Cami inşaatında ölümlü kazada ‘kayıt dışı şüphesi var’

img
ÊLIH - Cami inşaatında 2 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan iş kazasına ilişkin konuşan Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, ilgili kurumların sorumluluktan kaçma şüphesine dikkati çekti.
 
Êlih Emek ve Demokrasi Platformu, Esentepe’deki cami inşaatında yaşanan kazaya ilişkin Makine Mühendisleri Odası Şubesi'nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamaya platform bileşenleri katıldı. Burada konuşan TMMOB Batman İKK Sekreteri Vahdetin Tüzün, kazaya ilişkin sorumlu olanların yargılanması talebinde bulunarak, “Esentepe’de yapımı devam eden külliye inşaatında 25 Kasım Cuma günü iş kazası yaşanmış ve bu kaza sonucunda resmi açıklamalara göre 2 işçi kardeşimiz hayatını kaybetmiş, durumu ağır olanların da içerisinde bulunduğu 24 kişinin de yaralı olduğu bildirilmiştir. Kazada yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, yaralıların sağlığına bir an önce kavuşmasını umuyoruz. Ancak bazı sosyal medya platformlarında ölü ve yaralı sayısının resmi açıklamada ifade edilen ile aynı olmadığı, net sayının gizlenmeye çalışıldığı ifadelerine rastlanılmıştır. Bu da kayıt dışı işçi çalıştırma ihtimali şüphesini güçlendirmiştir. Ayrıca kaza haberinin hemen ardından gözlemlenen, belediye ve diğer kurum yetkililerinin, inşaata dair resmi evrak kontrollerinin yapılması konusundaki girişimleri; sorumluluğu üzerlerinden atma, kendilerini aklamaya çalışma maksatlı bir yaklaşım olarak yorumlanmış ve tarafımızca mesleki açıdan etik görülmemiştir. Bu iş kazası kapsamında yürütülen soruşturmanın kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli, ihmalleri olan kişi veya kurumların tespiti yapılmalı, sorumluluğu bulunanlara gerekli yaptırımların yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
 
RANT UĞRUNA
 
Tüzün 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası, sırf daha fazla rant uğruna, uygulanmadığın belirterek, şöyle devam etti: "Yasanın kabulü ve yürürlüğe girmesinden itibaren 10 yılı aşkın zaman geçmesine rağmen hala iş sağlığı ve güvenliği noktasında ciddi ihmaller yaşanmakta, bu ihmaller binlerce işçinin ölümü ve yaralanmasıyla sonuçlanmakta ve kurumlar bunu görmezden gelmektedir. Yasanın bu şekilde uygulanmaya devam etmesinin, iş kazalarının önlenmesinde etkili olmayacağı açıktır. İşçilerin sağlığı ve güvenliği kamusal bir sorumluluktur. Esnek ve kuralsız çalışmayı, işçi sağlığı ve iş güvenliğini işveren yükümlülüğü olarak görmeyen yasa ve diğer düzenlemeler iptal edilmelidir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Enstitüsü oluşturulmalı ve konunun taraflarının katılımı ile İş Yasası ile İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası başta olmak üzere, tüm mevzuat ve denetim mekanizmaları insanı eksen alan anlayışla yeniden düzenlenmelidir.”
 
‘OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’
 
Olayın takipçisi olacaklarını vurgulayan Tüzün, “Batman Demokrasi Platformu bileşenleri olarak; önlenebilir her ölüm cinayettir bilinciyle, yapılacak soruşturmayı yakından takip edeceğimizi ifade ediyor, Esentepe’de yaşanan iş kazasının bilirkişi raporları dâhil olmak üzere yasal sürecinin kamuoyuna şeffaf bir şekilde aktarılmasını beklediğimizi ifade ediyoruz. Kazada kusuru bulunan kişi ve kurumlara karşı gerekli yaptırımların yapılmasının, yaşanabilecek iş kazalarının önüne geçmek adına önemini bir kez daha vurgularken, iş kazalarında insan yaşamını hiçe sayan yaklaşımlara karşı kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz. Esentepe’de cami inşaatında yaşamını yitirenlere bir kez daha rahmet diliyor, yaralı işçilerin sağlığına bir an önce kavuşmasını diliyoruz” diye konuştu.