Uluslararası Kadın Konferansı’nda rota çizildi: Demokratik Kadın Konfederalizmi

  • kadın
  • 09:08 29 Kasım 2022
  • |
img
ANKARA - Uluslararası Kadın Konferansı’nın hedefinin “Dünya demokratik kadın konfederalizmi’ olduğunu belirten TJK-E Dış İlişkiler Sözcüsü Melike Yaşar, “Direniş tek başına yetmez. Demokratik, kolektif mücadelenin kurumsallaşması gerekiyor” dedi. 
 
Eril kapitalist sisteme karşı çıkış yolunun arandığı bir dönemde yüzlerce kadın Almanya’nın Berlin kentinde bir araya gelerek, alternatif sistemi tartıştı, kararlar aldı. Konferansa ise “Jin, jiyan, azadî” sloganı etrafında İran ve Rojhilat’ta büyüyen direniş damgasını vurdu ve alınan kararların rengini belirledi. Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı öncülüğünde “Devrimimiz: Hayatı Özgürleştirmek” şiarıyla 5-6 Kasım tarihlerinde düzenlenen 2’nci Uluslararası Kadın Konferansı’na, Kürt kadın hareketi başta olmak üzere 41 ülkeden 800 kadın katıldı.
 
Konferansa dair konuştuğumuz Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Dış İlişkiler Sözcüsü Melike Yaşar, “Dünya demokratik kadın konfederalizmi” oluşturmak hedefiyle yola çıktıklarını belirtti.
 
Konferansa katılım nasıldı? Hangi ülke ve çevrelerden katılım oldu? 
 
Latin Amerika’dan Ortadoğu’ya, Afrika’dan Asya'ya 41 ülkeden 800’e yakın kadın katıldı. 800’e yakın diyoruz çünkü tercümanları, organizede, hazırlık komitesinde, lojistikte, ulaşımda yer alan kadınları saymadık. Bunları da sayarsak, bine yakın kadın ikinci konferansı gerçekleştirmiş oldu. Ortadoğu’dan çok fazla talep vardı ancak hepsi vize alamadı. Balkan ülkelerinden Ukrayna, Macaristan, Polonya gibi ülkelerden çok katılım vardı. Daha fazla kişiyi kabul etmek isterdik ancak yoğun başvurudan dolayı kaydı konferansa bir ay kala durdurmak zorunda kaldık. Ülkelere dağılıma göre kişi sayısını kabul ettik. Çünkü yer sıkıntımız vardı ve Eylül ayından itibaren Almanya'da yeniden pandemi nedeniyle bazı tedbirler alındı. Hazırlıklarımız, şartlar doğrultusunda 700 katılımcı içindi. Berlin'deki Kürt Kadın Meclisi’yle birlikte bu çalışmayı organize ettik. Farklı ülkelerden gelen kadınlar Kürt evlerine misafir oldular. Amaçlarımızdan biri de farklı ülkelerden gelen kadınların Kürt kadınların misafirperverliğini, yaşamlarını görmeleri ve kolektif yaşamı gerçekleştirebilmekti.
 
Konferans moralli ve güçlü geçti. Ama sistem, Rojava’daki saldırıyla birlikte bu sevinci kursağımızda bırakmaya çalıştı. DAİŞ’in yenildiği, ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganının pratikleştiği Kobanê’ye saldırdı. Kadınların öncülük ettiği mücadeleye dönük bir tahammülsüzlüğün olduğunu biliyoruz. Bu saldırıları bundan bağımsız ele almıyoruz. Bu saldırılar da kadınların mücadelesine dönüktü. Ama Kadınlar Geleceği Örüyor Ağı, bu saldırılara cevap olacaktır. Çünkü konferans sonrası açığa çıkan irade bunu gösterdi. Saldırılar başlar başlamaz, konferansa katılan kadınlar dayanışma mesajları gönderip ne yapabileceklerini sordu. Saldırılara karşı ortak mücadele vurgusu yapıldı.
 
 İlkinin gerçekleştiği 2018 yılına dönecek olursak; hangi ihtiyaçtan dolayı bu konferansı düzenliyorsunuz?
 
 
 2015’ten itibaren dünyanın birçok yerinde kadınların ortak mücadele çağrısı ortaya çıktı. ‘Nasıl özgün bir örgütlenmeye gidebiliriz’ sorusu üzerinden 2018 yılında Frankfurt’ta 1’inci Uluslararası Kadın Konferansı’mızı gerçekleştirdik ve kadın konfederalizmini inşa etmek üzerinden perspektif ortaya çıktı. 
 
2000’li yıllarda özellikle 2015’ten itibaren dünyanın birçok yerinde kadınların ortak mücadele çağrısı ortaya çıktı. Latin Amerika’da sınırlar ötesi kadın grevleri, Arjantin’deki Ni Una Menos Hareketi büyük bir eylem ağı oluşturdu. Asya’da, Ortadoğu’da, Avrupa’da benzer örgütlenmeler oldu. Türkiye ve Kürdistan’da da Kadınlar Birlikte Güçlü’den tutalım birçok farklı platformda mücadele ortaya çıktı.  Erkek egemen sistem, tüm araçlarıyla kadınlara dönük bir saldırı gerçekleştiriyor. Buna karşı da kadınların ortak mücadele ihtiyaçları var. 2018 yılına gelmeden önce bu tartışmalar Kürt kadın hareketi tarafından yapıldı. Kürt kadın hareketi, özellikle Rojava Devrimi’yle birlikte tüm dünya tarafından tanındı. Rojava’nın 40 yıllık bir mücadelenin sonucu olarak ortaya çıktığına dair gerçeklik açığa çıktı. Bununla birlikte, Kürt kadın hareketi, hem mücadelesini tanıtmak hem de dünyadaki birçok kadın hareketiyle ortak hareket etmek için birçok alanda temsiliyetler üzerinden çalışmalar yürüttü ve bu çalışmalarla ortak mücadelenin şart olduğu belirlendi. Dünyada birçok kadın platformu, oluşum ve örgüt var ancak dünyadaki bu özgün örgütlenme ve ortak mücadelenin mekanizmaları oluşturulmamıştı. Tüm bunların reddi üzerinden değil de bunların deneyimleri, birikimlerini de bir araya getirerek ‘nasıl özgün bir örgütlenmeye gidebiliriz’ sorusu üzerinden 2018 yılında Frankfurt’ta birinci kadın konferansımızı gerçekleştirdik. Tüm kıtalardan, farklı kadın hareketlerinden, siyasi partilerden, hatta devlet kurumlarında çalışan kadınların katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, kadın konfederalizmini inşa etmek üzerinden perspektif ve öneri sunulmuştu.
 
Kadınlar olarak deneyimlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz. Ataerkil sistemin bize karşı geliştirdiği saldırılara karşı nasıl bir mücadelenin kurulması gerektiği ihtiyacıyla gerçekleştirildi konferanslar. Sistemin kadınlara karşı yürüttüğü savaşa sadece günlük eylem ve etkinliklerle, birbirinin mücadelesini selamlayarak, dayanışarak değil, ortak mücadele alanlarını nasıl oluşturacağımızı tartıştığımız konferanslar oldu.
 
Peki ilk konferansta aldığınız ancak hayata geçiremediğiniz kararlar oldu mu? İlk konferanstan sonra neler yaptınız?
 
İlk konferanstan sonra hedef alanlarda, yerellerde ülke ve kıtalar düzeyinde konferanslar yapmak ve bu ağı örgütlemek olacaktı. Ama maalesef yine sistemin bir savaşı olarak pandemi belası ortaya çıktı ve çalışmalarımızı engelledi. Tartışmalar çevrimiçi düzeyinde yürütüldü. Birçok yerde yerel konferanslar da yapıldı. Ama planladığımız biçimde olmadı. Bir ülkede ne kadar kadın hareketi, örgütü varsa bir araya gelip konferans yapıp bununla ikinci konferansa gitme gibi bir hedefimiz vardı. Bunu yapamadık ancak çevrimiçi yaptığımız tartışmalarla ikinci konferansın belge ve programı ortaya çıktı.
 
İkinci konferansın teması neydi? “Jin, jiyan, azadî” sloganının tüm dünyada yayıldığı bir dönemde yapılması, konferansın planlamasına ve temasına etki etti mi?
 
Kürt kadın hareketi ve dünya kadınları açısından çok önemli bir konferanstı. Özellikle İran başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde kadınların sisteme karşı bir isyanı var. Konferansımızın ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganının yayıldığı bir döneme ve tarihe denk gelmesi tesadüf olsa da kadınların bir araya gelerek ortak mücadele alanlarını oluşturma ve sisteme karşı ortak isyana geçme taleplerine bir nefes de oldu. Abdullah Öcalan’ın felsefesini geliştirdiği ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganının dünyaya mal olduğunu ve yaşam felsefesi olarak ele alındığını dile getirdik. Konferansın ana teması da bir şekliyle buna dönüştü. ‘Dünya demokratik kadın konfederalizmi’ oluşturmak hedefiyle yola çıktığımız konferansımızda, konfederalizmin ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganıyla gerçekleşeceğine dair bir yansıma oldu.
 
Konferansın temel konuları, güncel gündemlerden ziyade ‘nasıl yaşamalı’, ‘ne yapmalı’ ve ‘nereden başlamalı’ sorularına aranan yanıtlar oldu. Kadınlar olarak nasıl yaşamak istiyoruz, bunun için ne yapacağız ve nereden başlayacağız.
 
 İran ve Rojhilat’taki mücadele nasıl ele alındı? Hangi değerlendirmeler yapıldı?
 
Uluslararası ve ana akım medyanın ‘bir kadın, başörtüsünü kurallara göre takmadığı için katledildi’ ya da ‘saçı görüldüğü için katledildi’ gibi yetersiz olan değerlendirmeleri aşan bir tartışma oldu. Evet, bir başörtü üzerinden katliam gerçekleşiyor ama süren mücadele kadınların sisteme karşı bir itirazı. Meseleyi sadece başörtüsüne bağlamak eksik olur. Kadınların talebi sadece başörtüsünü çıkarmak değildir. Başörtülü kadınlar da sisteme itiraz ediyor, isyan ediyor. İran ve Rojhilat’taki isyanlarda eylemler toplumsal bir ayaklanmaya döndü. Erkekler ‘Jin, jiyan, azadî’ demeye başladı. Konferansta, İran'daki kadın mücadelesini sadece selamlayan, dayanışma içerisinde olan bir pozisyonda olmamamız gerektiği de belirtildi. Ortak mücadelenin önemi açığa çıktı ve İran’daki mücadeleden aldığımız ilhamın konferansı da güçlendirdiği, ütopyalarımızı gerçekleştirmek için bir adım olduğunu ifade ettik.
 
21’inci yüzyılda, kapitalist sistemin durumunu da göz önünde bulundurursak ortak kadın mücadelesi nasıl bir öneme sahip oluyor?
 
 
 ‘21’inci yüzyılın kadın özgürlük yılı olacağını’ sadece biz değil sistemin kendisi de buna ikna. Bunun için çok hoyratça saldırıyor, kendine göre bazı düzenlemeler yapıyor.
 
Kürt kadın hareketi, ‘21’inci yüzyılın kadın özgürlük yüz yılı olacağı’ belirlemesine inandığı için bu yüz yıl içerisindeki uluslararası düzeyde kadın hareketleriyle ortaklaşma stratejisi de biraz buna denk geliyor. Buna inanıyoruz. Sistemin bu yönlü hoyratça ve vahşice kadına karşı saldırısı da bunun bir örneği. Aynı zamanda sistem, kadın mücadelesinin yanındaymış gibi yaparak mücadeleyi pasifize etmek için birçok yol ve yöntem kullanmaya başladı. Kürtaj yasağına karşı mücadelede çeşitli yasaları getirerek bunu yaptı. Ya da yasalarda bazı düzenlemelere giderek yapıyor. Yani, ‘21’inci yüzyılın kadın özgürlük yılı olacağını’ sadece biz değil sistemin kendisi de buna ikna. Bunun için çok hoyratça saldırıyor, kendine göre bazı düzenlemeler yapıyor. 2022 yılının sonuna doğru böylesi bir konferansın gerçekleştirilmesi şöyle bir şeyi de açığa çıkardı; kadınların mücadeleleri son yıllarda ortaya çıkmadı, son yıllarda birçok yerde kadınlar tarafından toplumsallaşan mücadeleler vardı. Fakat öncülük olmadığından ya da ne istediğimizi iyi belirlemediğimizden, alternatif bir örgütlenme ve sistem yaratamadığımızdan ötürü yürütülen mücadeleler kendi döneminde kaldı. Evet o mücadeleler yürütüldü fakat elde edilen sonuç ve kazanımlar ortak kazanıma dönüştürülemedi.
 
 Kadınların öncülüğünde yürütülüp de ortak bir kazanıma dönüşen mücadeleler olmadı mı hiç? 
 
Bu bilinçle verilen mücadeleler tabi ki oldu. Mesela Rojava’daki ‘Kadın Devrimi’nde kadınlar; ‘Burada sadece toprakları değil, kadınları da özgürleştirdik’ dedi. ‘Kadın özgürlüğünün toplumun özgürlüğü olduğunu’ sıkça ifade ettiler. Fakat ‘dünyanın birçok yerinde kadınlar hala hakları için sisteme karşı mücadele ediyorsa ve özsavunma sistemi hala yoksa özgürüz diyemeyiz’ dediler. Dolayısıyla bu mücadelelerin, deneyimlerin bir yerde birikip bunun ortak bir mekanizmaya dönüşmesi gerekiyor. Ortak mekanizmaya dönüştüğü zaman kazanımları koruyabiliriz. Kürt kadınları sıkça şunu söylüyor; ‘en büyük özsavunmamız silahımız değil öz örgütlülüğümüzdür.’ Çünkü kendisine ait sistemi, alternatifi var. ‘Ne var olan sistemin bir parçası, ne de sisteme alternatif olarak çıkan bir sistem, biz üçüncü yoluz’ diyoruz. Kadın öncülüğünde oluşturulan, pratikleşen alternatif bir kadın sistemi. Mekanizmasını oluşturacak, araç ve yöntemleriyle kendi sistemini şekillendirecek tamamıyla bağımsız bir kadın örgütlenmesinden bahsediyoruz. Tabi bu 1-2 yıl içerisinde gelişecek bir durum değil ve yürütülen tartışmalar konferansla birlikte tartışma olmaktan çıktı.
 
Konferansta nasıl kararlar alındı ve hangi mesajlar açığa çıktı?
 
1’inci Uluslararası Kadın Konferansı’nın sonuç bildirgesi ve alınan kararlar bu yıl açısından da geçerli. Pandemiden kaynaklı önümüze koyduğumuz hedeflerin hepsini gerçekleştiremedik. Yerele dayalı, dünyadaki tüm kadın mücadelelerinin bir araya geldiği bir ağ kuracaktık. Herkesin kendini sorumlu gördüğü tek bir perspektifle işletilecek bir ağ olacaktı. Kısmi olarak yapıldı. Aldığımız esas kararlardan biri de kadınların ortak direniş cephesini oluşturmak oldu. Ama direniş tek başına yetmez, kendi öz örgütlüğünü, alternatifini de oluşturmak gerektiği fikri açığa çıktı. Başka alternatifin olmadığını dayatan sisteme karşı alternatifin olduğunu ve bu alternatifin sadece kadınlar için değil tüm toplum için bir direniş cephesi olduğunu göstermek gerekiyor. Bu uzun vadeli hedefimiz. Konferansta ayrıca kadınlar olarak, yöntemlerimizi ve araçlarımızı oluşturmazsak var olan sistemi yok edemeyeceğimizi de anladık, bu net bir şekilde açığa çıktı. Dünyanın birçok yerinde kadınların yürüttüğü mücadeleleri sadece selamlayan değil dayanışmayı somutlaştırmaya yönelik karar açığa çıktı. Başka ülkelerde, kıtalarda yürütülen mücadelelerin diğer her yerde sahiplenmesi kararı alındı.
 
Şengal’den kadınlara vize verilmediği için konferansa katılamadılar ama video gönderdiler. Gönderdikleri mesajlarında da bu durumu net bir şekilde belirtiler. Mesajda, ‘Êzidî kadınlar olarak erkek egemen sistemin en kirli yüzü olan DAİŞ’ê karşı verdiğimiz mücadele sadece kendimiz için değil, tüm kadınlar için mücadele verdik ve insanlığı bu beladan kurtardık’ dediler. Diğer yandan Rojava’dan gelen kadınlar, alternatif sistemin hala tehlikelerle saldırılarla karşı karşıya oluğunu, bu sistem oluşturulurken tüm dünyaya umut olduğunu, bu nedenle DAİŞ’in yargılanmasına yönelik talebin tüm kadınlar tarafından sahiplenmesi gerektiğini söylediler. Latin Amerika’dan gelen kadınlar, yürüttükleri toprak mücadelesinden bahsettiler. Bu mücadelenin tüm kadınları ilgilendirdiğini ifade ettiler. Hindistanlı kadınlar yine aynı talepte bulundu.  Ortak mücadelenin şart olduğu net bir şekilde konferansta açığa çıktı ve alınan temel karar bu oldu.  
 
Konferanstaki konuşmanızda, "Geleceğimizi nasıl inşa edeceğimize biz karar veriyoruz. Sistemi kökten yenilgiye uğratacak bir rotaya ihtiyacımız var. Bunun için gücümüzü ve enerjimizi bir yerde biriktirmenin, bu adımı atmanın zamanı geldi" dediniz. Bahsettiğiniz rotaya dair ortak bir irade çıktı mı konferanstan?
 
 
 Kadınlar, rotasını çizdi diyebiliriz. Hedefimiz kurumsallaşmış kadın örgütlenmesi. Demokratik, kolektif bir şekilde mücadele etmenin kurumsallaşması gerekiyor. Kolektif aklı, mücadeleyi bir arada tutacak bir strateji hedefleniyor.
 
Bu konuşmaya şekil veren aslında konferanstaki kadınların heyecanı, kararlılığı ve kendi geleceklerini örmeyi nasıl istediklerinin yalın haliyle açığa çıkmasıydı. Benim açımdan en çarpıcı başlık, ‘nasıl yaşamalı’, ‘nereden başlamalı’ ve ‘ne yapmalı’ başlıklarıydı. Konferansta hakikate gidecek olan cevap, bunun yol ve yöntemlerinin olduğuna dair net irade ve beyan açığa çıktı. Kurmak istediğimiz sisteme, hayallerimize dair yol ve yöntemlerin nasıl olacağını tartışacağız, belirleyeceğiz. Enerjimizi, öz yönetim, alternatif sistem oluşturmak için biriktirmeliyiz. Bize dayatılan sistemleri kökten yok edebilmek için dünyanın birçok yerinde yürütülen mücadeleyi, enerjileri bir araya getirerek, biriktirip köklü bir mücadele yürütmeliyiz. Birinci ve ikinci konferans da bu niteliği taşıyordu. Kuşkusuz kadınlar, bu anlamda rotasını çizdi diyebiliriz. Hedefimiz kurumsallaşmış kadın örgütlenmesi. Demokratik, kolektif bir şekilde mücadele etmenin kurumsallaşması gerekiyor. Kolektif aklı, mücadeleyi bir arada tutacak bir strateji hedefleniyor. Bunlar açığa çıktı ama işimiz daha çok. Bunun ilk adımları atıldı. Şimdiye kadar sistem, bize ne yapmamız gerektiğini söyledi bu konferansla birlikte öz gücümüzü açığa çıkardık ve ne yapmamız, nasıl yapmamız gerektiğine biz karar veriyoruz. Berlin gibi bir yerde hiçbir devletin, uluslararası kurumun ne maddi ne manevi desteğine ihtiyaç olmadan bu konferansı kendi öz gücümüzle gerçekleştirdik. Rotamız budur.
 
MA / Zemo Ağgöz 

Diğer başlıklar

13:50 Amed Tiyatro Festivali'nde 'Tiyatroda değişimlerin tarihi' söyleşisi
13:35 29 yıl önce kaybettirilen Keremoğlu’nun akıbeti soruldu
11:50 Colemêrg’te heyelan: Küçükbaş hayvanlar toprak altında kaldı
11:30 YRP’li başkanın ilk icraatı sitesinin önünü mıcırlama oldu
10:36 Bakırhan: Yeni dönem perspektifimiz çok net; örgütleneceğiz, genişleyeceğiz
10:13 Çocuğa şiddet uygulayan imam serbest bırakıldı
09:45 9 öğrenciye cinsel tacizde bulunan okul müdürü tutuklandı
09:20 Süleyman Ahmet’ten 179 gündür haber yok
09:18 El konulan mektup gerekçesiyle tahliyesi 11 ay ertelendi
09:14 Tutsakların 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' eylemi sürüyor
09:14 Kürkçüler Cezaevi'nde hasta tutsaklar 3 yıldır tedavi edilmiyor
09:12 1 Mayıs'ın adresi Taksim Meydanı
09:10 Özel savaş gerçekliği: Uyuşturucu değil kitap bulundurmak suç
09:08 'Su sorununu çözeceğim' sözü verip kenti susuz bıraktı
09:07 Wanlılar: Kenti birlikte yöneterek kayyım tahribatlarını giderebiliriz
09:05 Müslim: PKK bahane, hedef Kerkük ve Süleymaniye
09:01 Demir'den 'ortak mücadele' çağrısı: Hep beraber İmralı kapılarını açalım
09:00 20 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
19/04/2024
23:56 Norveç’te hükümet kabinesinde değişiklik yapıldı
23:08 İstismar faili Kösedağ hakkındaki haber ve paylaşımlara erişim engeli
21:23 Amed’te Tiyatro Festivaline yoğun ilgi
21:15 Her Yer Çocuk Derneği İzmir’de Açıldı
21:01 Doğan’dan Mêrdîn ve Amed’e müfettiş tepkisi: Beyhude çabalar
20:46 Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ne resen soruşturma başlatıldı
19:54 Bakanlıktan 'müfettiş' açıklaması
18:07 Şengal’de toplu mezar bulundu
17:56 İsrail’in saldırıları 196’ncı gününde: 34 bin kişi hayatını kaybetti
17:50 Amed Büyükşehir Belediyesi ‘bayrak kaldırıldı’ haberini yalanladı
17:33 Kerim Coşkun, boşanma aşamasında olduğu kadını katletti
17:13 Serêkaniyê Belediyesi üretim atölyesi kurdu
17:10 Halise Aksoy cezaevinden çıktı
16:49 İç Anadolu Cezaevleri raporu: En az 42 tutuklu yaşamını yitirdi
16:34 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 80’inci gününde
16:04 Gözaltına alınan 8 kişi serbest bırakıldı
15:57 Amed Tiyatro Festivali’nde ‘Güney’deki Kürt Tiyatrosu’ konuşuldu
15:55 Dedeoğulları'na saldırı davasında sanıklara indirimli cezalar
15:41 DEM Parti Hüda Kaya’nın tutukluluğunu Meclis’e taşıdı
15:30 Lezita işçilerini ziyaret eden kadınlar, sendika başkanı tarafından tehdit edildi
15:27 ‘Yüksek güvenlikli cezaevleri kapatılsın’ çağrısı
14:49 186 kişinin hayatını kaybettiği site kaçak çıktı
14:45 Tanju Özcan hakkında suç duyurusu
14:38 Sinpaş'tan ekolojiste 'kapımı kırdın' davası
14:35 Riha'da iş cinayeti
14:27 Tutsaklara 'tarafsız koğuş' baskısı
14:26 'Konuş, sen nerelisin' diye soran yurttaşa soruşturma
14:25 Mersin Emek ve Demokrasi Platformu’ndan 1 Mayıs çağrısı
14:16 30 yıllık tutsağın tahliyesi 6 ay ertelendi
14:03 Wan’ın Tûşba ve Artemêt ilçesinde şüpheli ölüm
14:01 İzmir'in su kaynağına kum ocağı açılacak
13:45 Erkek şiddeti sonucu yaralanan Yıldız yaşamını yitirdi
13:44 Suriye'de DAİŞ saldırısı: 28 asker ve milis öldü
13:20 AYM'den üniversitelerde bildiri dağıtmaya dair karar
12:06 Oğlunun cenazesini alamadan yaşamını yitirdi
11:23 İmralı için ailelerden görüşme başvurusu
11:21 Konya'da Talha Ç. anneannesini katletti
11:18 Maden faciasının yaşandığı yerde bir kişinin cenazesine ulaşıldı
11:11 Ege'de 4.5 büyüklüğünde deprem
10:42 Türkiye saldırısında bir peşmerge hayatını kaybetti
10:33 Hatimoğulları: Seçim sonuçları umudumuzu büyüttü
10:20 Bolu'da erkek şiddeti: 2 kişi katledildi
09:52 Halise Aksoy tahliye edildi
09:50 İtirafçı beyanları üzerinden ağırlaştırılmış müebbet talebi
09:46 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemdeler
09:29 KDP'nin alıkoyduğu gazeteciden haber alınamıyor
09:22 Dağlardan sofraya inen Zuzax
09:17 ABD basını: İsrail, İran'a misilleme saldırısı başlattı
09:15 'MEB farklı projelerle cemaat ve istihbaratı okullara sokuyor'
09:08 Ziyaret Beldesi borç batağında
09:02 'Ekoloji mücadelesi anti-militarist ve anti-emperyalist olmalı'
09:02 Ortadoğu'da çatışmalar tırmanıyor: Tek çözüm Demokratik Ulus
09:02 Adalet Nöbeti eylemcileri: Mücadelemiz devam edecek
09:01 Baharın müjdecisi kardelenler çiçek açtı
09:00 19 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
01:24 Kobanê’de SİHA saldırısı
01:18 ABD, Filistin'in BM üyeliğini veto etti
01:14 Kenya’da helikopter kazası: Genelkurmay Başkanı ve 10 asker öldü
01:10 Meclis İliç Komisyonu’nun üyeleri Resmi Gazete’de
18/04/2024
23:17 Tokat'ta 4.4 büyüklüğünde bir deprem daha
23:09 Amed Tiyatro Festivali’nin startı verildi
22:49 Dêrik Belediyesi’nde x-ray cihazları kaldırıldı
22:31 Rönesans Rezidans davası: İmar affı yapan, imzası olan herkes yargılansın
21:31 Tokat’ta ev ve ahırlarda ağır hasar oluştu, halk sokakta
21:18 DİSK’ten 1 Mayıs’a katılım çağrısı
20:16 Erdoğan, AYM başkanıyla görüştü
20:06 AKP’li belediye, kömür küllerini dereye döktü
19:35 ‘Gardiyanlar, Örkmez ve Uğur’u ‘sizi tecavüzcülerin yanına veririz’ diye tehdit ediyor’
19:22 SES eski Eş Genel Başkanı Erden'in ev hapsi kaldırıldı
19:10 Kadınlar Amed’den seslendi: Devlet şiddetine karşı mücadeleye devam
18:27 Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem
18:23 DEM Parti, AK Genel Sekreteri Pejcinovic ile görüştü
17:54 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbetine ÖHD ve DEM Parti’den destek
17:18 51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanına ilişkin rapor
17:06 Et ve Süt Kurumu’ndan yüzde 25’lik zam
17:01 Hastane deposunda bir işçi ölü bulundu
15:54 Amed’de kaza: 2’si çocuk 10 yaralı
15:48 21 kişinin hayatını kaybettiği otelin 5 kolonu eksikmiş
15:46 MEB’de ‘ihale’ soruşturmasında 3 gözaltı
15:26 AKP'li Beyoğlu'nun kaldırdığı kadın heykeli yeniden dikildi
14:47 Özerk Yönetim ve Şam yeniden diyalog masasında
14:46 Êlih kayyımı 3 milyar 53 milyon 970 bin TL borç bıraktı
14:44 Wan’da düzenlenecek 1 Mayıs bölge mitingine çağrı
14:22 Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatları CPT ile görüştü
14:21 Uzman çavuş tacizini takip eden Şirnex Barosu’na tehdit
14:20 Kaçak kazıda 3 kişi hayatını kaybetti
14:15 AKP'li yönetim belediye araçlarını bu hale getirdi
13:57 Gazeteci Gültekin hakkında beraat kararı
13:45 Taşımalı oylarla seçilen AKP'liler birbirlerini 'kirli işlerle' suçladı
12:52 Konya’da kuran kursu patlama davasında yeniden karar çıktı
12:43 CHP’nin yeni grup başkanvekili belli oldu
12:33 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
11:40 Wan-Gever yolu heyelan nedeniyle kapandı
11:39 AKP’nin bıraktığı borç billboardlara asıldı
11:04 Gazeteci Yalçın’a 1 yıl hapis ve para cezası
10:59 DEM Parti MYK'si toplandı
10:54 1 kolber katledildi, 1 kolber kayıp
10:36 Gülistan Doku Futbol Turnuvası: Özel savaşa karşı sahaya çıkıyoruz
10:10 Cinsel saldırıdan tutuklanan askerden 'saygın biriyim' savunması
09:45 Remziye Bor davasında AYM’den karar bekleniyor
09:28 Kayyımdan Erdoğan mitingi ve hediyelik eşyaya 8 milyon 886 bin TL harcama
09:04 177 gün oldu: Gazeteci Ahmet’ten haber yok
09:03 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemde
09:02 Ahtamar’da ilkbahar güzelliği
09:00 MİT’in çocuk etkinliğine tepki: Eğitim eğitimcilere bırakılmalı
09:00 'Tutsakların direnişine ortak olalım'
09:00 Gazeteci Özuğurlu: Egemenlerin düzeni arıza vermeye başladı
09:00 Gazeteci Oynaş: Cezaevinde baskılara karşı direniş arttı
09:00 18 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:54 Uluslararası 'Öcalan’la Diyalog' etkinlik günleri düzenlenecek
08:48 Deprem yaşanan Tokat’ta okullar tatil
00:43 Furkan Nesli Derneği’nde bıçaklı saldırı
17/04/2024
22:08 Şengal’de Çarşema Sor kutlamaları
20:44 Çanakkale'de kanal çalışmasında göçük: 2 işçi hayatını kaybetti
20:20 Binarê Qendîl’e saldırı
18:31 Uzman çavuş ‘cinsel saldırı’ suçundan tutuklandı
18:24 Evli olduğu Enes Suna tarafından şiddet gören kadın hayatını kaybetti
18:01 Japonya’da 6.4 ve 5 büyüklüğünde deprem
17:43 Cenevre’de CPT’ye çağrı: Tecrit işkencesini sonlandır
17:34 Şenyaşar: Üstünlerin hukukuna karşı nöbetimiz devam ediyor
17:26 Irak Parlamentosu'ndan Türkiye'ye ziyaret
17:02 Kobanê Davası’nda tahliye çıkmadı
16:45 Misirc kayyımının borçları bilboardlara asıldı
16:31 Sırrı Süreyya Önder Meclis oturumunda rahatsızlandı
16:14 Esenyurt’ta mobilya imalathanesinde yangın
15:55 Bafil Talabani: Seçimler zamanında yapılacak
15:53 Hezex’te renkli Çarşema Sor Bayramı kutlaması
15:35 Kayyım seçime 2 gün kala tüm kamera kayıtlarını sildirdi
15:29 Colemêrg’te 3 bölge 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildi
15:24 Belediyede 4 görev verilen AKP'li başkan görevden alındı
15:21 Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatları AK’de: Bu kanunsuzluğu durdurabilirsiniz
15:17 Emekli ve emekçilerin maaşlarının düzenlenmesi için komisyon kurulması talebi