Mücadele sonuç verdi: Medine Ok’un faili yargılanacak

img

HATAY - "İntihar" denilerek hakkında iki defa "kovuşturmaya yer yok" kararı verilen Medine Ok davasında verilen hukuk mücadelesi sonuç verdi, fail Ahmet Kara hakkında dava açıldı.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 8 Eylül 2017 tarihinde "intihar” denilerek kapatılan, ailesi ve avukatının mücadelesiyle yeniden başlatılan Medine Ok Kara soruşturması tamamlandı. Ahmet Kara hakkında "eşe karşı basit yaralama" suçundan dava açıldı.  
 
Ahmet Kara ile bir yıllık evli olan Medine Ok, 8 Eylül 2017 tarihinde evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş halde bulundu. Ok’un şüpheli ölümüne dair Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaydan 73 gün sonra ifadesi alınan Ahmet Kara, eşinin intihar ettiğini iddia etti. 
 
Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı, “intihar olduğu ve kişinin intiharı dışında travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığını” belirterek, iki kez takipsizlik kararı verdi. Dosya avukatı Mehtap Sert, Aralık 2021’de karara ilişkin İskenderun Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. İtirazı kabul eden İskenderun Sulh Ceza Hakimliği, "Dosyada eksik inceleme yapıldığına" hükmederek, dosyayı tekrardan Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. 
 
Bu karara karşı Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı,  Ahmet Kara hakkında "eşe karşı basit yaralama" suçundan iddianame hazırladı. İddianameyi kabul eden Dörtyol 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi Ahmet Kara hakkında  "eşe karşı basit yaralama" suçundan dava açarak, 27 Nisan tarihine duruşma günü verdi.  
 
CEZALANDIRILMASI İSTENDİ 
 
İddianamede savcılık, Ok'un tuttuğu günlüğe ve cep telefonu incelemesinde ortaya çıkan delillere değinerek, "Hem müteveffa tarafından tutulmuş günlükte, şüphelinin kendisini darp etmek suretiyle yaraladığına ilişkin beyanların bulunması, hem de bilirkişi tarafından müteveffanın telefonunda darp eylemlerine ilişkin fotoğrafların tespit edilmesi sebebiyle, her ne kadar müteveffa olay zamanında ilgili mercilere şikayetçi olmamış ise de; söz konusu eşe karşı kasten yaralama suçunun takibinin şikayete tabi olmadığı, bu nedenle şüpheli hakkında şikayete tabi olmayan eşe karşı kasten yaralama suçuna ilişkin kamu davası açılması için yeterli delil mevcudiyetinin bulunduğu anlaşılmakla; Delillerin takdiri mahkemenize ait olmak üzere, şüphelinin mahkemenizde yargılamasının yapılarak eylemine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına..." şeklinde değerlendirmede bulundu.
 
EZİYET VE KÖTÜ MUAMELE 
 
Medine Ok’un aile avukatı Mehtap Sert, dosyaya dair iki kez takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, verilen hukuk mücadelesinin önemine değindi. Girişimler sonucu Ahmet Kara hakkında "eşe karşı basit yaralama" suçundan dava açıldığını belirten Sert, "27 Nisan'da Dörtyol'da görülecek olan davanın İskenderun Kadın Platformu olarak takipçisi olacağız. Biliyoruz ki Medine'nin yaşadıkları basit yaralama değil, TCK 96'dan geçen 'eziyet' suçu, yine TCK 232'de geçen 'kötü muamele' suçları şüpheli tarafından işlenmiştir. Yaralamanın dışından da bu suçlardan da ceza alması gerektiği kanaatiyle mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
 
DAVANIN GEÇMİŞİ 
 
Medine Ok Kara 8 Eylül 2017 tarihinde yaşadığı evde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Ok’un şüpheli ölümüne dair Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaydan 73 gün sonra ifadesi alınan Ahmet Kara, eşinin intihar ettiğini iddia etti. 
 
Dörtyol Devlet Hastanesi tarafından ölüme dair hazırlanan ilk raporda; Ok’un boyun ve arka kısmında ip izlerine rastlandığı ve vücudunda morluklar tespit edildiğine yer verildi. Soruşturma kapsamında Adana Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hazırladığı otopsi raporunda, Ok’un “asılmaya bağlı öldüğü” kaydedilirken, vücudundaki morluklara yer verilmedi. Başlatılan soruşturma ise 3 ay sonra “intihar” denilerek kapatıldı.
 
Savcılığın takipsizlik kararının ardından Av. Sert, İskenderun Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. 5 Aralık 2017’de kabul edilen itiraz sonucu takipsizlik kararı kaldırılırken, Ok’un dosyası tekrar Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Telefon ve bilgisayarı da inceleme için kriminale gönderildi. Bu sürede Ok’a ait bir günlük soruşturma savcısına iletildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Labaratuvarları Daire Başkanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu Temmuz 2020’de hazırlanan raporda, söz konusu günlükteki el yazısının Ok'a ait olduğu kaydedildi. 
 
Günlükte Ok’un kaleminden gördüğü sistematik şiddet ve psikolojik baskı yazılıydı. Günlükte Ok gördüğü şiddeti, “Ağzıma silahı dayayıp öldürmekle tehdit ettin” sözleriyle anlatmıştı. Ok'un, cep telefonunda yapılan ve Kara'nın sistematik şiddete maruz kaldığı Ulusal Kriminal Bürosu'nun (UKB) hazırladığı raporla ortaya çıkıp, şiddet belgelendi. Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu talebiyle Ok’a ait cep telefonunun incelediğinin belirtildiği 21 Ocak 2021 tarihli raporda, Ok’un şiddete uğradığı sabitlendi. 
 
Soruşturma sırasında elde edilen tüm bu delilere rağmen savcılık olayın “intihar” olduğunu karar vererek takipsizlik verdi. Takipsizlik kararında savcılık; olayın intihar olduğunu ve kişinin intiharı dışında travmatik tesirle öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığını belirterek, ikinci kez takipsizlik kararı verdi.
 
MA / Hamdullah Yağız Kesen