Sınır ötesi operasyonda 180 gün: Türkiye çok ciddi kaybetti

img
HABER MERKEZİ - Türkiye'nin sınır ötesi operasyonda kaybettiğini belirten gazeteci Berîtan Zagros, kimyasal gaz kullanımının yanı sıra bölgenin değişen demografik yapısının incelenmesi için uluslararası kuruluşlara çağrıda bulundu. 
 
Federe Kürdistan Bölgesi'nin Avaşîn, Zap ve Metîna bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı askeri operasyonda ilerleme sağlayamayan Türkiye, Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı özel güçlerin desteğine rağmen bölgede istediği hakimiyeti kuramadı. Özel güçlerini operasyona dahil eden KDP’nin, verdiği istihbarat bilgilerle bölge bombardıman altına alınıyor. 
 
Operasyonda sonuç alamayan Türkiye, bu kez kimyasal silaha başvurdu. Fırat Haber Ajansı’nda yer alan Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) operasyonla ilgili bilançosunda, Türkiye’nin şimdiye kadar 157 kez kimyasal silah kullandığı belirtildi.
 
KDP’nin de dahil olduğu Türkiye’nin saldırılarının gölgesinde 10 Ekim’de Irak’ta seçimlere gidildi. Her ne kadar Irak Seçim Komisyonu seçimlere katılım oranının yüzde 41 olduğunu açıklasa da bölgedeki kaynaklar bu oranın daha düşük olduğunu ve bunun Türkiye’nin saldırılarına dahil olan KDP’ye karşı tepki olduğu yorumunda bulunuyor. 
 
Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden gazeteci Berîtan Zagros, sınır ötesi operasyonda gelinen aşamayı, seçimleri ve yansımalarını değerlendirdi. 
 
 
 Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu 6 aydır devam ediyor. Geçen sürede Türkiye istediği sonucu aldı mı? 
 
 
 Türkiye ulaşmak istediği sonuçlara ulaşamadı. Hedefine ulaşamadığı için KDP’yi devreye soktu. KDP üzerinden PKK'nin elini ayağını bağlamak istediler. 
 
23 Nisan'dan bu yana kapsamlı saldırılar devam ediyor. Ancak Türkiye ulaşmak istediği sonuçlara ulaşamadı. Bunun temel nedeni de işgal saldırılarına karşı verilen direniştir. Türkiye Garê'de büyük bir yenilgi aldıktan sonra yönünü Zap, Avaşîn ve Metîna bölgelerine çevirdi. Hedefine ulaşamadığı için KDP’yi devreye soktu. KDP üzerinden PKK'nin elini ayağını bağlamak istediler. Çünkü özgürlük hareketinin hassas noktalarından biri de Kürtler arası bir çatışmadır. Türk devleti de bunu kullanarak, bir taşla iki kuş vurmak istedi. Ancak onların modern tekniğine karşı gerilla çok güçlü bir iradeyle direndi ve halen de direniyor. Bundan önce de Heftanîn ve Garê'de ki işgal saldırılarında gerilla farklı taktik ve yöntemlerle Türkiye’yi bozguna uğratmıştı.
 
Medyanın sessizliği dikkat çekiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz? 
 
Türkiye, PKK'nin iradesine yenildi. Çünkü coğrafi egemenlik PKK'nin elinde, Türkiye yenildi. Birincisi; Türkiye bu bölgeler üzerinde egemenliğini kuramadı. İkincisi; gerillalar hiçbir yerde kullanılmayan birçok yeni taktiği deniyor. Bu yüzden Türkiye çok ciddi kaybediyor. Türkiye bölgedeki kayıplarını saklıyor ve hiçbir şey olmamış gibi gösteriyor. Bölgeye yeni girdiklerinde, hatırlarsanız savaş medyası her gün saatlerce propaganda yapıyordu. Ama şimdi savaş medyası bölgesel savaşı pek gündeme getirmiyor. Çünkü Türkiye PKK’ye karşı savaşta kaybetti. 
 
HPG’nin açıklamasına göre, Türkiye 157 kez kimyasal silah kullandı. Bunun bölgeye etkileri neler oluyor? 
 
 
Bir gazeteci olarak bunu teyit ettirmek istedim. Ancak bölge halkı KDP’nin baskı ve tehditlerine maruz kaldığı için bilgi vermekten çekindiler. Bölge halkı çok ciddi baskı altında. 
 
Türkiye bölgede kimyasal silahlar kullanıyor. Nitekim Bölge halkı da bundan etkileniyor, bölgeye çok ciddi zararlar veriyor. Son aldığımız bilgilere göre; Behdînan bölgesindeki insanlar kullanılan kimyasal silahlardan etkilendiği için farklı hastanelere kaldırılıyor. Ancak bölge KDP ve MİT'in kontrolünde olduğu için insanlar bunu söylemekten korkuyor. Bunun yanı sıra Behdînan'daki hastanelerde doktorlar KDP yanlısı olduğu için elde edilen raporları yayınlanmıyorlar. Uluslararası kamuoyunu bu kimyasal silahlar hakkında bilgilendirmek de istemiyorlar. Özellikle Avaşîn ve Metîna hattında bulunan Şeladizê gibi dağlık bölgelerde son zamanlarda insanların sağlık şikayetleri arttı. Tabii ki bu tesadüf değil. Bunun koronavirüs olduğu söyleniliyor ve bu şekilde olayın üstü kapatılmak isteniyor. Ancak bu bölgelerde yayılan hastalık virüs değil. 
 
Bu durumun kimyasal gaz kullanımından olduğu belirtiliyor. Bir gazeteci olarak bunu teyit ettirmek istedim. Ancak bölge halkı KDP’nin baskı ve tehditlerine maruz kaldığı için bilgi vermekten çekindiler. Bölge halkı çok ciddi baskı altında. Bugüne kadar bölgeye herhangi bir heyet gitmediği için bu durum uluslararası gündemde de yer almıyor. Olay yerine gidip incelemelerde bulunmak isteyen heyetler de KDP tarafından engelleniyor. 
 
Askeri operasyonda doğa da talan ediliyor, ağaç kıyımı sürüyor. Bununla ne amaçlanıyor? 
 
Çatışmaların yaşandığı bölgelerde insanlık dışı bir politika yürütülüyor. Bölgenin tahrip edildiği ve yağmalandığı birçok kez belgelendi. Bu belgelerle birlikte Türk devleti uluslararası tepkiler karşısında geri adım atmak zorunda kaldı. KDP'nin desteğiyle Kürdistan doğası vicdansızca yağmalanıyor ve yok ediliyor. Ancak bütün baskı ve saldırılara rağmen bölge halkı topraklarını terk etmiyor. Burada yürütülen temel politikalardan biri de bölgeyi tamamen insansızlaştırmak ve Kürtsüzleştirmek. Ama bütün bu politikalara rağmen Behdînan halkı yurtsever çizgisinden taviz vermiyor. Sandık başına giden Behdînanlıların bir kısmı geçersiz oy kullandı. Bu aslında bölgede yürütülen savaş politikasına karşı sergilenen önemli bir duruştur. Bu aynı zamanda araştırılması gereken önemli bir mesajdır. Kimyasal gaz kullanımının yanı sıra doğa tahribatı, halka verdiği zarar ve bölgenin değişen demografik yapısının incelenmesi gerekiyor. Bunun için bölgeye uluslararası kuruluşlar gönderilmelidir. Eğer uluslararası kuruluşlar bölgeye gelip incelemelerde bulunursa, bu sonbaharda Türk devletinin ve KDP’nin gidişi kesin olacaktır. 
 
Böylesi bir ortamda 10 Ekim’de seçimlere gidildi. Behdînan’ın geçersiz oy kullanmasının bir tepki olduğunu söylediniz. Irak nasıl bir seçim geçirdi, neleri değiştirdi? 
 
 
Hükümet halkın çıkarlarından ziyade Türkiye ve İran gibi güçlerin çıkarlarını esas alarak hareket ediyor. Bu yüzden bölgede seçimden önce örgütlü olmayan boykot, seçim günü toplum içinde doğal olarak gelişen bir eylem biçimi oldu.
 
Seçimler ve sonuçları önemli gelişmeleri de beraberinde getirdi. Irak krizli bir süreçten geçiyor. Özellikle de 2003’te ABD'nin Baas rejimine müdahalesinden sonra Irak bir daha istikrar kazanamadı. Yeni kurulan yönetim de uluslararası ve işgalci bölgesel güçlere dayalı bir yönetimi esas aldı. Aslında bu temelde yeni bir vekâlet yönetimi kurulmuştur. Dolayısıyla Irak hükümetinin bölge halkının çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini söyleyemeyiz. Irak'ta ilk kez halk bu kadar düşük bir katılımla sandık başına gidildi. Bu aslında Irak'ta bulunan siyasi güçlere karşı geliştirilen bir tavırdı. Irak her gün yeni bir krizle uyanıyor. Hükümet halkın çıkarlarından ziyade Türkiye ve İran gibi güçlerin çıkarlarını esas alarak hareket ediyor. Bu yüzden bölgede seçimden önce örgütlü olmayan boykot, seçim günü toplum içinde doğal olarak gelişen bir eylem biçimi oldu. Bu da aslında seçimin meşruiyetini yitirdiğini gösteriyor. Bazı bölgelerde katılım yüzde 16'nın altında kaldı. Ancak Irak Seçim Komisyonu, ülke genelinde seçime katılımın yüzde 41 olduğunu açıkladı. Demokratik bir ülkede bu sonuç kabul edilmemeliydi. Ama Irak demokratik bir ülke olmadığı için halk seçime gitmeyerek boykot etti. Bu boykot Irak’ta bulunan güçlere açık bir mesajdı. Ama takip ettiğimiz kadarıyla halkın seçim boykotu hükümet tarafından hiçbir şekilde tartışılmadı. 
 
En çok tartışılan Şengal seçimleri oldu. Şengal’de seçimin perde arkasında neler var? 
 
Örneğin Şengal’deki seçim sonuçları öncesinden perde arkasında tartışılmıştı. Çünkü 9 Ekim “Şengal Anlaşması”nı uygulamak istiyorlar, hayli ısrarcılar. Bundan dolayı da bu seçimde birçok oyun oynandı. Irak'ın diğer bölgelerine göre Şengal’de seçimler çok geç başladı. Birçok noktada Şengal halkı, sorunlardan kaynaklı öğlen sonra sandık başına gitti. Birçok kişi, kayıtları olmadığı gerekçesiyle ve çeşitli teknik nedenlerle oyunu kullanamadı. Bu da KDP dışında kalan diğer partili adaylar üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Seçim sonuçları aynı zamanda Şengal’e yönelik saldırıların ve baskıların artacağını gösteriyor. Şengal’de uygulamaya sokulan plan ve konsept bunu gösteriyor. 
 
Seçimler sonrası Irak’ı, Federe Kürdistan’ı nasıl bir süreç bekliyor? 
 
Parlamentoda üstünlüğünü sağlayan partiler hem uluslararası hem de bölgesel güçlerden farklı destekler aldığı gibi, kendi içlerinde de tarihsel ideolojik farklılıklar var. Bu da krizin daha derinleşeceğini ve devam edeceğini gösteriyor. Öte yandan Irak'ın istikrarsızlığı, Türkiye'nin çıkarınadır. Her şeyden önce Türkiye, bu gerilimden yararlanmak ve bu kritik dönemde Irak’a saldırarak Musul ve Kerkük planlarını gerçekleştirmek istiyor.
 
MA / Zeynep Durgut

Diğer başlıklar

19:42 ‘Kürt basınını susturma çabası Türkiye’ye kaybettirecek’
19:00 KHK eyleminde 1 Mayıs'a davet
18:38 Adana Emek ve Demokrasi Güçleri’nden 1 Mayıs'a çağrı
17:51 İstismar faili serbest, tepki gösteren muhtara gözaltı
17:40 ÖHD ve İHD'den gazetecilere dayanışma ziyareti | YENİLENDİ
17:28 Cenevre eylemi: Saldırılara karşı topyekun mücadeleyi sürdüreceğiz
17:08 Danıştay Eğitim-Sen’e randevu vermedi
17:03 Polis barikatlarıyla çevrilen Şenyaşar: Bu zulmün altında kalın
16:56 Gazeteci Güleş'e 'haber' soruşturması
16:46 Avukatlar gazetecilerle görüştü: Başka evde yapılan aramada deliller gazeteciye yazıldı | YENİLENDİ
16:02 Avukat ve ailelerden savcı mütalaasına tepki
16:00 Madımak Katliamı'nda çocuklarını kaybeden Sivri yaşamını yitirdi
15:33 Sendikalar Taksim’de: Valiliğin kararını tanımıyoruz
15:17 Danıştay başkanı değişmedi
15:14 İzmir'de cinsel saldırı faili öğretmen açığa alındı
15:11 Êlih'te DEM Parti binasına polis baskını
15:08 Bombacıları getiren kişinin telefonu dinleniyormuş
15:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında: Soykırımı tanıyın ve af dileyin
14:59 Televizyon stüdyolarına baskında Fransa detayı
14:49 Soylu’nun hedef gösterdiği 2 kişi hakkında müebbet hapis istemi
14:10 Kanser hastası sağlıkçıya riskli görevlendirme!
14:06 Makbule Özer’in tutuklanması protesto edildi
13:57 Aile Hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor
13:56 Sağlık meslek örgütlerinden şiddete tepki
13:32 Gar Katliamı Davası: Mütalaada ‘insanlığa karşı suç’ yok sayıldı
13:19 Mali müşavirlerden 15 talep
13:07 Türkoğlu: Özgürlüğümüz için kadın dayanışmasını büyüteceğiz
13:03 Yargıtay'da seçim 23'üncü tura kaldı
12:57 ‘Gazeteciliklerine tanığız, meslektaşlarımızı serbest bırakın’
12:36 DİSK Genel Başkanı: Valiliğin görevi yer göstermek değil güvenliği sağlamaktır
12:28 Gazetecilere 'Kürt Gazeteciler Günü' suçlaması
12:28 MESEM'lerde 336 çocuk kaza geçirdi
12:13 Birçok kentte protesto: Gazeteciliğin engellenmesi suçtur
12:04 Colemêrg'te madenlere karşı 4 talepli eylem
12:02 Deştin'de imar planı davasına red
11:58 İskenderun'da poliklinik olarak kullanılan 3 konteynerde yangın
11:55 Ermeni Soykırımı için 'yüzleşme' çağrısı
11:10 Mereş'te bir çocuk katledildi
10:44 Dêrsim’de 2 kadın tutuklandı
10:40 Bakırhan: Seçim sonuçları 'savaşa hayır' çığlığıdır
Hatimoğulları: Halk tercihini değişimden yana yaptı
10:25 Şehba ve Minbic’e saldırı
10:19 32 yıllık tutsakların tahliyeleri gerekçesiz erteleniyor
09:44 Qerejdax eteklerinde baharın renkleri
09:27 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:27 ‘Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü’ için eylemdeler
09:03 Erdoğan'ın Hewlêr ziyareti: Başur halkının tutumu belirleyici olacak
09:00 Ayakkabı çıkarma dayatmasına direnen tutsaklara soruşturma
09:00 Oğlunu bağımlılıktan kurtarmaya çalışan baba destek bekliyor
09:00 Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular başladı
09:00 Özer için rapor veren ATK'nin tercümanı güvenlik görevlisi çıktı!
09:00 Ekonomik kriz isotu da vurdu!
09:00 24 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu
21:11 Erzirom’da kaza
19:41 KNK Genel Kurulu sonuç bildirgesi: Artık birlik zamanı
17:25 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 82’nci gününde
17:15 Amedspor taraftarını üzdü
16:34 KNK: Saldırılara karşı seferberlik tutumuna ihtiyaç var
16:08 Hedef gösterilen zihinsel engelli Gezer tutuklandı
15:34 Turhal'da 4.1 büyüklüğünde deprem
15:12 Amedspor’un ‘şampiyonluk’ maçı başladı