Hasta tutuklu 73 gündür karantinada

img

DİYARBAKIR - Sağlık sorunları nedeniyle sürekli hastaneye götürülen hasta tutuklu Aziz Tufan, salgın kuralları gerekçesiyle 73 gündür karantinada tutuluyor.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde cezaevlerinde alınan tedbirler özellikle hasta tutuklular için tecride dönüştü. Hasta tutuklular, her hastane götürülüp geri getirildiklerinde 2 hafta karantinaya alınıyor. Vertigo rahatsızlığının yanı sıra bağırsakları ve midesinden rahatsız olan Aziz Tufan (29) da bu tutuklulardan birisi. Diyarbakır 1 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan Tufan, sık sık hastaneye götürüldüğünden kaynaklı 73 gündür tek kişilik hücrede karantinada tutuluyor. 
 
AİLE ADALET NÖBETİ'NDE
 
Tufan'ın annesi Yesure Tufan (52), oğlunun günlerdir karantinada olmasına tepkili. Anne Tufan, oğlunun durumundan kaynaklı, hasta tutukluların serbest bırakılarak tedavilerinin yapılması ve ceza infaz süreleri dolan tutukluların tahliye edilmesi amacıyla hasta tutukluların ailelerinin Diyarbakır Barosu'nda başlattıkları Adalet Nöbeti'ne katıldığına işaret ederek, "Talepler acilen karşılanmalı" çağrısı yaptı. 
 
Oğlunun 5 yıldır tutuklu olduğunu ve cezaevleri koşulları nedeniyle hastalıklarının arttığını söyleyen Tufan, "Cezaevi sıcak su vermiyormuş ve verdikleri yemeklerde plastik şeyler çıkıyormuş. Oğlumun bir aydır sağlığı ve psikolojisi hiç iyi değil. Vertigo rahatsızlığının yanı sıra bağırsakları ve midesinden de sorunları var. 70 günü aşkındır çocuğum karantinada tutuluyor. Hastanelere getirilip götürülüyor fakat ilaçları verilmiyor. Durumlarına ilişkin bilgi de alamıyoruz. Yalnızca karantinada olduğunu biliyoruz” diye aktardı. 
 
'PİŞMANLIĞA' TEPKİ  
 
Cezaevindeki yakınlarına yöneltilen suçlamaları reddeden Tufan, “Çocuklarımızın gençliğini çaldılar. Çocuklarımızın suçu yok. Şimdi de onlardan pişman olmalarını istiyorlar. Bu kabul edilir bir şey değil. Kürtlerin başına getirmedikleri kalmadı, pişman olacak biri varsa o da devletin kendisidir. Biz tutuklu ailelerine yaşattıkları işkencedir. Ben yakınım yine çocuğumu görebiliyorum, ama diğer ailelerin çocukları çok uzak yerlerde ve yıllardır göremiyorlar. Açık görüşler başladı, fakat yarım saat tek. O yarım saat kime yetecek. Uzun yollara giden annelere yarım saat hak mıdır?” diye sordu.
 
DÜŞMAN HUKUKU 
 
Siyasi tutuklulara "düşman hukukunun" uygulandığını ifade eden Tufan, “Kürtlüğümüzü kabul etmiyorlar. Bizim çocuklarımız 30 yılda cezaevinde kalsalar, çıktıklarında yine mücadelelerine sahip çıkıyor ve boyun eğmiyorlar. Bunu gördükleri için bizlere düşman hukuku uyguluyorlar” ifadelerini kullandı. Tufan, barodaki Adalet Nöbeti’ne işaret ederek, şöyle devam etti: "O anneler çok kutsal bir eylem gerçekleştiriyor. O yaşlarına rağmen bütün gün o sandalyelerde oturuyorlar. Anneler sadece kendi çocukları için değil bütün hasta tutuklular için eylemde. Annelerin talepleri karşılansın, cezaevindeki işkenceler son bulsun. Çocukları cezaevinde olmayan anneler de gelip nöbete destek olsun. Çocuklarımız yoksa biz de yokuz. Hiçbir zaman ne biz ne de çocuklarımız bu düşmana boyun eğmeyeceğiz. Çünkü bizim umudumuz var, çocuklarımıza kavuşacağımız günler yakındır."
 
MA / Eylem Akdağ