile yapılmak istenen yürüyüşün düzenleneceği gün sabah saatlerinden itibaren kampüs içerisinde çok sayıda polis konuşlandı.

ODTÜ Rektörlüğü’nün, "yapılmasına müsaade edilmeyeceğini" duyurduğu Onur Yürüyüşü nedeniyle kampüse giriş yapmak isteyen çok sayıda ODTÜ mezununa izin verilmedi.

ODTÜ öğrencilerinin düzenlemek istediği Onur Yürüyüşü’ne saldıran polis kampüsün farklı noktalarında öğrencilere müdahale etti. Plastik mermilerle saldıran polis öğrencileri darp etti, çok sayıda öğrenci işkence ile gözaltına alındı.

FARKLI NOKTALARDA AÇIKLAMA

ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması'ndan aktivistler, kampüsün farklı yerlerinde basın açıklamasını okumaya başladı Açıklamada, "Kayyım rektörün tüm faşist, ötekileştiren ve fobik dayatmalarına karşı hatırlayın, alışın, gitmiyoruz demek için buradayız" denildi. ODTÜ yönetimine tepki gösterilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kayyım baskısına karşın kampüslerde mücadele veren lubunyaları ‘Hatırla!’, LGBTİ+fobiyi ‘Hatırla!’; barınma, çalışma ve yaşama hakkı gözetilmeyen lubunyaları ‘Hatırla!’; trans cinayetlerini ‘Hatırla!’, trans intiharlarını ‘Hatırla!’; Hande Kader’i, Eylül Cansın’ı, Hande Buse Şeker’i, Ahmet Yıldız’ı, Okyanus Efe’yi, Zirve Soylu’yu, Didem Akay’ı ‘Hatırla!’ demeye her anımızda olduğu gibi bugün, burada da devam ediyoruz.”

ÖĞRENCİLER BİNADA

Polislerin öğrencilere yönelik müdahalesi kampüsün farklı noktalarında devam etti. Gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması için öğretim üyeleri devreye girdi, ancak çabaları sonuç vermedi. Çok sayıda öğrenciyi gözaltına alan polis kampüste dolaşan kişilere, "Bu saatte kampüste ne işiniz var" diye sorarken öğretim üyeleri "burası bizim evimiz" diye yanıt verdi. Polis, kampüs binalarındaki öğrencilere de müdahale ederken öğrencilerin binalardan çıkamadığı ve bekleyişin devam ettiği öğrenildi.