Irak seçim sonuçlarının anlattıkları

img
HABER MERKEZİ - Irak’ta gerçekleştirilen seçimlere ilişkin bir yazı kaleme alan Halit Ermiş, Irak’ın yeniden bir geçişin eşiğinde olduğunu belirterek, "Bu eşiğin nasıl aşılacağı yalnızca Bağdat’ın iç dengelerine değil, Tahran, Washington ve Ankara’nın tutumlarına da bağlı" dedi. 
 
Irak 11 Kasım’da parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Irak seçimlerinin sonuçlarına ilişkin bölgede gazetecilik yapan Halit Ermiş, ANF’de bir yazı kaleme aldı. 
 
Ermiş’in “Irak’ta yeni dönem arayışı: 11 Kasım seçim sonuçlarının anlattıkları” başlıklı yazısı şöyle: 
 
“Irak yeniden bir geçiş eşiğinde duruyor. Bu eşiğin nasıl aşılacağı yalnızca Bağdat’ın iç dengelerine değil, Tahran, Washington ve Ankara’nın tutumlarına da bağlı. Seçimler sona erdi; ancak Irak’ın asıl mücadelesi şimdi başlıyor demek abartı olmazsa gerek. Irak, 11 Kasım 2025’te altıncı dönem parlamento seçimlerini gerçekleştirdi. Seçim süreci boykot kararları ve güvenlik endişelerinin gölgesinde geçti. Seçim günü bu, kendisini düşük katılım olarak gösterdi. Irak Yüksek Seçim Komisyonu’nun ilk açıklamalarına göre katılım oranı yüzde 50 civarında gerçekleşti. Bu oran, 2021’deki yüzde 43,5 olarak gerçekleşti. Son seçime katılım oranında kısmı yükseliş olsa da seçmenlerin neredeyse yarısının sandık başına gitmediğini gösteriyor.
 
Ulus devlet sistemlerinde toplumun ülke yönetimine en doğrudan katılım yolu seçimler. Ancak bir ülkede halkın neredeyse yarısı bu hakkı kullanmıyorsa, bu siyasal sisteme duyulan güvensizliğin çarpıcı şekilde dışa vurumu olarak okunmalıdır.
 
Sonuçlar halen resmi olarak yayınlanmadı. Böyle olsa da ilk veriler ve saha gözlemleri, Şii Koordinasyon Çerçevesi’nin ülke genelin birinci ittifak gücü olacağını gösteriyor. Hükümetin kurulması bu ittifakın öncülüğünde gerçekleşecek, ancak yine de değişik ittifaklarla ortaklaşmak zorunda.
 
Sünni cephede ise Sünni Taqaddum (İlerleme) İttifakı ile bazı bağımsız gruplar da aldıkları oy oranları ve çıkaracakları sandalye sayısı ile parlamentoda önemli bir denge unsuru haline gelebilirler. Kürtler ise parçalı olarak girdikleri seçimlerde blok halinde değerlendirildiğinde önemli bir güç unsuru, ancak kendi aralarındaki parçalılık hükümet kurma sürecinde orantılı bir etki yapamayabilir.
 
Irak Anayasası’na göre hükümetin en geç 120 gün içinde kurulması gerekiyor; bu sürede uzlaşma sağlanamazsa süreç yeniden tıkanabilir. Önümüzdeki haftalar hem hükümetin kurulma sürecini tayin edecek hem de ülkedeki siyasi yönelimleri belirleyecek.
 
KRİZLER İÇİNDE BİR SEÇİM
 
Seçimler, derin ekonomik sıkıntılar, hizmet krizleri ve kurumsal yıpranmanın damgasını vurduğu bir dönemde yapıldı. Sudani hükümeti döneminde ekonomik göstergeler sürekli olarak dengesizlik halinde seyretti. Diğer yandan işsizlik oranının artması ve arkası gelmeyen güvenlik sorunları, halkın siyasete ilgisini azaltan başlıca etkenler oldu.
 
Devlet kurumlarının etkinliğini kaybettiği bir ortamda seçmenler sandığa umutsuzluk ve protesto duygusuyla gitti ya da gitmedi demek belki de seçim sonuçlarını daha iyi ifade eden bir kavram olur.
 
Irak’ın 2005 Anayasası ile şekillenen mezhep ve etnik temsile dayalı yönetim sistemi, yıllar içinde demokratik uzlaşı kültüründen çok güç paylaşımına dayalı bir rekabete dönüştü. Şii, Sünni ve Kürt bloklar arasındaki çelişkiler yapısal bölünmeyi getirdi. Siyaset, halka hizmet yerine iktidar paylaşımına hapsedilen bir modele dönüştürüldü. Siyasi çeşitlilik, demokrasi zenginliği yerine istikrarsızlığın kaynağı haline geldi.
 
Kürtler 2025 seçimlerinde de ağırlıklı olarak Hewlêr, Duhok ve Süleymaniye merkezli bölgelerde etkili sonuçlar alırken, Şii partiler Necef, Kerbela, Basra ve Bağdat çevresinde; Sünni partiler ise Anbar, Ninova ve Selahaddin hattında seçim ipini göğüsleyen taraf oldu. Ancak seçimlere katılım oranı, Saddam sonrasında süregelen seçimlerdeki trajik düşüşünü sürdürdü. 2025 seçimlerinde katılım oranı, bu yazı yayına hazırlandığında yüzde 50’ler civarındaydı. Ancak resmi sonuçlar açıklandığında bu oranın değişebileceğini de kaydedelim.
 
Seçim sonrası gruplara göre oy dağılım haritası yüksek bir ihtimalle 2021 seçimleriyle büyük benzerlik gösterecektir. Ancak Şii cephede en dikkat çekici fark, Mukteda es-Sadr Hareketi’nin seçimleri boykot etmesi oldu. Bu karar, Şii bölgelerinde sandık başına gidenlerin oranında belirgin bir düşüşe neden olabilir mi bunu da ancak seçim sonuçları resmi olarak açıklandığında görmüş olacağız.
 
Sadr, yolsuzluk ve yozlaşmış siyasal sistem gerekçesiyle sürecin “meşruiyetini kaybettiğini” savunmuştu. 2021’de seçimlere katılan ve 73 sandalye kazanan Sadr Hareketi, KDP ile Muhammed el-Halbusi’nin Sünni Taqaddum ittifakıyla hükümet kurma girişimleri başarısız kalınca tüm milletvekillerini parlamentodan çekme kararı almıştı.
 
DIŞ ETKENLER VE BÖLGESEL GERİLİMLER
 
Irak, Saddam Hüseyin sonrası dönemde olduğu gibi bugün de bölgesel güç rekabetlerinin merkezinde yer alıyor. İran ve ABD, ülke üzerindeki nüfuz mücadelesini farklı yöntemlerle sürdürüyor. İran, Şii milisler ve siyasi partiler üzerinden Irak’taki etki zeminini korumaya çalışırken, ABD de İran etkisini sınırlamak için askeri ve diplomatik baskı politikalarını yoğunlaştırıyor.
 
Tüm güç dengeleri ve bilek güreşlerine rağmen değişmeyen şey, Irak’ın stratejik önemi. 2023’te başlayan Gazze savaşı ve 2024’te yaşanan İran-İsrail çatışması, Irak’ın jeopolitik önemini bir kez daha öne çıkardı. Washington yönetimi, bu süreçte Irak’ı yeniden stratejik bir denge unsuru hâline getirmeye yöneldi.
 
ABD, Haşdi Şabi gruplarının orduya entegrasyonunu dayatırken, İran bu adımı kendi nüfuzuna yönelik bir tehdit olarak görüyor. Gerginliklerin arttığı 2024 sonbaharında ABD, Haşdi Şabi bünyesindeki Asaib Ehlil Hak, Kataib Hizbullah ve Harakat Nujaba gibi üç grubu terör listesine aldı. ABD’nin bu kararı, Irak’taki Şii iktidar ve güç odaklarına bir uyarı olduğu kadar İran’a da aynı uyarı niteliğine sahip. İran ise buna karşılık Bağdat’la ekonomik ve askeri anlaşmalarını artırarak etkisini koruma yönünde adımlar attı. Adeta mengeneye sıkıştırılan Sudani iktidarı ise şimdiye kadar uyguladığı denge siyasetiyle ayakta kalmayı başardı.
 
IRAK’IN KIRILGAN DENGESİ
 
İç ve dış baskıların arasında yapılan bu seçimler, Irak’ın kurumsal istikrarını yeni bir sınavla karşı karşıya getirecektir. Koordinasyon Çerçevesi’nin seçimlerden birinci çıkması, İran’a yakın Şii partilerin hâlâ etkin olduğunu gösterecektir. Ancak oy oranlarındaki olası düşüş ise bu etkinin sınırlandığı yönünde bir gösterge olacaktır. Sünni cephede Muhammed el-Halbusi liderliğindeki Taqaddum ittifakı özellikle batı bölgelerde varlığını korurken, Kürt siyasetinde KDP ve KYB arasındaki rekabet devam ediyor. Bu tablo, hükümet kurma sürecinde her bloğun birbirine bağımlı hale geldiği bir pazarlık dönemine de işaret ediyor. Yeni cumhurbaşkanı, başbakan ve kabinenin şekillenmesi önümüzdeki haftalarda bu karşılıklı bağımlılık dengeleri arasında netleşecek.
 
TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER
 
Irak seçimleri Türkiye açısından da yakından izleniyor. Ankara için Irak; enerji, sınır güvenliği, Kürt politikası ve Türkmen varlığı bakımından stratejik bir öneme sahip. Türkiye, özellikle Kürtlerin statüsünü kendi güvenlik doktrini açısından tehdit olarak görüyor ve Bağdat’la kurduğu yakın ilişkiler üzerinden bu etkinin sınırlandırılmasını hedefliyor. PKK’nin Irak’ta “yasaklı örgütler” listesine alınması, bu siyasetin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
 
Son dönemde Türkiye’nin Türkmen gruplar üzerindeki etkisini artırdığı, ekonomik ve lojistik destek sağladığı gözden kaçırılmaması gereken önemli bir husus. Sünni gruplarla kurulan diplomatik ve askerî temaslar da hem Kürt karşıtı dengeleri güçlendirme hem de Irak üzerinden bölgesel nüfuz alanını genişletme stratejisinin bir parçası olarak işlemeye devam ediyor.
 
BELİRSİZ BİR GELECEK
 
11 Kasım seçimleri, Irak’ın istikrar arayışının henüz sonuçlanmadığını gösteriyor. Katılım oranındaki kısmi artışa rağmen halkın siyasete güveni hâlâ zayıf. Dış müdahalelerin yoğunluğu, sistemin meşruiyet krizini derinleştiriyor.
 
Resmî sonuçlar açıklanmadan tablo tamamen netleşmeyecek olsa da görünen o ki Irak’ta hiçbir güç tek başına hükümet kuramayacak. Bu durum, uzun ve çetin koalisyon pazarlıklarını kaçınılmaz kılıyor.
 
Irak yeniden bir geçiş eşiğinde duruyor. Bu eşiğin nasıl aşılacağı yalnızca Bağdat’ın iç dengelerine değil, Tahran, Washington ve Ankara’nın tutumlarına da bağlı. Seçimler sona erdi; ancak Irak’ın asıl mücadelesi şimdi başlıyor demek abartı olmazsa gerek. 
 
Seçmenlerin neredeyse yarısının sandığa gitmemesi, Irak halkının tüm siyasi parti ve gruplara verdiği önemli bir uyarı olarak okunmalı. Ülkenin kalkınması, yolsuzluğun önlenmesi ve siyasal sistemin şeffaflaşması gibi konular seçim sürecinde neredeyse hiç tartışılmadı. Aynı “siyasetsizlik” durumu, Irak’ın komşularıyla ve uluslararası güçlerle ilişkilerinde de kendini gösterdi.
 
Sonuç olarak Irak, altıncı dönem seçimlerini tamamladı; ancak sorunlarıyla yüzleşmekten hâlâ uzak. Katılım oranındaki kısmi yükseliş, umudun tamamen sönmediğini gösterse de ülke, güven ve istikrar krizini aşacak bir siyasî vizyondan hâlâ yoksun.”
 

Diğer başlıklar

06/12/2025
23:49 Yemeklerinde ölü fare çıktığını söyleyen öğrencilerden protesto
23:23 Paramiliter grupların işkence ettiği Efrînli M.S. yaşamını yitirdi
23:13 Uluslararası konferansta yarın da önemli başlıklar tartışılacak
23:07 Metin ve Kemal Kahraman’ın konserine yoğun ilgi
22:54 Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı
22:51 Hatun Esen: Doğayı katledenler değil mücadele kazanacak
22:11 BMGK'den Lübnan'a destek açıklaması
22:01 Ankara'da 'Ev' filmi gösterimi ve söyleşisi
21:14 'Hakikat ve adalet olmadan barış inşa edilemez'
20:49 Kaldırım çalışmaları esnafı da yurttaşı da mağdur etti
18:41 Halep’te Abdullah Öcalan için özgürlük çağrısı
18:33 Fidan: Öcalan Suriye'de rol oynayabilir
18:08 BM: Suriye’de insan hakları ihlalleri devam ediyor
18:04 Azime Işık: Dönüşüm için ilkin adalet kıstası benimsenmeli
17:56 Êlih'te panel: Barışı örgütlemek zorundayız
17:48 İsrail, 70 bin 354 Filistinliyi katletti
17:45 Afşin Belediyesi’nin işine son verdiği işçi intihar etti
17:01 Cizîr'de mağarada bir kişiye ait cenaze bulundu
16:32 Aydın Erdem mezarı başında anıldı
16:31 İrlandalı milletvekili Kearney: Sivil toplum sürece dahil edilmeli
Katalonya eski Başbakanı Garcia: En önemlisi halkınızla yaptığınız sözleşmedir
16:20 Bahçeli: Barış kuşunun ikinci kanadı takılacak ve herkes uçuşunu görecektir
16:18 Wan’da Şiyar Be Platformu kitlesel yürüyüşle deklere edildi
16:01 Gazeteci Aykol’un tedavisi sürüyor
15:54 Suriye’de Alevilere dönük saldırılar Amed’de protesto edildi
15:52 Prof Köker: Nihai hedef barış ve demokratik toplumun inşasıdır
15:19 Neçirvan Barzani: Barışın inşa edilmesi tüm bölgeyi etkiler
15:18 Amed Sağlık Platformu çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı
15:04 Üç kentte hasta tutsaklar için çağrı
15:03 CHP'de yeni MYK belli oldu
15:01 Güney Afrikalı Senatör Bhabha: Yasal kılındığımız an dönüm noktası yaşandı
14:49 Arzu Yılmaz: Abdullah Öcalan’ın söylediği entegrasyon, birlikte yaşamın formülüdür
Nobel Ödüllü Oleksandra Viacheslavivna Matviichuk: Kadınları sürece dahil etmeliyiz
14:19 DAİŞ saldırısı ihtimaline karşı kutlama yasağı
14:02 İstanbul’da Barış Çalıştayı: Süreçte aktif rol almak istiyoruz
13:59 Suriye’de savaş kalıntıları nedeniyle 665 kişi yaşamını yitirdi
13:44 İmralı Heyeti üyesi Erol: Abdullah Öcalan Kürtlerin hukuka dahil edilmesini istiyor
13:36 İmralı’ya giden komisyon üyesi Yıldız: Süreç ertelenmeyecek bir devlet meselesidir
13:27 Yiğit ve Turgut’un taziyelerine kitlesel ziyaret
13:19 'Esas duruş' dayatmasını reddeden tutsak, 10 gardiyan tarafından darp edildi
13:13 Mehmet Güler, Rojhat Özdel ve Faik Kevci için adalet istendi
13:11 Cumartesi Anneleri Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sordu
12:28 İstinaf da 'yetki davası'nda DİSK Basın-İş'i haklı buldu
12:26 Barzani: Sürece her anlamda katkı sunmaya hazırım
Talabani: Barış ve demokrasi umudu için atılan her adımı savunuruz
12:01 Îlham Ehmed: Kendimizi Türkiye’de, Türkiye’yi burada görmek istiyoruz
11:26 15'inci İnsan Hakları Film Günleri başlıyor
11:18 Boşanmak isteyen kadın ve kız kardeşine saldırı
11:07 Abdullah Öcalan: Demokratik toplum sosyalizmi temelinde kurtuluşa yürüme zamanı
10:53 ‘Uluslararası konferasta’ barış deneyimleri tartışılacak
10:38 Uluslararası konferans: Abdullah Öcalan’ın demokratik paradigması büyük bir çözümdür
10:30 Osmaniye'de kaza: Çok sayıda ölü ve yaralı var
09:41 Dilan Karaman’ın ölümüne dair açılan soruşturma ne aşamada?
09:31 DAİŞ Suriye'de yeniden varlık gösteriyor
09:13 Kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
09:12 ‘Katıldığı sınav bulunmadı’ iddiasıyla 30 yıllık tutsağın tahliyesi 9 ay ertelendi
09:11 1 ayda 4 kez hastane sevk edildi: Artık beni hastaneye götürmesinler
09:09 Her Yer Çocuk Derneği gönüllüsü: İktidarın politikalarıyla çocukluk kısalıyor
09:08 Wan-Bedlîs-Colemêrg Eczacılar Odası Başkanı: Fiyat belirsizliği ilaçları vurdu
09:07 'Savaş engelliliği artırıyor, barış için mücadele edeceğiz'
09:07 Kayyıma gerekçe yapılan davadan beraat etti: Belediye iade edilmeli
09:06 Avukat Özdemir: 11'inci Yargı Paketi beklentileri karşılamadı
09:05 ÖHD'li Kantarci: Abdullah Öcalan'ın özgür yaşar ve çalışır koşulları sağlanmalı
09:04 Türkdoğan: Komisyon raporunun en önemli başlığı entegrasyon olacak
09:04 Licêlilerden 'fuhuş ağına' karşı birlik çağrısı
09:03 31 yıllık tutsağı arkadaşı anlattı:Yaşamını halkının mücadelesine adadı
09:02 Kırmızı halısız festival
09:00 06 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
05/12/2025
23:34 Rojin Kabaiş’in telefonu 10 gün içinde İspanya’ya gönderilecek
22:56 BM: Gazze'de insani kriz kritik seviyede
22:38 Suriye Geçiş Hükümeti’ne bağlı silahı grup, Alevi türbelerini yaktı
22:06 Abdullah Öcalan'dan komisyona: Görüşme tarihidir
21:37 Provokatör polis açığa alındı
21:27 Barış paneli: Daha somut uygulamaların tartışılması gerekiyor
21:06 Licê’de fuhuşa karşı çalışmalar 5’inci gününde
20:52 Tetwan’da Zîn Kadın Dinlenme Merkezi açıldı
19:35 SAMER araştırması: Katılımcıların yüzde 70'i boykotu etkili buluyor
19:25 Alevi katliamına karşı birlik olma çağrısı
19:17 30 yıldan sonra tahliye edildi: Artık Kürt halkının özgürlüğünün zamanı
19:08 Erxenî'de kavga: İki kişi hayatını kaybetti
19:01 İşçilerin hak arayışı 129'uncu gününde
18:15 Ferdi Zeyrek davasında tahliye
18:08 İstanbul’da yapılacak konferansın hazırlıkları tamamlandı
17:34 Son bir yılda 85 çocuk işçi yaşamını yitirdi
16:40 Gazeteci Aykol’un tedavisi antibiyotiklerle sürüyor
16:30 Cizîr’de Kezi Dayanışma Mağazası açıldı
16:29 ÇHD: İdare ve Gözlem Kurulları lağvedilmeli
16:20 Kadri Bağdu'nun anısına 'Yara' belgeseli yayımlandı
16:05 Kadınlardan uyuşturucu ve fuhuşa karşı ortak mücadele çağrısı
15:30 İzBB işçileri, eylem takvimini açıkladı
15:29 Rapçı Barody madde bağımlılığına karşı şarkı besteledi
15:26 'Hasta tutsak Yıldırım tahliye edilmeli'
14:42 Şerzan Kurt öykü ödülü sahiplerini buldu
14:41 Sosyolog Holloway’den Asrın Hukuk Bürosu’na ziyaret
14:39 BM ve AK'ye Suriye'deki katliamlara karşı sorumluluk alma çağrısı
14:11 Neslihan Şedal hakkında beraat kararı
13:49 Îlham Ehmed de İstanbul’daki konferansta konuşacak
13:44 BES'ten 'adil ücret' çağrısı
12:56 HPG'li Ali Kaya'nın taziyesine kitlesel ziyaret
12:34 Ajanlaştırma baskısı ve takip tacizine suç duyurusu yapılacak
11:54 Filozof Bourg: Kürtlerin siyasete aktif katılımı demokratikleşme için zorunlu
11:41 Eğitim Sen: MESEM iktidarın eğitimi piyasalaştırma politikasıdır
11:36 İmralı görüşmesini anlattı: Bir güç orduya katılacak, diğer güç asayişi sağlayacak
11:22 Abdullah Öcalan’dan Mexmûr Kadın Meclisi Konferansı’na mesaj
11:12 Barış ve Demokratik Toplum Konferansı'na kimler katılacak, neler tartışılacak?
10:39 Kayyım atama davasında beraat
10:34 Bahis soruşturmasında 46 kişi hakkında gözaltı kararı verildi
10:02 Ebru Günay: Kürt sorunu uluslararası zeminde tartışılacak
10:00 11. Yargı Paketi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi
09:22 Siyaset bilimci İnsel: Bütüncül hukuk ikili hukuk yapısına son vermektir
09:21 KYK yurdundan ‘çalışmayan kombi’ savunması: Mülk sahibi yaptıracak
09:20 Katı atık toplayıcısı: Barışın gelmesi refah ve huzurun gelmesidir
09:19 DAD Eş Genel Başkanı: Abdullah Öcalan’ın toplumla buluşacak koşulları oluşturulmalı
09:17 Hedef iki milyon palamudu toprakla buluşturmak
09:16 'Koza Altın Bergama için yeni bir facianın habercisi'
09:15 Bölgesel savaşlar ve fahiş fiyatlar Wan turizmini vurdu
09:14 Wan'da festival: Müzik özgürleştirir, barış büyür
09:13 İntihara sürüklenen kadının dosyasında şüphelilere tahliye
09:12 Licê'deki kadınlardan 'fuhuş çetesine’ tepki: Herkes ayaklanmalı
09:10 Amed Uluslararası Film Festivali: Sanatla iç içe olalım
09:05 'Hasta tutsaklar kaderine terk edildi'
09:02 Zenobia'nın kenti Palmira'daki tahribatı görüntüledik
09:00 05 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
04/12/2025
23:57 ABD'den Venezuela'ya yönelik seyahat uyarısı
22:44 Licê’deki fuhuş çetesine karşı çalışmalar sürüyor
21:29 TİP'li gençlerin tutuklanması protesto edildi
21:21 Madenciler anıldı: Çıkış yolu direnişlerin birleşmesinde
21:17 AKP'li belediye 3 sokağı borç karşılığı sattı
21:14 DEM Parti komisyon üyeleri: Görüşme içeriği bağlamından koparıldı, tamamı paylaşılsın
20:37 Güngören’de 6 katlı binada patlama
20:32 'Hakime rüşvet suçlaması, eşine 9 milyon TL avukatlık ücreti kararı' haberine erişim engeli
20:24 DEM Parti’den tarım işçisi kadınlara ziyaret
20:17 DEM Parti komisyona sunacağı raporunun ana hatlarını paylaştı
19:30 'Barış ve halkların kardeşliği inşa edilmeli'
19:25 Abdullah Öcalan: Sürecin başarıya ulaşması için tüm gayretimi ortaya koyuyorum
19:06 BM’den Sudan’daki iç çatışmanın durdurulması çağrısı
19:01 MSD: Krizden çıkmanın yolu diyalog
17:47 Dilovası’nda 7 işçinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin rapor hazırlandı
17:46 Komisyonda 'tutanak' krizi
17:15 İsrail'in saldırıları sürüyor
17:11 MHP'li Yıldız: İmralı görüşmesi çok olumlu geçti
17:01 Ayşegül Doğan: Tutanaklar açık biçimde okunmalıdır
16:56 Gazeteci Aykol’un durumu stabil
16:52 Kınık Merası'nın statüsünün değiştirilmesine tepki
16:51 AKP: Kayyum uygulaması düşmeli
CHP: TMK değişmeli, eşit yurttaşlık sağlanmalı
16:37 İHD ve TİHV İnsan Hakları Haftası programını açıkladı
15:24 HPG'li Can'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:07 Wan'da şüpheli kadın ölümü
15:06 Tutuklanan öğrencilere destek eylemi: Talepleri taleplerimizdir
14:14 Zınar Altuntaş hayalini gerçekleştirdi
14:07 Komisyonda tutanakların okunmasında 'fikir' ayrılığı
14:01 Komisyon ‘İmralı ziyareti’ gündemiyle toplandı
13:19 AP Türkiye Raportörü Amor DEM Parti'yi ziyaret etti