İstanbul Tabip Odası: Yönetmelik hekimleri hedef alıyor

img
İSTANBUL - İktidarın sağlık alanında yaptığı yeni düzenlemelerin bilimsellikten uzak olduğunu belirten İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nergis Erdoğan, bu yönetmeliğin doğrudan hekimleri hedef aldığını söyledi. 
 
İstanbul Tabip Odası, 6 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan ve 7 Ocak 2023'te uygulanmaya konulacak “Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” düzenlemesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. “Hekimlerin serbest çalışma hakkı ve mesleki bağımsızlığı ellerinden alınamaz, hekim emeği özel sağlık sermayesine peşkeş çekilemez” şiarıyla İstanbul Tabip Odası'nın Cağaloğlu'nda bulunan binasında yapılan toplantıya çok sayıda hekim katıldı.
 
PROGRAMDA HEKİM YOK
 
Toplantıda, ilk söz alan İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. Hasan Ogan, sağlık alanında düzenlenen bu yönetmeliğin ortaya çıkışını anlayabilmek için, 2002 yılından beri özel sağlık sermayesi ve iktidarın bugüne kadar yürüttükleri Sağlıkta Dönüşüm Programı’na bakılması gerektiğini belirtti. Ogan, “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nda muayenehaneler ve muayenehane hekimlerinin yeri yok” diyerek, sağlık sermayesi ve devletin kendi işlettiği şehir hastanelerinde kendilerine hekimleri rakip olarak görmek istemediklerine dikkat çekti. Sağlık sermayesinin hekim gücüne ihtiyaç duyduğunu söyleyen Ogan, “Bu düzenlemeyi yapmalarının amacı, hekimler gelsinler bize, bizim denetimimiz altında ‘köle’ olarak çalışsınlar yaklaşımı var” dedi. Ogan, bu sorunlardan kaynaklı hekimlerin, özel sektörde çalışma koşullarını tasvip etmediğini ve bu yüzden yurt dışına göç ettiklerini vurguladı.
 
UCUZ EMEK GÜCÜ
 
Açıklamayı yapan İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan ise, düzenlemenin amaçlarına değinirken, bu düzenlemenin uygulanması durumunda tüm hekimleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Bu düzenleme ile muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde ameliyat ve girişimsel işlemler yapmalarının imkânsız hale getirileceğine dikkati çeken Erdoğan, bununla beraber muayenehanelerin kapanmasının kaçınılmaz olacağını belirtti. İktidarın başlatmış olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlıkta özelleştirmenin önünün açıldığına dikkat çeken Erdoğan, “Bu yaptığı düzenlemelerle hekimlerin mesleki bağımsızlığını kısıtlayarak, özel sağlık sektöründe iş güvencesinden yoksun, ucuz emek gücü olarak çalışmasını hedeflemişlerdir” diye belirtti.
 
KISITLAYICI KURALLAR
 
Geçmiş dönemlerde özellikle de 2010 yılında sağlıkta yapılan yönetmeliklerle muayenehanelerin kapatılmak istendiğine vurgu yapan Erdoğan, “Şimdi de 6 Ekim 2022 tarihli yönetmelikle muayenehane hekimlerinin hastalarının tanı ve tedavilerini yapmak üzere özel sağlık kuruluşlarından yararlanmaları boş kadro ve sözleşme koşuluna bağlı kısıtlamalar ile engellenmektedir” dedi. 
 
Yönetmelik değişikliği ile muayenehane hekimlerinin özel sağlık kuruluşlarında hastalarının tanı ve tedavilerini yapabilmelerine getirilen kuralları “kısıtlayıcı” olarak tanımlayan Erdoğan, bunları şu şekilde sıraladı:
 
“*Bir muayenehane hekimi boş uzman kadrosu bulunması koşuluyla, yalnızca bir sağlık kuruluşu ile ve bir yıllık sözleşme imzalayabilecektir.
 
* Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumunda Özel Sağlık kurumları, ruhsatında ve/veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzman hekim branşlarındaki toplam kadro sayısının %15’ine kadar uzman hekimle sözleşme imzalayabilecektir.
 
*Aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanmak istenmesi durumunda ise ilgili branşın toplam kadro sayısının üçte birinden fazla uzman hekim ile sözleşme imzalanamayacaktır.”
 
BİLİMDEN UZAK
 
Erdoğan, yönetmelik değişikliği ile muayenehanelerin kapatılmak zorunda kalması durumunda ise, sadece mevcut muayenehane sahiplerinin değil, tüm hekimlerin serbest çalışma hakkını yitireceğine ve sağlık sermayesinin belirlediği çalışma ve ücretlendirme koşullarının dışında çalışamayacaklarının altını çizdi. Ayrıca yönetmeliğin bilimsel hiçbir gerekçesi olmadığını da vurgulayan Erdoğan, bunun bir kamu yararı da taşımadığını ifade etti.
 
MESLEK ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
 
Erdoğan, son olarak hekim ve tüm meslek örgütlerine çağrıda bulunarak, “Muayenehanelere darbe indiren bu düzenlemeler geri çekilinceye kadar meslek örgütleri ile birlikte demokratik mücadelede yer almaya çağırıyor, tek bir hekimin dahi muayenehanesinin kapanmasına izin vermeyeceğimizi bildiriyoruz” dedi.