Beştaş’tan Leyla Güven’e açılan soruşturmaya tepki

img

ANKARA – Cezaevinde gardiyan tarafından tehdit edilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e soruşturma açılmasına tepki gösteren HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Cezaevlerindeki bu uygulamalar artık acil bir hâl almıştır” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ikinci bölümde yer alan maddelerin görüşmeleri devam ediyor.

Kanun teklifi görüşmeleri öncesi gündem dışı söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, tütüncülerin yaşadıkları sorunlara ve cezaevlerine değindi.

Tütün ticaretine yönelik düzenlemenin hapis öngörmesine yönelik eleştirilerle söze başlayan Beştaş, “Adıyaman Tütüncüler Çarşısı'nda esnaf, bir bir kepenk kapatmaya devam ediyor. Binlerce ailenin Adıyaman'da tek geçim kaynağı tütündür ve yasal düzenleme geldiğinde bütün bunları ayrıntılarıyla ifade etmiştik ve yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte birçok ocağa ateş de düştü. Tütün satan yaklaşık 400 adet iş yerinin olduğu Adıyaman'da, on beş gün içinde, her gün birer, ikişer, tütün esnafı kepenk kapatmak zorunda kaldı. Yasal düzenlemeyle birlikte, tütün, kaçak eşya olarak değerlendiriliyor ancak kaçak eşyalarda bir yıl ila üç yıl olan hapis cezası tütünde üç ila altı yıl olarak öngörülüyor” dedi.

'TÜTÜNCÜLERİN YANINDAYIZ' 

Adıyaman esnafının yanında olduklarını kaydeden Beştaş, “Rant uğruna insanların yaşamlarının söndürülmesini asla kabul etmediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum ve tütün üreticilerinin lehine yeni düzenlemeleri tekrar gündeme almamız ivedidir çağrısını da yapmak istiyorum. Bu konuda çalışmaktan asla geri durmayacağız. Bu arada, tütün üreticilerine, bütün esnaflarımıza da buradan sevgi ve selamlarımızı da göndermek istiyorum” dedi.

‘TEHDİT EDENE DEĞİL TEHDİT EDİLENE SORUŞTURMA’

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in gardiyan tarafından tehdit edilmesi ardından hakkında soruşturma başladığı bilgisini paylaşan Beştaş, “Dün kızıyla bir görüşme yaptı, tehdit eden hakkında soruşturma açılmadı ama Leyla Güven hakkında soruşturma açıldığını öğrendik. Hakikaten, artık, akli melekelerimizle oynanıyor duygusuna kapılıyoruz. Garibe Gezer'in ölümünü protesto eden Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve diğer arkadaşlarımız hakkında disiplin soruşturması açıldı ama Garibe Gezer'in ölümüne sebep olanlar hakkında kılları kıpırdamadı. Leyle Güven'i tehdit edenle ilgili bir soruşturma yok, tehdit edilen Leyla Güven hakkında disiplin soruşturması yapıldı, yapılıyor. Cezaevlerindeki bu uygulamalar artık acil bir hâl almıştır, acil müdahale gerektiren bir tabloyu oluşturmaktadır. Ve sevgili Leyla Güven'e yönelik bu uygulamaları çok ciddiye alıyoruz, çok önemsiyoruz. Tabii, kendisiyle birlikte diğer cezaevlerinde tutulan herkes gibi onun da yaşam hakkının, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının iktidar tarafından korunması gerektiğinin Anayasa'nın emredici ve yasaların emredici hükümleri gereğidir” şeklinde konuştu.

KONYA CEZAEVİ’NDE AĞIZ İÇİ ARAMA

Konya Cezaevi’nde yeni bir uygulama devreye konulduğunu aktaran Beştaş, şunları söyledi: “Konya Cezaevi’nden gelen bir bilgi var elimizde. Artık sevk sırasında Jandarmalar mahpusların ağızlarının içini arıyor. Sadece Konya'da değil birçok hapishanede bu yapılıyor ve bu onur kırıcı bir yaklaşımdır. Ağız içi araması tıpkı çıplak arama gibi hâlâ uygulanmaya devam ediliyor. Doğrudan insanların onuruna yönelen bir uygulamadır, bunun kaldırılmasını istiyoruz. Neden bunları söylüyoruz her gün? Çünkü cezaevlerinden sayısız başvuru alıyoruz ve işkence, ihlal, sistematik baskı artık bütün sınırları açmış durumda. İktidar grubuna bu konuda bir an önce gerekli denetimleri yapması, önlemleri alması çağırımızı da buradan ifade ediyorum.

GÖZALTINDAKİ KADINLAR SERBEST BIRAKILSIN

Süleyman Soylu bugün bir açıklama yapmış, demiş ki: ‘Dünyada toplumsal olaylara müdahale ediliyor, bizde müzakere ediliyor.’ Niye bunu söyledim? Meclis kapısında 9 kadın gözaltına alındı. Evet, neden gözaltına alındı? Şöyle, ondan önce şunu söyleyeyim: Pedlerin üzerindeki KDV'nin kaldırılması ya da asgariye düşürülmesi, lüks tüketim vergisinin alınmaması konusunda. Şimdi, buna ilişkin açıkçası birçok meselede olduğu gibi toplumsal gösteri hakkını, protesto hakkını ya da taleplerini ifade etmek için bu meselede kadınların çok haklı olduğu bu meselede, bu taleplere bile müdahale ediliyor. Kadınlara özgün, tüketim malzemesi olan pedlerin geliri olmayanlara ücretsiz verilmesi gerekiyor, KDV'nin kaldırılması ya da düşürülmesi gerekiyor, lüks tüketim vergisi kapsamından çıkarılması gerekiyor. Kampüs Cadıları ve Mor Dayanışma üyesi kadınların gözaltına alınması kınıyoruz, derhâl serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Süleyman Soylu herhâlde müdahaleyi müzakere olarak yorumluyor ya da işte gözaltını müzakere olarak yorumluyor. Buna da şaşırmıyoruz doğrusu.”

Genel Kurul partiler tarafından verilen grup önerilerinin görüşmeleriyle devam ediyor.