İZMİR - TİHV İzmir Temsilciği’nin düzenlediği söyleşide, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a umut hakkının tanınmamasının hak ihlali olduğu belirtildi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İzmir Temsilciliği, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında Türkiye’de yaşanan işkenceleri ve diğer kötü muamelelerin yanı sıra cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili söyleşiyi düzenledi. İzmir Barosu Avukat Tahir Elçi Konferans Salonunda düzenlenen söyleşiye İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, hak ve hukuk örgütlerinin yanı sıra çok sayıda hukukçu katıldı. TİHV Başkanı Dr. Metin Bakkalcı ve Özgürlük için Hukukçular
Derneği üyesi Avukat Şükran Öztürk söyleyişinin konuşmacıları oldu.
Söyleyişinin açılış konuşmasını yapan Yılmaz, “Türkiye'nin imza tarihi üzerinden 76 yıl geçmiş ama biz hala insan haklarını ve insan haklarının korunması üzerine yapılması gerekenleri, hukukun üstünlüğünü, temel hak ve özgürlükleri, ifade özgürlüğünü cinsiyet ayrımı yapılmaksızın dili, dini ırkı, mezhebi, cinsiyeti, siyasi düşüncesi bakışı tercihi, yönelimi ne olursa olsun, herkesin yasalar önünde eşit yurttaş olarak kabul edildiği bir ülkenin özlemini dillendiriyoruz. Hak ihlallerine her gün yenisinin eklendiği bir süreci yaşıyoruz. Ne yazık ki işte hukukun üstünlüğünden uzaklaşılan tek adam rejimine geçişin temellerinin atıldığı 2010 ve 2017 yıllarında anayasa değişikliklerinde sonra yaşadığımız durum bu” dedi.
‘UMUT HAKKI PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ’
Konuşmasına Amed’de katledilen Amed Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’yi anarak başlayan Dr. Metin Bakkalcı, ardından 2024 yılında Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine ilişkin bilgiler verdi. Bakkalcı, işkence ve kötü muamelelere karşı hukukçulara çeşitli önerilerde bulundu. Balcı, umut hakkına dair ise “Kim olursa olsun bu müzakere konusu değil. Bu bir pazarlık konusu falan hiç değil. Bütün bunlar ilgili devletin yapmakla yükümlü olduğu meselelerdir. İnsan hakları bir müzakere edilecek konu değildir” dedi.
‘UMUT HAKKININ TANINMAMASI HAK İHLALİDİR’
Avukat Şükran Öztürk ise cezaevi idari ve gözlem kurulunun hukuksuz kararlarına dair örnekler vererek kurulunun belirsiz ve öngörülmez kararlar verdiğini ifade etti. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a “umut hakkı” tanınmasına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararını hatırlatarak bir mahkumun umut hakkı olmadan ağırlaştırılmış müebbet ceza almasının hak ihlali olduğunu ifade etti.
Şükran Öztürk son olarak idari gözlem kararlarına ilişkin “Bizim hukuksal halimiz, ahvalimiz aslında hukukçu olmayan kişilerin eline verildiğinin kanıtıdır” şeklinde konuştu.
Söyleyişi soru cevap şeklinde sona erdi.