Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu’ndan anadil ziyaretleri

img
URFA - Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu, Urfa Barosu'nu ziyaretinde Kürtçenin siyaset dili haline gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) asimilasyon politikalarına karşı Kürtçenin resmi dil ve anadil olması amacıyla oluşturduğu Kürtçe Yol Haritası İzleme Komisyonu, çalışmaları kapsamında bölgedei sivil toplum örgütlerini ziyaret etti. Komisyonun Eş Sözcüsü Salim Kaplan, HDP milletvekilleri Dersim Dağ, İmam Taşçıer ve Ayşe Sürücü ile Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan’ın yer aldığı komisyon, Urfa Barosu’nu ziyaret etti. Heyet, Urfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. 
 
KÜRTÇE SİYASET DİLİ OLMALI
 
Ziyarette konuşan HDP Urfa Milletvekilli Ayşe Sürücü, Kürtçenin yaygınlaşması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Kürtçe siyasetin dili haline gelmeli. Kürdistan’da siyaseti Kürtçe yapmak istiyoruz” dedi. 
 
KÜRTÇEYE YÖNELİK BASKILAR 
 
Komisyonun Eş Sözcüsü HDP Dil, Kültür, Sanat, Spor ve Eğitim Politikaları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, bölge barolarının Kürtçe Dil Komisyonlarının ve Urfa Barosu'nun girişinde 3 dilli tabela olmasının önemine değindi. Kaplan, Kürtçeye yönelik baskılara değinerek, “Kürtçe dil sorunu sadece HDP’nin üzerinde durması gereken bir sorun değil. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Kürtçe’ye dönük asimilasyon ve baskı politikaları var. Bu baskılar her geçen gün artırılıyor. Günlük hayatta HDP olarak sürekli baskı ve engellemeler ile karşı karşıya kalıyoruz. Direk dile dönük saldırılar var. Miting yasaklanmıyor ancak Kürtçe müzik engelleniyor” şeklinde konuştu. 
 
Heyet, çalışmaları kapsamında gün içinde Mardin’de sivil toplum örgütleriyle görüşecek.