İzmir’de sağlıkçılardan miting: Yönetmeliği geri çekin

img

İZMİR -  İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitingde bir araya gelen binlerce sağlıkçı, yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin geri çekilmesini istedi.

 
İzmir Sağlık Platformu, sağlık emekçilerin yaşadığı sorunlara dikkat geçmek ve Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda miting gerçekleştirdi. “Susmuyoruz, korkmuyoruz, vazgeçmiyoruz” şiarıyla bir araya gelen sağlık emekçileri sağanak yağışa rağmen alanı doldurdu. Mitinge, İzmir’deki sağlık emekçilerinin yanı sıra Adana, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Manisa, Aydın gibi birçok ilden de sağlık emekçileri destek verdi. Mitingde, “Ek ödeme değil tek ödeme istiyoruz", "Konuşma sus, çalış dayak ye yönetmeliği istemiyoruz", "Ceza ile yönetme sağlıkçıyı tüketme" yazılı dövizler açıldı. Mitingde, sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak", "birleşe birleşe kazanacağız", "Yağmur fırtına fark etmez emekçiler burada" sloganları atıldı.
 
‘EMEKLER HİÇE SAYILDI’
 
İzmir Sağlık Platformu adına konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfü Çamlı, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlığın bir insan hakkı olmaktan çıkarılıp ticari faaliyet haline getirildiğini aktardı. Çamlı, Pandeminin başından beri tüm sağlık çalışanları gibi özveri ile çalışan Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının kötü yönetilen bir pandeminin yükünü taşımaktan artık tükendiklerini belirterek, "Geçtiğimiz günlerde sağlık bütçe görüşmeleri sırasında tüm sağlık emekçilerini eşitlikle kapsamayan, kamuda görev yapan hekimlerin dışındaki hekim ve sağlık emekçilerini görmeyen bir düzenleme TBMM gündemine geldi. Aile sağlığı merkezi çalışanları, emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı ‘ceza yönetmeliği’ olmanın ötesine geçemeyen yönetmelikle karşı karşıya kaldılar. Beklenti ve taleplerinin  karşılanması bir yana, bir öncekinden daha da kötü bir düzenleme yapılmış, adeta sağlık emekçileri ile dalga geçilmişti" diye konuştu.
 
KÖLELİK SİSTEMİ
 
Yönetmeliğin kabul edilebilecek bir tarafı olmadığını dile getiren Çamlı, "Yönetmelik değişikliği ile aile hekimliği çalışanlarının statüsü, il sağlık müdürlüklerine bağlı kölelik sistemine taşınmıştır.  İş yükünü ölçüsüz şekilde artıran, gelir kaybına sebep olan, aile hekimlerini susturan, ‘ceza sözleşmesi’ olarak nitelendirilen bu yönetmeliği asla kabul etmeyeceklerini açıklayan Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, tüm ülkede değişik etkinlikleri ve eylemleri hayata geçirdiler” diye konuştu. 
 
‘MESLEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’
 
 Sağlık emekçilerinin taleplerini aktaran Çamlı, "İnsanca çalışma koşullarında, özlük haklarımız ve ödemelerimiz gasp edilmeden, mesleğimiz itibarsızlaştırılmadan, emeğimiz değersizleştirilmeden sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bugün için talebimiz çok net. Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız ve keyfi yaptırımlar getiren, birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamayan sözleşme, tüm maddeleriyle derhal geri çekilsin. İş güvencesini tamamen ortadan kaldıran, ücretleri ve kazanılmış hakları gasp eden, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğüne yasak getiren ‘ceza yönetmeliğine’ karşı mücadelemiz yönetmelik geri çekilene dek sürdürülecektir. Mesleğimize, emeğimize, geleceğimize sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.
 
‘SUSMAYACAĞIZ’
 
Sahada çalışan aile sağlığı merkezi çalışanlarının  görmezden gelindiğini belirten Çamlı, “Buradan bir kere daha seslenmek istiyoruz. Susmayacağız. Yönetemediğiniz pandemide gerçekleri saklamanıza izin vermeyeceğiz. Korkmuyoruz. Tehditler, baskılar, mobbingler bize geri adım attırmayacak” diye konuştu.
 
‘YENİ SORUNLAR EKLEMİŞTİR’
 
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu ise, "Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği balyoz gibi inmiş, takdir ve teşekkür bekleyen birinci basamağa darbe vurulmuştur. Aile Sağlık Merkezi’ ASM'lerin sorunlarına bırakın çözüm bulmayı, sorunlara yeni sorunlar eklemiştir" dedi. Müftüoğlu sözlerini şöyle tamamladı, "Mücadele; birinci basamağın hakkaniyetli ve adil çalışma koşullarına sahip olup iyi hekimlik yapabilmesi adınadır. Bu sebepledir ki susmuyoruz, vazgeçmiyoruz”
 
‘ORTAK MÜCADELE’
 
Mitingde konuşan Türk Tabipler Birliği (TTB)  Merkez Konseyi Üyesi Doğan Eroğulları, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) Başkanı Pervin Çeltiklioğlu, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Gürsel Özer, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Can Kirşiçi ve  Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Doğan ise ortak mücadelenin önemine dikkat çekti.