Bazarcixlilar yaşadıklarını anlattı

MEREŞ - Bazarcix sakinleri, mahalle aralarına yardımın kesildiğini, hafif hasarlı denilen evlere giremeyeceklerini, yatalak ve yaşlıların tuvalete dahi erişemediklerini belirterek, bir an önce sorunların çözülmesini istedi.
 
Mereş’in Bazarcix ilçesinde depremin 17’nci gününde hala ilk gün kurdukları derme çatma barakalarda yaşayan yurttaşlar var. Zaman zaman televizyonlarda deprem bölgelerinde hayatın normale döndüğü şeklindeki haberleri duyduklarını söyleyen yurttaşlar, tepkili. Mahalle aralarında dolaşırken, kameramıza konuşan Bazarcixlilar, yaşadıkları sorunları bir bir sıraladı. 
 
Evinin önünde kameramıza konuşan ve 25 sene boyunca adliyede devlet memuru olarak çalıştığını söyleyen İbrahim Alpdoğan, “Evim yıkıldı, kimse bize yardıma gelmedi. Ben devletin memuru olduğum halde kimse gelmedi, kendi imkanlarımızla kurtulduk. Kendi köyümüzde Tilkiler köyü Kümevler’de iyi ki derme çatma bir evimiz vardı. Eşimle yalnızız, oraya gittik, yerleştik. Bugün de geldim Bazarcix’taki evimi boşaltacağım. Az hasarlı diye göstermişler ama duvarların hepsi patlak.  Evimi taşıyacağım. Eğer müsaade verirlerse yaptıracağız. Vermezlerse de canları sağ olsun. Biz burada perişanız. Devletten hiçbir yardım beklemiyorum. Cumhurbaşkanı Tayyip de duysun, muhalefet de duysun herkes duysun” dedi.
 
‘HAFİF HASARLI DEDİKLERİ BU EVDE NASIL YAŞARIM’
 
Sokakları dolaşınca birçok insanın aynı durumu yaşadığını görüyoruz. Gözü yaşlı bir kadın evini göstererek, “Bakın bu eve hafif hasarlı raporu verdiler. Ben burada nasıl yaşayacağım. Sağımızdaki solumuzdaki bütün evleri yıkacaklar ama benim evime hafif hasarlı dediler” diye kaydetti. Evinin küçük bahçesinde duvarın dibinde kurduğu barakada yaşadığını söyleyen kadın, “Astım hastasıyım ve çadırkentlerde kalamam kömür dumanından dolayı. Evimizin önüne kurmak için çadır da vermedikleri için burada kalıyorum” şeklinde konuştu.
 
 
‘MAHALLENİN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ YIKILACAK’
 
Tek başına yaşayan Fatma Suluyaylak ise bir çadıra ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Mecbur gündüzleri eve geliyorum ama her taraf yıkık dökük. Bazen komşularımın çadırında kalıyorum” diyor. Çamlıtepe Mahallesi’nde enkaza dönüşen yapının az olduğunu ama yapıların genelinin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılacağını belirten bir başka yurttaş, tek tesellilerinin mahallelerinde can kaybının az olması olduğunu vurguluyor. 
 
 
‘HASTAYIZ, PERİŞANIZ…’
 
Mahalleyi dolaşırken yan yana kurulmuş birkaç çadırın önünde oturan yaşlılar ve kazanla su kaynatıp çocuklarını yıkayacağını söyleyen kadınlar kameraya konuşmak istediklerini söylüyor. Bir bacağı protez olan Elif İnce, “hastayız, perişanız, rezil durumdayız, adım atacak durumda değiliz” diyerek kameramızın her şeyi en yalın haliyle gördüğünü söylüyor.
 
Anne ve babasıyla kalan Ali İnce de “Çaplıtepe’ye konteynerler kurulsa birazcık da olsa durumumuz iyi olur. Çünkü biz çadırda kalıyoruz, deprem oluyor, sallanıyoruz, korkuyoruz, zor durumdayız” diye konuşuyor.
 
‘KIZIM SAĞ KURTULDU, SOĞUKTAN ÖLDÜ’
 
Kızının depremden sağ kurtulduğunu ama daha sonra var olan hastalığının nüksettiğini ve soğuk nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Mamo Saban, “Kızım Fatma Saban depremden sonra soğukta kaldı öldü. Önceden de hastalığı vardı ama soğuk ve içinde bulunduğumuz durum nedeniyle iç kanama geçirdi. Eşimle yalnız başımıza kaldık. Eşim de kalkacak durumda değil. Tuvalet yok zaten ama tuvalete dahi gidecek durumda değil” diyerek yaşadıkları sorunlara bir an önce çözüm bulunmasını istiyor.
 
‘94 YAŞINDAKİ YATALAK TEK KATLI BİR EVDE KALIYOR’
 
Gözyaşlarıyla içinde bulundukları durumu anlatan Zeynep Sümer, 94 yaşındaki anneleri Ayşe Perçin’in yatalak olduğunu, bu nedenle de çadırda kalacak durumda olmadıklarını kaydediyor. Sümer, evine davet ederek annesinin içinde bulunduğu durumu göstermek istiyor. 94 yaşındaki Ayşe Perçin, “Evimiz yıkıldı, sığınacak bir yuvamız kalmadı. El kapılarına düştük, bize yardım edin” diyor. Zeynep Sümer ise, “Şu an içinde kaldığımız ev de tehlikeli, hala deprem devam ediyor ama ne yapabiliriz ki. Annemi tuvalete dahi götürecek durumda değiliz, çaresiziz. Gece gündüz annemizi bekliyoruz. Onu bırakıp çadıra gidemiyoruz. Bir an önce evlerimiz yapılana kadar konteynere yerleştirilirsek bir nebze de olsa sorunlarımız çözülmüş olur” diye belirtiyor. 
 
‘ÜÇ ENGELLİ HASTAM VAR, KONTEYNER KURULMALI HEMEN’
 
Cuma Talan ise, hükümete yakın medyadaki “hayat normale döndü” haberlerine tepkili. Talan, “Bazı basın yayın kuruluşları hayatın normale döndüğünü söylüyor. Gelsinler kış soğuğunu iliklerine kadar yaşasınlar da o zaman hayat normale döndü diyebilecekler mi? İnsanlar büyük travmalar yaşıyorlar ve bu devam edecek. Benim üç tane engelli hastam var. Bir tanesi ağır engelli, bir tanesi şizofreni, bir tanesi zihinsel engelli. Çadırda yaşayamayacak durumdalar. O yüzden onları Sadakalar Köyüne götürdüm şimdilik orada kalıyoruz. Konteyner hemen temin edilmeli. Acil ihtiyaç olarak evlerimiz yapılana kadar konteyner kentlerin acil bir şekilde yapılması gerekiyor” diyor.
 
‘ÇOCUKLARIMIZ BİTLENMEYE BAŞLADI’
 
Çocukların bitlenmeye başladıklarını, temiz suya bile erişmekte güçlük çektiklerini vurgulayan Elda Edik de şöyle diyor: “Ben Adıyaman Gölbaşılıyım. Orada da çok kaybımız var, burada da çok var. Biz kurtulduk ama halimizi görüyorsunuz. Tankerle su getirildi şimdi, ama biz mahallede hayvanları olanlara öncelik verdik, o yüzden su alamadık. Çocuklarım bitlendi. Mahalle aralarına yardımı da kestiler. Şimdi içme suyumuz da yok. Mahalleye yardım da gelmiyor. Yardım yerlerine gidiyoruz ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz, bize bir tane alabilirsiniz diyorlar. Yahu benim diğerlerine de ihtiyacım var. Şampuan yok, sabun yok. Küçük çocuklarım var, ne yapacağım ben. Ev aralarındaki çadırlara yardım gelmiyor. Benim eşim fabrika işçisiydi şimdi yeniden onu işe çağırdılar onun için kaygılanıyoruz. İşe çağırdılar biz de işsiz kalmayalım diye adama git dedim ama elimiz de yüreğimizde.” 
 
 
‘EVİMDE İNCELEME YAPILMADI NE YAPACAĞIM’
 
Gazeteci olduğumuzu duyunca gözyaşlarıyla yaşadığı mağduriyeti anlatan Yusuf Madenkuyu, evinin hasar tespiti yapılmadığını söyleyerek, şöyle devam ediyor: “Evimin hasar tespiti yapılmamış, barkod yapıştırmışlar evde değildim diye. AFAD’a gidiyorum, kaymakamlığa gidiyorum her hangi bir yerden cevap alamıyorum. O oraya gönderiyor öbürü başka yere gönderiyor. Yaşlı bir insanım evin içi darmadağınık olmuş. Hiç olmazsa az hasarlı çok hasarlı tespitini yapsalardı. Barkodu okutunca şöyle bir not var. ‘Biz geldik ev kapalı içeri giremediğimiz için hasar tespiti yapamıyoruz’. Tekrar ne zaman geleceklerini bilemiyoruz. Görevliler diyor ki git sokaklarda dolaş bulabilirsen onları götür diyor. Bulamazsan da 10 gün sonra muhtemelen yeni bir sistem açılır şikayet dilekçesiyle başvuru yaparsın. Ben yalnız başıma yaşıyorum bunu nasıl yapacağım.” 
 
 
‘ÇOCUKLAR İÇİN ACİL PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYAÇ VAR’
 
Ağır hasarlı evini tahliye eden Ziraat Mühendisi Cuma Perçin ise başka bir soruna dikkat çekiyor. Perçin, “Biz büyükler bir şekilde toparlanırız ama çocuklar ağır travma yaşıyor, psikolojileri bozulmuş. Geceleri uykudan fırlıyorlar. Bunlar için acil önlemler alınmalı psikologlar, pedagoglar bu konuya eğilmeli. Yoksa daha kalıcı sorunlara neden olabilir çocuklarda. Çadırlarımız çok soğuk. Donuyoruz döşekle battaniyeyle halletmeye çalışıyoruz. Gerçekten mağduruz. Annem yatalak lavaboya götüremiyoruz. Seyyar oturaklı bir tuvalet getirilse en azından iyi olur. Biz leğen tutmak zorunda kalıyoruz ve çok zorlanıyor annem” dedi. Perçin sözlerini şöyle sürdürüyor: “Evlerimiz çok hasarlı ne yapacağız, ne edeceğiz kime gideceğiz belirsiz. Bir komisyon kurulsa ne yapıp yapmayacağımızı gelip bizimle konuşsa iyi olur. Elbiselerimizi dahi yıkayamıyoruz perişanız. Ama buna rağmen en önemli şey kadınların çocukların sorunlarını bir an önce gidermek ve yaşadıklarımızın çocukların ruhlarında ağır travmalara neden olmaması için önlem alınması.”
 
 
Öğrenciler de okullarının zarar gördüğünü yıkıldığını belirterek, yeniden okullarına kavuşmak istediklerini söylüyor.
 
MA / Abdurrahman Gök
 
  
 

Diğer başlıklar

16:26 KHK'lere karşı yürüyen KESK'liler Ankara'da ablukaya alındı
16:00 Dêrsim Barosu’ndan Gülistan Doku davasına dair sorular
15:59 DEM Parti: Saldırılara boyun eğmeyeceğiz
15:54 DEM Parti ve DBP husumetli aileleri barıştırdı
15:50 Silopiya'da bir kadına kesici aletle saldırı düzenlendi
15:49 Kurtulmuş Amed Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret edecek
15:45 Gençlerden yürüyüşe çağrı: Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü hayatidir
15:42 Amed'de Rojin Kabaiş için yürüyüş yapılıyor CANLI
15:22 Barış konuşulurken Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresi
15:08 Gençliğin 'özgürlük' yürüyüşünün programı netleşti
14:50 Gazeteci Aykol için hastaneye ziyaretler sürüyor
14:14 Dêrsim ve Wan'da öğrenciler Rojin Kabaiş için yürüdü
14:12 Adana’da ‘plastik atık’ yangınına ilişkin suç duyurusu
13:56 Dil çalıştayı: Dil yasağına karşı direnmeliyiz
13:55 Gazeteci Rabia Önver’e ölüm tehdidi
13:54 'Gazeteci Tosun’un ölümüne ilişkin etkin soruşturma yürütülmelidir'
13:20 Bayar, 31 yıl 6 ayın ardından tahliye edildi
13:14 Madagaskar Cumhurbaşkanı ülkeden kaçtı
12:46 Yusuf Gücel’in taziyesine kitlesel ziyaret
12:30 Nevzat Bahtiyar’ın avukatı dosyadan çekildi
12:13 Gazeteci Aykol'un durumu ciddiyetini koruyor
12:02 Gazeteci Berivan Kutlu’nun davasında mütalaa hazırlanacak
11:48 Dil çalıştayında eğitim, sağlık, göç, ekoloji ile dil ilişkisi tartışıldı
11:35 'Komisyon Abdullah Öcalan'ın görüşmenin formülünü bulmak zorunda'
11:22 ‘Kara para aklama’ operasyonu: 5 gözaltı
10:58 'Rojin'in bedeninde çıkan DNA'nın kime ait olduğunu açıklayın'
10:39 'Statüsüz Kuzey Kıbrıs mafya ve kara para cenneti oldu'
10:38 Şam güçlerinden Süveyda köylerine saldırı
10:25 Qoser'de İHA düştü!
10:08 Kürt dil çalıştayı katılımcıları: Kürtçeye statü barışın temel koşuludur
09:41 DEM Parti binasına saldırı
09:31 Celal Fırat: Komisyon iki hafta içerisinde İmralı'ya gitmeli
09:29 'Barış tek taraflı ilerleyemez, devlet adım atsın'
09:28 Kayyımın işten çıkardığı işçiler: Tek kişi kalana dek direnişimiz sürecek
09:18 Ahmet Türk, Özal ile diyaloğunu paylaştı: Herkes dilekçesini zarfa koyacak, zarf 5 yıl açılmayacak
09:08 Tacize karşı açlık grevinde: Çocukları korumaya söz verdik
09:07 6 yıl sonra hazırlanan bilirkişi raporu: DSİ ve kayyım kusurlu
09:05 Kürdistan'da süren bir gelenek: Kadın şifacılar
09:01 Wan sokakları: Komisyon bir an önce Abdullah Öcalan'ı dinlemeli
09:00 16 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:28 İstanbul’da Jineoloji atölyesi kayıtları başladı
15/10/2025
23:22 Özel: Eşitlikten yana bir iktidarın yürüyüşünü yapıyoruz
23:03 Fırat Üniversitesi’nin 3 dekanı kazada yaşamını yitirdi
21:44 DEM Partili Sakık: Kürdü yok sayanlar alçaktır
21:19 Öğrenciler 3 gündür Rojin için ayakta: Rektör açıklama yapsın
20:55 30 yılın ardından 6 tutsağa tahliye
20:45 Wan’da kadınlar Rojin için yürüdü: Adını unutturmayacağız
20:03 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’ye giden yollar açılmadı
19:33 KHK Eylemi 342'nci haftasında
19:25 Ayfer Koçak: Adalet mücadelemizden vazgeçmedik
18:57 Komisyonda dinlenen kadınlar: Görüşmenin yolu açılsın
18:44 Komisyon toplantısı sona erdi
18:42 Delal Gencer’in davası ertelendi
18:31 Cizre Emniyeti taciz faili Burak Ercan için seferber oldu: Adalet Nöbeti başlatıldı
18:19 Öğrenciler Rojin Kabaiş için ATK'ye yürüdü
18:08 DFG’den Barış Gazeteciliği görüşmeleri
18:00 Çalıştayın ilk günü: Kadınlar Kürtçeye öncülük etmeli
17:46 57 gençlik örgütünden komisyona ‘çözüm’ önerileri
17:27 Cenevre’de eylem: Önder Apo özgür olmadan barış gelmez
17:23 Kayyım Mêrdîn’de 8 taşınmazı satılığa çıkardı
17:20 ‘Fuhuş Çetesi’ davası ertelendi
16:51 Birçok kentte Rojin Kabaiş eylemi: Failleri bulunsun
16:49 11’inci Yargı Paketi'nin detayları netleşmeye başladı
16:17 Cihanbeyli'de 'Barış istiyoruz çünkü' kampanyası için stant kuruldu
15:43 Komisyon toplantısı: Gençlerin yüzde 82’si Kürtçeyi istiyor
15:42 KHK'lere karşı Ankara'ya yürüyen KESK'liler Adana'ya vardı
15:32 Bakırhan PES’in Amsterdam Kongresi’ne katılacak
15:27 Rojin Kabaiş 'eylemine' Rektör Şevli sansürü
15:26 Kadın takımları karşılaşmasında Rojin Kabaiş için adalet talebi
15:23 Gazeteci Aykol yoğun bakıma alındı
14:28 Gazeteci Tosun cinayetinde bir esnaf gözaltına alındı
14:26 Peyas’ta ağaç kıyımı
14:16 Dorşîn’deki ağaç kıyımı Meclis gündeminde
14:06 Görme engelliler sorunlarının çözümünü istedi
14:00 Komisyon toplantısı başladı
13:55 Wan’da dil çalıştayı sürüyor: Demokratik ulus stratejisinde Kürtçe
13:52 Hacettepe Üniversitesi’nde yemekhane protestosu
13:34 Tahliyesi ertelenen 30 yıllık tutsak Bayar için tahliye kararı
12:34 Gazeteci Aykol yeniden ameliyata alındı
11:54 'Kürtçeye statü tanınmadığı sürece ne barış gelir ne de huzur'
11:40 Haberi nedeniyle gözaltına alınan Yum serbest bırakıldı
11:36 Gazeteci Hüseyin Aykol ikinci kez beyin kanaması geçirdi
10:56 Asrın Hukuk Bürosu: Kan emicilere inat barış ve kardeşlik kazanacak
10:11 Ebex Belediyesi Kadın Meclisi Kuruluşunu ilan etti
09:43 Meteoroloji'den birçok kent için sağanak uyarısı
09:32 Altında rekor devam ediyor
09:24 Gençler iki kentte yürüyüşe hazırlanıyor
09:16 Cübbeli'nin damadı jandarma zoruyla malına el koydu!
09:10 Ahmet Türk: Halk endişeli, devlet sürecin ruhuna uygun adımlar atmalı
09:05 Susuz kalan Tahran'ı taşıma planı: Krizin nedeni rejim
09:03 'Kıbrıs'ta işgal sonrası mülkiyet sorunu devam ediyor'
09:00 15 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:55 Trump: Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması başlıyor
14/10/2025
23:39 Nisêbîn’de binler festivalde buluştu
23:34 Bafil Talabanî, Fransa Büyükelçisi ile görüştü
23:30 ABD Venezuela açıklarında tekneyi vurdu: 6 ölü
22:39 Bakırhan, Aykol'u ziyaret etti: İyi bir müdahale yapılmış, mücadele edeceğine inanıyoruz
21:28 Kalkan: Bahçeli sadece ‘Kurucu Önder’ diyerek bizi kandıracağını sanıyor!
21:21 Bangladeş'te tekstil fabrikasında patlama
21:17 Gazeteci Aykol yoğun bakıma alındı
20:05 Aydın Özdemir’in taziyesine kitlesel ziyaret
19:36 Ameliyata alınan Gazeteci Aykol'a 'geçmiş olsun' mesajları
19:32 Qoser’de uyuşturucu ve sanal kumara karşı açıklama
19:26 223 işçinin direnişi 76'ıncı gününde
19:02 DEM Parti İzmir'de gazetecilerle bir araya geldi
18:56 Gazeteci Aykol ameliyata alındı
18:36 Pervin Buldan'dan İYİ Parti Grubuna: Size inat barış demeye devam edeceğiz
18:30 Gazeteci Hüseyin Aykol beyin kanaması geçirdi
18:20 Dedeoğulları davasında Yargıtay gelişmesi: Beraatlere itiraz
17:58 Çiğli Belediyesi işçileri: TİS hakkımızı istiyoruz
17:54 Rojin Kabaiş'in şüpheli ölümü Meclis gündeminde
17:45 Tara Mamedova Van Üniversitesi'nde yapacağı konseri iptal etti
17:35 Gazeteci Tosun 16 Ekim'de toprağa verilecek
17:32 DEM Parti Adana’da iki aileyi barıştırdı
17:30 Üniversitesi öğrencileri Rojin Kabaiş için oturma eyleminde
17:12 Gazeteci Karabay hakkında tutukluluğa devam kararı
17:01 Şirnex'ta eko kırım sürüyor: Kesilen ağaçlar kamyonlarla taşınıyor
16:53 İBB Başkan Vekili Nuri Aslan hakkında 3 yıla kadar hapis talebi
16:49 Pervin Buldan’dan Abdullah Öcalan'a hakaret eden Çömez'e sert tepki
15:43 İran'da son 20 günde 164 kişi idam edildi
15:21 Kadınlardan Abdullah Öcalan’a bin 800 mektup
15:07 Özgür Özel: Muhalefete sınır çizilemez
15:03 Rojin Kabaiş için yürüyüş: Kimler, neden korunuyor?
15:00 Gazeteci Salaz mezarı başında anıldı
14:54 BİSAM raporu: Açlık sınırı 21 bin 149 TL
14:37 İran’da tutuklular idamlara karşı açlık grevi başlattı
13:58 Bağdu ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı
13:48 AİHM'den ihlal kararı: Aysel Tuğluk siyasi nedenlerle tutuklandı
13:23 Eylül ayında 396 şiddet çağrısı alındı: Fail en yakınındaki erkek
13:12 Halk buluşmasına çağrı: Mücadeleyi birlikte yükseltelim
12:46 Bakırhan: Bu yılın Meclisi ilk Meclis kadar önemlidir
12:25 Zeyneb Celaliyan’ın tedavi hakkı engelleniyor
12:19 Enternasyonal öğrencilerden GÖÇİZDER'e ziyaret
11:58 Gazeteci Oruç’un adli kontrolü kaldırılmadı
11:49 Bahçeli: 27 Şubat İmralı açıklaması dışında hiçbir sözün hükmü yoktur
11:20 Kürtçe için 'strateji ve politika belirleme' çalıştayı başlıyor
11:05 Yolsuzluğu ortaya çıkardı, 4 yıldır tutuklu
10:14 Altında rekor üstüne rekor
10:02 Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon: 6 gözaltı
10:00 4 ilde sağanak bekleniyor
09:44 'Kürt halkının tek talebi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü'
09:23 Wan’daki yurttaşlar: Rojin bu ülkenin adalet sınavı
09:21 Kızılpınar’da bir ilk: Kürtçe kursları başladı
09:18 Trump’un Erdoğan’a verdiği görev: Hamas’ı bitirmek
09:08 Wan’da beş mahalleden geçen tren hattı tehlike saçıyor
09:00 14 EKİM 2025 GÜNDEMİ
08:57 Bursa'da 15 kişi tutuklandı
13/10/2025
23:56 Gazeteci Akar'ın cenazesi Şirnex'e getirildi
23:45 Hakan Tosun'un saldırıya uğradığı görüntüler ortaya çıktı
23:28 X'te kampanya: #HakanTosunaNeOldu?