CHP’li Özel: Kavala’nın tutukluluğu Saray talimatıyla sürüyor

img

ANKARA – Genel Kurul’da Osman Kavala’nın tutukluluk kararını değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Hepimizin gözünün önünde cereyan eden bir Saray talimatıyla tutukluluk sürdü” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, Gezi Davası’nda tutuklu yargılanan Osman Kavala’nın durumuna dikkat çekti.

Dün görülen Gezi Davası’na değinen Özel, “Aslında yargılanan herkesin çeşitli kademe mahkemelerde ayrı ayrı beraat ettiği ama kendisini hukuk sistemimizde olmayan bir jürinin Başkanı olarak gören Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Birileri bunları beraat ettirmeye çalıştı’ diyerek, hâkimler tarafından, Türk milleti adına karar verdiği söylenen ve altında imzaları olan hâkimler tarafından serbest bırakıldıktan saatler sonra aynı suçlamalar, aynı delillerle, yeni bir iddianameyle Osman Kavala'nın tutukluluk hâlinin devam ettirildiği ve bu zulmün bin beş yüz kırk gündür sürdüğü davanın duruşmasını takip ettik” dedi.

‘SARAY TALİMATIYLA YARGI YAPILIYOR’

Avrupa Konseyi’nin Türkiye’den istediği savunmaya birkaç gün kaldığını da hatırlatan Özel, “Ülkemizin kurucusu olduğu Avrupa Konseyinden yaptırıma maruz kalacak olması gibi başlı başına bir skandalın ve hepimizi rencide edecek, üzecek olan bir sürecin içinde, bir sayın hâkimin karşı oyuna rağmen, ikiye bir oyla ve bir hukuki karardan çok, hepimizin gözünün önünde cereyan eden bir saray talimatıyla tutukluluk sürdü, yargılama sürüyor. Bu ayıbın bir an önce sona ermesi gerektiğini tutanaklar altında, tarih önünde bir kez daha kayda geçirmek isteriz” diye konuştu.

GENÇLERİN İNTİHARLARI

Konuşmasının devamında artan intiharlara da vurgu yapan Özel, “Enes Kara ve Bahadır Odabaşı kardeşlerimizin intiharlarıyla sarsıldık. Bu ülkenin gençlerinin hayattan beklentilerinin düştüğünün, umutlarını yitirdiklerinin, 100 gençten 70-75'inin kendisine yurt dışında bir hayal kurduğunun tüm partilerin önünde olan anket sonuçlarına yansıdığı bir dönemde siyasetin, Parlamentonun bu meseleyi temel meselesi olarak gündemine alması gerektiğinin altını çizmek isteriz” dedi.

MÜLAKATLARDA USULSÜZLÜK

Özel, mülakatlardaki usulsüzlüklere ilişkin de konuştu. Mülakatlara dair hazırladıkları raporları gruplarla paylaşacaklarını sözlerine ekleyen Özel, “Türkiye'nin dört bir yanından, son derece sakıncalı, pedagojiyle bağdaşmayan, barınma hakkıyla bağdaşmayan, kişi hak ve özgürlükleriyle bağdaşmayan, ibadet özgürlüğüyle bağdaşmayan, yoksulluğu bir fırsat olarak görüp bunu bir cendere olarak görüp yoksul çocuklar üzerinde baskıya dönüştüren bu yapıları deşifre etmeye, bu yapıların yaptıklarını Parlamento üzerinden milletimize şikâyet etmeye kararlıyız. Liyakatin ayaklar altına alındığı bu süreçte, gençlerimiz üzerindeki baskıların ve onların üzerindeki umutsuzluğun mücadelesini hep birlikte vereceğiz” ifadelerini kullandı.

SEZEN AKSU AÇIKLAMASI

Sanatçı Sezen Aksu’nun hedef alınmasını da eleştiren Özel, “Son dönemde iktidar partisi ve onun arkasında duran güçler ve onların medyası memlekette korkunç bir linç kültürünü geliştirmeye ve yükseltmeye çalışıyorlar. Bir sanatçının, Sezen Aksu'nun 2017 yılında çıkardığı bir albümün 2022 yılının Ocak ayında fark ediliyor olmasına inanmamızı bekliyorlar ve buna tepki göstererek sanatçıları yıldırmaya, sanatı ablukaları altına almaya, toplumu korkularıyla sindirmeye çalışıyorlar. Sanat elbette sanatçılar tarafından icra edilir, toplum beğenir ya da beğenmez, bu takdir herkesindir ama ülkeyi şu duruma getiremezsiniz: 2017 yılında bandrol alıp denetimden geçip çıkmış, kimsenin söz söylemediği bir şarkı sözüne 2022 yılında ‘Biz yeni duyduk’ deyip uyguladığınız baskı, beş yılda memleketi getirmeye çalıştığınız sürecin kendisine işaret ediyor; buna teslim olmayız. Hangi görüşten olursa olsun, hangi fikirden olursa olsun sanatçıların lincine, evlerinin önünde size müzahir, kendileri suç odağına dönüşmüş bazı yapıların protesto çağrılarına sessiz kalanlara söyleyecek sözümüz şudur; Kim söylerse söylesin, ne söylerse söylesin şiddete çağırmadan ve şiddet içermeden her fikir özgürce söylenebilir; bu baskınıza teslim olmayız” şeklinde konuştu.

Genel Kurul devam ediyor.