Yurttaş ilaç bulamıyor, bulduğunda ise alamıyor

img
WAN - Zamma rağmen ilaç sıkıntısının sürdüğünü belirten Wan-Bedlîs-Colemêng Eczacılar Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, "Yüzde 25'lik ilaç yokluğu ilaç kıtlığı anlamına geliyor. Sistem artık bu şekilde yürümüyor" dedi. 
 
İlaç tedarik sıkıntısı büyüyor. Şubat ayında yapılan yüzde 37'lik zamma rağmen eczanelerde birçok ilaca ulaşılamıyor. Bu durum nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan hastalar, eczane eczane dolaşmak zorunda kalıyor. Wan-Bedlîs-Colemêng Eczacılar Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, özellikle çocuk ilaçlarının tedarikinde ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi. 
 
4 İLAÇTAN BİRİ YOK  
 
Eczacıların da ilaç sorunuyla boğuştuğunu ifade eden Baransel, "Maalesef Türkiye’deki ilaç pazarında yaklaşık yüzde 25, hatta yüzde 25 üzerinde ilaç yok. Eskiden bu ilaçlar bulunmadığı zaman diğer bazı ilaç gruplarını verirdik. Ama şu an içinde bulunduğumuz ortamda ilaç tedariki had safhada ve maalesef her grup ilaçta problemimiz var. Özellikle pediatrik şuruplar, çocuklarda kullanılan antibiyotikler, ateş düşürücüler, tansiyon ve yetişkinliklerde kullanılan birçok ilacı bulamıyoruz. Yüzde 25’lik ilaç yokluğu aslında ilaç kıtlığı anlamına geliyor. Dünyada belirli gruplarda ilaç sıkıntısı yaşanıyor ama bizimkisi çok özel. İlaç yokluğu nedeniyle sağlık hizmetini sürdüremez hale geldi” diye konuştu. 
 
‘BU SİSTEM ARTIK YÜRÜMÜYOR' 
 
Özellikle geceleri nöbetçi olan eczanelerin ilaç bulamadıkları için ciddi bir sıkıntı yaşadığını aktaran Baransel, "Bir vatandaşımız, bir ilacı alabilmek için 7 ya da 8 nöbetçi eczane geziyor. Hiçbirinde ilacını alamadığı zaman bambaşka bir sorun ortaya çıkıyor. Bu durum hem hasta hem doktor hem eczane hem de hastaneler için sıkıntı oluyor. Tabi bir de ilacı bulduğu zaman alabilme ile ilgili bir problem yaşıyor. İlaçlara bir zam daha geldi. Bir de fiyat farkı dediğimiz referans fiyatı eklendi. Uzun zamandır bulunamayan ilaçlarla birlikte fiyat farkları inanılmaz boyutlara taşındı. Bu fiyat farkı insanların ilaca ulaşma hakkını elinden alıyor. Bu sistem artık bu şekilde yürümüyor ve biz bunu rahatlıklar görebiliyoruz. Mesela hastalar ilaç bulamadığı ya da pahalı olduğunu gördüğünde bize tepki gösteriyor. Bizim, hastalara sağlığı ulaştırma yeminimiz var. Yeminimiz ile işletmemizi yürütebilmemiz arasında sıkışıp kalıyoruz. İlacı vermezseniz olmuyor, verseniz ise pahalı olduğu için tepki alıyorsunuz” şeklinde konuştu
 
YURTTAŞ İLAÇ ALAMIYOR
 
İlaç almak isteyen Emir Çağan ise, yüksek fiyatlardan dert yandı. Özellikle çocuk ilaçlarını bulmakta sıkıntı yaşadıklarını aktaran Çağan, "Çocuk ilaçları ve şurupları daha önce çok uygun fiyattaydı. Ama şu an bir şurubu 60 ile 70 TL’ye alamıyoruz. Her eczaneye geldiğimizde 200 TL’nin üzerinde ödeme yapıyoruz. Bizim gibi asgari ücretle çalışan insanları için çok zor bir durumdur. İlaç almakta zorlanıyoruz ve ilaç alamaz duruma geliyoruz” diye konuştu.