Depremin merkez üssünde cenazeler hastane koridorlarında bekletiliyor

img

MEREŞ - Enkaza dönüşen depremin merkez üssü olan Mereş’in Bazarcix ilçesinde yaşamını yitiren 60 kişinin cenazesi, hastane koridorlarında bekletiliyor. 

Mereş’in Bazarcix ilçesinin merkez üssü olduğu 7,7 şiddetindeki deprem, Kurdistan’ın birçok kentinde büyük yıkımlara neden oldu. Artarda devam eden depremler, Amed, Riha, Meletî, Osmaniye, Mêrdîn, Adana, Hatay ve Semsûr'da büyük bir faciaya neden oldu. Depremin merkez üssü olan Bazarcix’a ilk ulaşan Mezopotamya Ajansı olarak, ilçedeki tahribatı, cenazelerin hastane koridorlarında bekletilmesini, enkaz altında olan yakınlarını çaresiz bekleyen yurttaşların mağduriyetini yerinde gözlemledik. Kaderine terk edilen depremin merkez üssünde yaşananlar, ilçeden 20 kilometre uzaklıkta kısıtlı imkanlarla aktarılabiliyor. 

İLK EKİP 15 SAAT SONRA GELDİ

Soğuk hava ve karla karışık yağmurun etkili olduğu ilçeye, AFAD ekipleri ve iş makineleri saat 19.00’da giriş yaptı. Depremin merkez üssü olmasına rağmen 15 saat sonra sevk edilen ekipler, burada bulunan 4 binada çalışma başlattı. Sadece ilçenin Handos caddesinde çalışma yürüten AFAD ekipleri, ara katları yıkılan bir binada katları delerek arama kurtarma çalışmaları yürütüyor.

Ahmet Bozlak Mahallesi'nde çöken binaya akşam saatlerinde gelen ekiplerin, enkaz altında olduğu belirtilen 3 kişiyi arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

ENKAZ KARŞISINDA ÇARESİZ BEKLEYİŞ 

Binanın 4’ncü katına ulaşan ekipler, buradan yaralı bir yaralıyı enkazdan çıkardı. Yaşadığı şokun etkisinde olan yurttaş, yaralı olmasına rağmen enkaz altında olan ailesi için binanın bulunduğu sokağı terk etmeyerek, bekleyişini sürdürüyor. Öte yandan aynı sokakta bulunan 3 binada daha ışıklandırma ve arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Çok sayıda kişinin enkaz altında olduğu binalarda henüz arama kurtarma çalışmaları başlatılmadı. İlçe halkının yakınlarının enkaz altında bulunduğu binaların karşısında çaresiz bekleyişleri ise sürüyor. 

CENAZELER HASTANE KORİDORLARINDA 

İlçenin yeni yapılan devlet hastanesinde de ciddi hasarlar görüldü. Buna rağmen hizmet vermeye devam eden hastanede, enkazdan çıkarılan çocuk, yaşlı, gence ait 60 cenaze poliklinik koridorlarında battaniyelere sarılmış halde bekletiliyor. Görüştüğümüz hastanenin başhekimi, şu ana kadar 300’e yakın vaka başvurusunun olduğunu aktardı. İlçede şimdiye kadar 60 kişinin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşan başhekim, sadece enkazdan çıkarılan yaralılara hizmet verebildiklerini söyledi. Başhekimin bu bilgileri verdiği sırada hastaneye enkazdan çıkarılan ölü ve yaralılar taşınması devam etti. Ayrıca hastane koridorlarında çok sayıda yaşlı tedavi olmayı bekliyor.

ÇADIRLAR HALA ULAŞMADI

Hastane çevresinde çok sayıda kişinin bekleyişi sürerken, birçok kişi araçlarında, birçok kişide kamyonetlere çektikleri branda altında ısınmaya çalışıyor. İlçede sadece kaymakamlık binası önünde mobil bir araçta bisküvi, çay ve çorba dağıtılıyor. Arama kurtarma ekiplerinin 15 saat sonra geldiği ilçeye, şimdiye kadar gıda ve çadır yardımı yapılmadı. Tüm iş yerlerinin kapalı olduğu ilçede, depremzedeler, yardım gelmemesine rağmen tek bir market ürününe dokunmadan bekliyor. 

HALK TEPKİLİ: GAZETECİ YOK MU? 

Yağışlı havada bekleyen yurttaşlar, yıkılma riski nedeniyle binaların saçaklarının altına dahi giremiyor. Karla karışık yağmur altında yaktıkları odunlarla ısınmaya çalışan yurttaşlar, yetkililerin duyarsızlığına tepkili. Bu duruma isyan eden hastanede bulunan hemşireler de “Gazeteci yok mu? Merkez üssü burası olmasına rağmen kimse ilgi göstermiyor. Varsa yoksa çevre iller. Burada ne yardım nede arama kurtarma ekibi gönderildi” diyerek tepkisini dile getirdi.

Öte yandan akşam saatlerinde AFAD’a ait iki araç ve iki iş makinesinin depremin derinden hissedildiği Semsûr’un Gölbaşı ilçesine doğru gittiği görüldü. 

MA / Abdurrahman Gök - Azad Altay