Şiddet uygulayan polise değil, darp edilen kadınlara soruşturma

  • kadın
  • 09:09 6 Şubat 2023
  • |
img
ŞIRNEX - Cizîr’de, 25 Kasım Yürüyüşü esnasında polis şiddetine maruz kaldıktan sonra gözaltına alınan 23 kadın hakkında soruşturma başlatıldı. 
 
Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü gerçekleştirilen yürüyüşe saldıran polislerin, darp ettikten sonra gözaltına aldığı kadınlar hakkında soruşturma başlatıldı. Polis şiddeti sonucu kolu kırılan Şirnex Barış Anneleri Meclisi üyesi Nebahat İşçi ile kolu yerinden çıkan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Silopiya (Silopi) İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter’in de aralarında bulunduğu 23 kadın hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Toplantı, Gösteri ve Yürüyüş Kanunu’na Muhalefet Etmek” iddiasıyla soruşturma açıldı. 
 
Kadınlardan Barış Annesi Nebahat İşçi ve HDP İlçe Eşbaşkanı Asuman Külter, soruşturmaya dair konuştu.
 
POLİS ŞİDDETİNDEN SONRA SORUŞTURMA 
 
Polisin uyguladığı şiddet nedeniyle yerinden çıkan kolunun günlerce alçıda kaldığını belirten Külter, baskı ve soruşturmaların kendilerini mücadeleden vazgeçirmeyeceğini vurguladı. Külter, “Herkesin de bildiği gibi 25 Kasım, şiddetle mücadele günüdür. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadınlara yönelik şiddete karşı alanlardaydık. 25 Kasım’da kadınlar olarak Cizîr'de bir araya gelip sesimizi duyurmak istedik. Fakat kolluk güçleri tarafından engellenerek şiddete maruz kaldık. Hatta kolumda incinme ve çatlama oldu. Gözaltı aracına bindirilirken de iki dizimde yırtılma meydana geldi. Gözaltına alıp şiddete maruz kalmamıza rağmen bize soruşturma açtılar. Ancak bilmedikleri şey; soruşturma ve mahkemelerinden korkmadığımızdır. Asla geri adım atmayacağız. HDP'li kadınların ne kadar güçlü olduğunu çok iyi biliyorlar. Bu mücadelenin de gün be gün ne kadar büyüdüğünü görüyorlar. Kadınların geri adım atmayacaklarını bildikleri için ve kadınlardan korktukları için saldırıyorlar. Pes ettirmeye ve yıldırmaya çalışıyorlar” dedi.
 
BİR AYDA 3 SORUŞTURMA
 
Sadece bir ay içerisinde hakkında 3 soruşturma açıldığını aktaran Külter, şöyle dedi: “Soruşturmalarla kadın mücadelesinin önüne geçmek istiyorlar. Şirnex İl Genel Meclis üyesiydim ancak bir kumpasla görevden uzaklaştırıldım.  Pes etmedim ve mücadelemi HDP'de yürütüyorum. Yaşamın her alanında bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu mücadele bayrağını zafere ulaştıracağız ve mutlaka kazanacağız. Hakkımda açılan dosyaların hiç bir gerekçesi yok. İki dosya kadın mücadelesi çalışmasından dolayı açıldı, bir diğeri de 25 Kasım yürüyüşünde yer aldığım için açıldı. Bunlarla geri adım atacağımızı sanıyorlar ancak daha da güçleniyoruz ve mücadelemizi daha da büyütüyoruz.” 
 
'ASIL BİZ DAVACIYIZ'
 
Polis şiddeti sonucu sol kolu kırılan ve bir ay alçıda kalan Barış Annesi Nebahat İşçi de, şunları belirtti: “25 Kasım'da kadına yönelik şiddeti kınamak istedik. O gün uluslararası bir gündü. Yürümek istedik. Yürüyüş başladıktan kısa bir süre sonra polis anons dahi yapmadan etrafımızı sardı ve ardından saldırdı. Bazı arkadaşlarımız yerlerde sürüklendi. Bir polis sol kolumu döndürdü ve yerinden çıkardı. Şu an bile kolumda ağrı var ve elim sakat kaldı. Hiçbir şekilde hareket ettiremiyorum. Biz oraya savaşmaya gitmedik. Kadına yönelik şiddetle mücadele için oradaydık. Çünkü zamanında evli olduğum erkekten çok çektim. Haksızlığa ve şiddete maruz kaldım. Başıma gelenlerin hiçbir kadının başına gelmemesi için eyleme katıldım. Nerede kadına yönelik şiddet varsa karşısında duracağım. Yaptıklarından sonra da birde bize soruşturma açtılar. Asıl biz onlardan davacıyız.” 
 
MA / Zeynep Durgut