'Kaplumbağalar kömür sevmez' protestosu

img
ADANA - Adana'da EMBA Termik Santrali inşaatının durdurulması talebiyle açılan dava duruşması öncesi açıklama yapan çevre savunucuları, taleplerini sıraladı. 
 
Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki Sugözü sahilinde yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanına yapılması planlanan EMBA Hunutlu Termik Santrali için verilen ÇED raporunun iptal edilmesi ve inşaatın durdurulması talebiyle açılan davanın Adana 3'üncü İdare Mahkemesi'nde görülecek duruşması öncesi açıklama yapıldı. Çevre savunucuları, adliye binası önünde yaptıkları açıklamada "Deniz tospağaları kömür sevmez" dövizleri taşıyarak, taleplerini sıraladı. 
 
KAMPLUMBAĞA KOSTÜMÜYLE AÇIKLAMA
 
Akdeniz yeşil kaplumbağasını temsilen deniz kaplumbağası kostümüyle açıklama yapan Gamze Aktaş,  2014 yılında kabul edilen ÇED raporunda öngörülen baca sisteminin, enerji şirketi EMBA tarafından “çevreci teknoloji” vurgusuyla soğutma kulesi olarak değiştirildiğini aktardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygun bulduğu ve planlarda olmayan bu değişikliğin hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Aktaş, yeni bir ÇED sürecinin işletilmesi ve bu süreçte inşaatın durdurulmasını istedi. İskenderun Körfezi’nde iki kömürlü termik santral bulunduğuna dikkati çeken Aktaş, “EMBA Hunutlu, 3. santral olarak yapılıyor. İşletmeye geçtiğinde yaklaşık 30 yıl çalışması planlanıyor ve diğer santrallerin kirliliğiyle birleştiği takdirde toplam etkisi ölümcül olacağı bilimsel olarak kesindir” ifadelerini kullandı. “Yüzyıllardır Akdeniz’i, Adana’nın kumsallarını yuva bildim” diyen Aktaş, kaplumbağaların tehlike altında olduğunu kaydetti. 
 
TERMİK SANTRALİN ETKİLERİ
 
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal ise, EMBA Termik Santrali’nin lisans iptaline ilişkin davanın bilirkişi raporunda, Sugözü Termik Santralinin faal olduğu Yumurtalık’ta 2009 yılında 5 olan kanser vakasının nüfus azalmasına rağmen 2014’te katlanarak 60’a çıktığını paylaştı. Av. Atal, "2002’den bu yana Almanlar bizi zehirliyordu, şimdi de Çinliler zehirleyecekler. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü verilerine göre 2002 ile 2016 arasında erkeklerde protstat kanserinin 3 kat, lenf kanserini 5 kat, troid kanserinin 12 kat, akciğer kanserinin 1,5 kat, kadınlarda meme kanserinin 1,5 kat, troid kanserinin 6,5 kat, akciğer kanserinin 2 kat arttı. Bunların sebebi termik santraller, madenler, gelecekte bizi zehirlemesi planlanan nükleer satrallerdir. Bu santrallerin yarattığı iklim değişikliği nedeniyle açlık ve kıtlık tehlikesi ile karşı karşıyayız” bilgilerini paylaştı. 
 
TALEPLER
 
Açıklamaya katılanlar daha sonra duruşma salonuna geçti. Av. Atal, Avrupa Konseyi Bern Sözleşmesi Komitesine yaptıkları şikayet başvurusunu mahkemeye sundu. Av. Atal, “Yürütmenin durdurulması konusunda talebimiz karara bağlanmadan önce Bern Sözleşmesi Komitesi'ne yaptığımız şikayet başvurusunun beklenmesini, bu şikayetin bekletici mesele yapılmasını talep ediyoruz" dedi.  
 
Taleplerin alınmasının ardından duruşma bitirildi.