KDP güçleri kimyasal silah kullanılan savaş tünellerine sürülüyor

img

DUHOK - Dêrin Peşmergesi A.R.B., Türkiye'nin kimyasal kullanmasına rağmen giremediği savaş tünellerine, KDP yöneticisi Aziz Weysî denetimindeki güçlerin sürüldüğünü söyledi. 

Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'nin Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine yönelik 23 Nisan’da başlattığı askeri operasyon 7’nci ayına giriyor. Bölgeye yönelik havadan ve karadan bombardımanlarla birlikte kimyasal silah saldırıları da sürüyor. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre; TSK’nin özellikle Avaşîn bölgesindeki savaş tünellerine girebilmek için kimyasal silah kullanımını sürdürüyor. Ağır saldırılarına rağmen savaş tünellerine giremeyen Türkiye’nin, mayın temizliği için Kürdistan Demokratik Partisi’ne (KDP) bağlı Azîz Weysî komutasındaki özel Zêrewanî ve Gulan güçlerini öne sürdüğü belirtildi. 
 
KDP’NİN NOKTALARI TSK’YE BIRAKILDI 
 
Sınır hattında ilerleme sağlayamayan Türkiye’nin, yine KDP’nin desteğiyle Zaho ve Duhok kentleri üzerinden Behdînan bölgesinin iç hattına ilerleme planına başvurdu. Ayrıca, KDP’ye bağlı Zêrewanî ve Gulan güçleri ile Roj peşmergelerinin daha önce kurduğu askeri noktaları TSK’ye bıraktığı öğrenildi. Yerel kaynaklar, Metîna ve Avaşîn bölgelerinde 8 kilometrelik alanda bulunan tepelere konuşlanan askerlerin, HPG’liler tarafından vurulduğunu aktardı. 
 
ASKERLERİN PSİKOLOJİSİ BOZULDU 
 
Operasyonu yakından takip eden Dêrin Peşmergesi A.R.B., TSK’nin ilerleme sağlayamadığını, HPG’nin eylemleri sonucu çok sayıda kayıp verdiğini ve askerlerin psikolojik sorunlar yaşadığını dile getirdi. A.R.B., ayrıca Kanî Masî’de kurulan askeri üs ile Kêstê köyü yakınında KDP’nin özel güçleri tarafından kurulan ve TSK’ye teslim edilen noktaların da HPG’liler tarafından vurulduğunu söyledi. 
 
KİMYASAL SALDIRILAR ARTIYOR 
 
HPG'nin 6 aylık savaş bilançosunda TSK'nin 323 kez kimyasal silah kullanımına dair açıklamayı hatırlatarak, kimyasal kullanımının arttığını belirten A.R.B, “Neredeyse günlük rutin halini alan havadan yapılan bombalamalarda, kimyasal silah-zehirli gazlar kullanılıyor” dedi. Saldırının başladığı ilk ayda Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerindeki savaş tünellerine yönelik bombardımanların, kimyasal saldırılarla devam ettirildiğini söyleyen A.R.B., bu saldırıların Avaşîn bölgesinde yoğunlaştığını aktardı. 
 
SAVAŞ TÜNELİ KORKU TÜNELİ OLDU 
 
TSK askerlerinin talimat ve keşif uçaklarıyla yapılan denetimlere rağmen savaş tünellerine giremediklerini dile getiren A.R.B., Aziz Weysî sorumluluğunda KDP’ye bağlı Zêrewanî ve Gulan güçleri ile Roj peşmergeleri arasında seçilen özel bir birimin öne sürüldüğünü kaydetti. Bu birimin asıl görevinin TSK’nin belirlediği güzergahta bulunan mayınların temizliği, HPG'lilerin noktaları ve geçiş güzergahlarına yönelik pusu ve istihbarati bilgileri sağlamak olduğunu belirtti. Söz konusu birimin savaş tünellerine girmesi noktasında KDP’nin baskıları olduğunu söyleyen A.R.B., şu bilgileri verdi: “Bölgeye gelen TSK komutanlarının kimyasal silah kullanılan savaş tünellerini kontrol etme ya da saldırı yapmaları noktasında Aziz Weysî sorumluluğunda kurulan özel birimden destek istedikleri bilgisini aldık. Hatta istek veya ricada bulunmadılar. Bu komutanlar, doğrudan emir verir gibi, ‘Biz niçin size para veriyoruz, bunları yapmanız için veriyoruz’ şeklinde azarladığını duyduk. Bunu söylemelerinin nedeni sanırım bu birimlerin başındaki sorumlu itiraz etmiş ve aralarında tartışma yaşanmış.” 
 
MA / Erdoğan Altan