Hatay'da 520 kişi yaşamını yitirdi

img

HABER MERKEZİ - Mereş depremi sonrası 520 yurttaşın hayatını kaybettiği Hatay'da arama-kurtarma çalışmaları halen başlamazken, vekiller ve belediye başkanları yardım çağrısında bulundu.

Mereş'te yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin en çok yıkıma neden olduğu illerden biri olan Hatay'da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın son açıklamasına göre 520 kişi yaşamını yitirirken, 700 kişi de yaralandı. Şimdiye kadar tespit edilen bin 278 binanın yıkıldığı kente halen yardım ekipleri ulaşabilmiş değil.

Deprem bölgesinde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletveki Sekan Topal, sanal medya hesabından açıklamada bulunarak yardım istedi. Topal, "Hatay şu an da çok kötü. Nasıl ifade edebileceğimi bilemiyorum. Bütün belediye başkanlarımıza söylemek istiyorum, özellikle battaniye, çadır ve gıda yardımına ihtiyaç var. Yağmur dinmiyor, sürekli yağmur var. Enkaz altında kalan vatandaşlarımız var. Enkaz konusunda çalışma yapabilen ekiplere ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Topal ayrıca "Bu akşam yatılabilir diyebileceğimiz tek bir bina yok. Antakya, Kırıkhan, Defne, Samandağ, İskenderun yerle bir olmuş. On binlerce vatandaş enkaz altında bekliyor. 14 saattir Samandağ’a, Defne’ye bir ekip gelmedi. Antakya’ya bir ekip geldi" paylaşımında da bulundu.

'AFAD YOK'

Yine bir katıldığı bir televizyon programında konuşan Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ise "AFAD'dan görevli yok. Kendi çabamızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şu an hava çok soğuk, barınma sıkıntımız var. Fırınlar kapalı. Bakkallar, marketler kapalı. Bir anlamda çocukların özellikle beslenmesinde sıkıntı çekiyoruz. Sağlam, sıfır binalar bile çatlak içinde, oturulması mümkün değil. Kötüyüz, çok kötüyüz. Enkaz altında bir sürü insan var, canlı mı değil mi bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.

ULAŞIM SORUNU

Antakya ilçesindeki Armutlu ve Cebrail mahallelerinde çok sayıda bina yıkılırken, bölgeye ulaşım sağlamakta zorluklar yaşanıyor. Elektrik, doğal gaz ve suların kesildiği bölgede, bina enkazları yolları kapattı, araç trafiğinde aksamalar oldu. Kurtarma ekipleri de saatlerde sonra bölgeye ulaşabildi.