BES: Gasp edilen haklarımızı istiyoruz

img
HABER MERKEZİ - BES, SGK çalışanlarına, "SGK hizmet sınıfı kadrosunun" verilmesi talebiyle yaptıkları açıklamalarda, gasp edilen ikramiye haklarının ve diğer ek ödemelerin geri verilmesini talep etti. 
 
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarına "SGK hizmet sınıfı kadrosunun" verilmesi talebiyle birçok kentte açıklama yaptı. Emekçiler, 2012 yılında kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerinin de geriye dönük öenmesini istedi. 
 
ADANA 
 
BES Adana Şubesi, üyelerinin sosyal haklarına ilişkin SGK Adana İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, Büro Memur Sen ve Türk Büro Sen üyeleri de destek verdi. Basın metnini BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz Güney, okudu.
 
'AYM KARARI UYGULANSIN'
 
SGK emekçilerinin “artık yeter” dediğini dile getiren Güney, kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılan kamu emekçilerine yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiyenin kaldırıldığını hatırlattı. BES olarak AYM’ye açtıkları davada yasa ile verilen hakkın KHK ile alınamayacağı belirtilmesine rağmen SGK’nın yeni bir düzenleme yapmadığına dikkat çeken Güney, “Emekçiler olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz” diye konuştu.
 
'SGK EMEKÇİSİ 3600 EK GÖSTERGE KAPSAMINA ALINSIN'
 
SGK emekçilerinin 3600 ek gösterge kapsamı dışında bırakılmasına tepki gösteren Güney, “Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi ödemeler var.  SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir. Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz” dedi.
 
ANTALYA 
 
BES Antalya Şubesi, SGK Antalya İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. BES Antalya Şubesi adına konuşan Selma Ulaşkın, Cumhurbaşkanı’nın EYT düzenlemesi açıklaması nedeniyle Sosyal Güvenlik Merkezleri’nde yaşanan iş yoğunluğunun emeklilik taleplerinin başlaması ile daha da artacağını belirterek, SGK’da çalışan kamu emekçilerinin gasp edilen ikramiye hakkının ve diğer ek ödemelerin geri verilmesini talep etti. 
 
İZMİR 
 
BES İzmir Şubesi, 3600 Ek göstergenin tüm SGK çalışanlarına verilmesi, SGK çalışanlarına SGK hizmet sınıfı kadrosunun verilmesi talebiyle SGK İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. "Ulufe değil hakkımızı istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada, "3600 ek gösterge tüm çalışanlara verilsin", "Yılda iki ikramiye hakkımız söke söke alırız" ve "SGK emekçilerinin ikramiyeleri derhal verilsin" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık "Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "İkramiye hakkımız engellenemez" sloganları atıldı. Açıklamaya başka sendikalara üye SGK çalışanları da destek verdi. 
 
Basın metnini okuyan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yapılan açıklama sonrasında SGK'larda iş yükünün arttığını vurguladı. Kurumların önünde uzun kuyruklar oluştuğunu belirten Güven, "ÇSGB Vedat Bilgin İstifa etmelidir. TBMM ne gelen yasa taslağında yaptığı açıklamaların tersine gün şartının devam etmesi, özellikle borçlanarak emekli olacak binlerce vatandaşı mağdur etmesinin yanı sıra, yeniden yapılacak başvurular nedeniyle hem kamu zararına hem de SGK çalışanlarının iş yükünü bir kat daha artmasına neden olmuştur. Tüm bunlar sözde bir ikramiye ile telafi edilemez" dedi.
 
TALEPLER 
 
SGK emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiye ve diğer ek ödemelerin geriye dönük istediklerini belirten Güven, diğer taleplerini ise şöyle sıraladı:
 
"* Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz.
 
* Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz.
 
* Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz. 
 
* Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz.
 
* İnsan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz.
 
*  Yemek ve ulaşım hizmeti verilemeyen yerlerde 3000 TL Yemek ve 1000 TL Yol yardımı yapılmasını istiyoruz."
 
ANKARA
 
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının sorun ve taleplerini kamuoyuyla paylaşmak için 14 ilde açıklama düzenledi. Ankara SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada “SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin! 666 Sayılı KHK ile gasp edilen ikramiyelerimiz ödensin, SGK emekçilerine 3 bin 600 ek gösterge verilsin, ek ödeme puanlarında 100 puan artış yapılsın! Taleplerimiz karşılanana kadar mücadele edeceğiz” pankartı açıldı.
 
‘SGK EMEKÇİLERİ AÇLIK SINIRINDA’
 
Açıklamada söz alan BES Ankara 1 No’lu şube Başkanı Ercan Erdoğan,  SGK'nın  yılda 400 bin civarı emeklilik işlemi gerçekleştirdiğini söyledi. EYT düzenlemesi ile beraber 2,5 milyon kişinin daha söz konusu işlemler için başvuracağını belirten Erdoğan, “Oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanması sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK Emekçisi ‘artık yeter’ diyor. SGK personeli kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılmaktadır. Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS’ye hazırlanarak yüksek puanlarla Kuruma ataması yapılan SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir” diye konuştu.
 
Erdoğan, SGK emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: “2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük olarak istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini, ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz! Aynı, Hazine Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyor, ücretsiz yemek hizmeti ve insan onuruna yakışır koşullarda çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz!”

ÊLIH

Êlih’te ise SGK İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen emekçiler basın açıklaması gerçekleştirdi. BES öncülüğünde gerçekleştirilen açıklamaya, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı. “SGK emekçilerinin mağduriyeti giderilsin” pankartının açıldığı açıklamada BES Êlih Temsilcisi  Muhammed Zekerriya Özdil konuştu.  Özdil, SGK’nın uygulamalarına tepki göstererek, “Kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapılmaktadır. Adalet Bakanlığı çalışanları için adalet hizmetleri tazminatı, Sağlık Bakanlığı çalışanları için döner sermaye ödemeleri, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ek ders ücretleri, Belediye çalışanlarına denge tazminatı gibi. SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup Mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir” dedi.

Açıklama “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı ile son buldu.