İSTANBUL - Kürt sorununun çözümüne dair çağrıda bulunan aydın ve yazarlar, barışın ihtiyaç değil zorunluluk olduğuna işaret etti.
İstanbul’da bir grup aydın ve yazar, Kürt sorununun demokratik çözümü için Taksim’de bulunan Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ortak bir açıklama okundu. İmzacılar arasında şu isimler yer aldı: Ahmet Telli, Ali Bayramoğlu, Ali Haydar Konca, Ahmet Faruk Ünsal, Akın Birdal, Ayşe Erzan, Ayşegül Devecioğlu, Baskın Oran, Berrin Sönmez, Binnaz Toprak, Cengiz Arın, Cihangir İslam, Coşkun Üsterci, Eşber Yağmurdereli, Esra Mungan, Erdoğan Aydın, Fatma Bostan Ünsal, Fatma Gök, Filiz Kerestecioğlu, Fikret Başkaya, Gençay Gürsoy, Hacer Ansal, Levent Köker, Mehmet Bekaroğlu, Melek Taylan Ulagay, Murat Karayalçın, Murathan Mungan, Necmiye Alpay, Nesrin Nas, Nurten Ertuğrul, Orhan Alkaya, Orhan Gazi Ertekin, Orhan Silier, Oya Baydar, Pakrat Estukyan, Rıza Türmen, Şebnem Korur Fincancı, Şebnem Oğuz, Tunç Soyer, Ümit Biçer, Ziya Halis.
'İNSAN HAKLARI DEMEK ZORUNDAYIZ’
Basın toplantısında konuşan dilbilimci ve yazar Necmiye Alpay, "Şuan içinde bulunduğumuz durum yenilikler arz ediyor. İlk kez siyasi kanattan dünyada barış olmazsa ülkemizde barış olmaz sözünü işittik. Barış diyen herkesi dikkate almak lazım. Demokrasi, insan hakları demek zorundayız" dedi.
Yazar Murathan Mungan, "Geçen hafta Mardin ve Batman’da yerlerine kayyum atanan belediyeyi ziyaret ettim. Dar dayanışmadan çıkartarak enternasyonalist çerçeveden Kürt sorununun tartışılması gerekiyor. Dünya eski dünya değil, eski argümanlar işlemiyor. Meseleyi sınıfsal, ulusal boyutuyla topyekün bakış açısıyla görerek, bölgeye çözüm getirecek programlar geliştirilmeli. Sivil itiraz odakları düzleminde mücadele yürütülmesi gerekiyor. Oksijen alanı daraltıldığı için acele etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Yazar Ayşegül Devecioğlu, "İktidar 'barış' diyor, kayyım atıyor ve operasyon yapıyor. Bu yapılanlar çok açık ama seyirci olmak barış ve demokrasiden yana insanlara yakışmaz. Bu ülkede barış, demokrasi isteyen herkese çağrı yapıyorum; herkesten destek bekliyorum” diye kaydetti.
KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ
Yazar Levent Köker , "Bu iktidar gitse bile Kürt meselesini çözebilecek siyasal bilinç ortaya çıkmadığı sürece başka bir iktidar da sorun yaşamamıza sebep olacak. Kürt meselesinin çözümü sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de demokratikleşmesine imkan açacak" dedi.
Yazar ve gazeteci Oya Baydar, "Bizim asimilasyon zihniyetini aşmamız gerekiyor. Bu zihniyetin aşılması barış ve çözüm cephesinin genişletilmesinin tek koşulu. Bu zamana kadar başaramadık, bundan sonra bunu aşabilecek yolları bulmalıyız. Farklı kesimleri içine alan yeni yapılanmayı kurmaya çalışalım" şeklinde konuştu.
‘SÜRECİ TOPLUMSALLAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR’
Politikacı Nurten Ertuğrul, "Barış ihtiyaç değil, zorunluluktur. Bu mesele 22 yıllık mesele değil. Cumhuriyetin kuruluşundan beri bakarsak; cumhuriyet, farklılıkları yok sayarak sistem inşa etti. Bu sistem meselesi artık partiler meselesini geçmiş durumda. Süreci toplumsallaştırmamız gerekiyor. Kürt meselesini çözmeyenler çözülüyor. Bu işin kurtuluşu bir arada mücadele ile mümkün" ifadelerini kullandı.
Siyasetçi Filiz Kerestecioğlu, "Mücadeleyi büyümek zorundayız. El verin; bu ülkede huzur, barış içerisinde yaşayabilelim" dedi.