‘Ekonomi iktidarın değişmesiyle düzelir’

img
DERSİM - Yaşanan zamlar nedeniyle geçinemediklerini ifade eden Ovacıklılar, ekonominin ancak yapılacak erken seçim sonucu iktidarın değişmesiyle düzelebileceğini söyledi.
 
Ekonomik kriz ve döviz kurlarındaki artış, temel gıda maddelerinin fiyatlarını katladı. Marketlerde artan fiyatlarla karşılaşan halk, geçinmenin zorluklarına dikkat çekiyor. Dersim'in Ovacık ilçesinde yaşayanlar da ekonomik krizin sona ermesinin iktidarın değişmesinden geçtiğine işaret ediyor. 
 
BİR ŞEY ALAMAZ HALE GELDİLER
 
Fırında işçi olarak çalışan Medine Duman, kiracı olduğunu ve artan zamlar nedeniyle evinin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldiğini söyledi. Her şeyin pahalılaştığını kaydeden Duman, “Önceden aldığımız şeyleri şu an alamıyoruz. Etin fiyatı çok pahalı ve ben artık kasaba giremiyorum. Markette en ucuz şey ne ise onları alıyoruz. Bu şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Daha önce beş kilo alabildiğimiz gıdaları şu an alamaz hale geldik” dedi.
 
UN 400 LİRAYA ULAŞTI 
 
Ahmet Az, yaşadığı Hope (Havuzlar) köyü Arçul (Arzular)  mezrasının devlet eliyle boşaltıldığını ve bu nedenle Ovacık'a yerleştiğini belirterek, “Bizleri köylerimizden ettiler. Köyde hiç olmasa hayvanlarımız vardı. En fakir insanın bile en az 100 hayvanı vardı. Ama şu an hastayım, çalışamıyorum ve bu nedenle 5 yıldır ayakkabı boyacılığı yapıyorum. Bizi bu hale getiren devlet bize sahip çıkmıyor” ifadelerini kullandı. Günde en fazla beş ayakkabı boyadığını ve geçinemediğini kaydeden Az, “Engelli bir kızım var, onun maaşı ile yaşamaya çalışıyoruz. Mutfağa bir şey alamıyoruz. Un çuvalı 400 liraya yaklaşmış, etin tadını da unutmuşuz” dedi. Yaşanan ekonomik krizin iktidardan kaynaklandığını belirten Az, ekonomik krizin ancak seçimle düzelebileceğini söyledi.  
 
ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKTI
 
Tarım ve hayvancılık yaptığını ancak zamlar nedeniyle gelirin giderini karşılamadığını dile getiren Ergün Şanlı ise, mazot ve gübre fiyatları nedeniyle zorlandıklarını belirtti. Tarlada ektiği fasulyenin normal şartlarda herkes tarafından 20 liraya satıldığını, ancak halkın alım gücünün olmaması nedeniyle 15 liradan sattığını kaydeden Şanlı, yaşanan zamların iktidar politikalarının sonucu olduğu ifade etti. Türkiye'de destek sunulmaması nedeniyle üreticinin artık hiçbir şey üretemez hale geldiğini ve ülkenin dışa bağımlı hale geldiğinin altını çizen Şanlı, “Yaşananların farkındalar mı bilmiyorum ama sonuç iyiye gitmiyor. Çiftçiliği bırakmaya başladım. Zirai traktörüm var ama uzun zamandır kontağı çalıştırmıyorum. Artık hiçbir şey yapmıyorum” diyerek tepkisini gösterdi.
 
EMEĞİN KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR 
 
Yaşanan zamları “büyük yıkım” şeklinde nitelendiren inşaat sektöründe çalışan Metin Yiğit de artan girdi fiyatları nedeniyle çoğu zaman emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Yaşanan krize ilişkin iktidarı işaret eden Yiğit, “Hükümet değişmeden hiçbir şey düzelmez” dedi.
 
MA / Cengiz Özbasar