Amed’te enkaz altında kalanların sayısı bilinmiyor

img
AMED – Mereş’teki 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde etkilenen Amed’te yıkılan 7 binada yaşamını yitirenlerin sayısı 132’ye, yaralı sayısı ise 909’a yükseldi. Çok sayıda kişiden haber alınamazken, Diyarbakır Valiliği ve AFAD yetkilileri, veri paylaşmadıkları gibi açıklama da yapmıyor. 
 
Mereş’te meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerde etkilenen Amed’te yıkılan 7 binada yaşamını yitirenlerin sayısı 132’ye, yaralı sayısı ise 909’a yükseldi.  Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, sanal medya hesaplarında kentteki son duruma ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Vefat: 132, Taburcu: 742, Yatan hasta: 129, Yoğun bakım: 38, Toplam yaralı sayısı: 909, Lütfen hasarlı binalardan uzak duralım!” Kentte haber alınamayan ve göçük altında oldukları düşünülen çok sayıda insan var. Enkazda olanların yakınları sanal medya hesaplarında sık sık isim ve yer bildiriyor. 
 
IŞIK APARTMANINDA 2 KİŞİ ÇIKARILDI
 
Rezan (Bağlar) ilçesinin Sento Caddesi üzerinde bulunan 8 katlı 32 dairenin bulunduğu Işık Apartmanında sabah saat 08.50'de M.Ş.A. ve Y.İ.’nin cansız bedenine ulaşıldı. Apartmanın enkazında şimdiye kadar 23 kişinin cansız bedeni, 23 de yaralı çıkarıldı. 
 
GALERİA’DA 4 KİŞİ ÇIKARILDI 
 
İlçenin Elazığ Caddesi üzerinde bulunan 12 katlı Diyar Galeria İş Merkezinde gece boyunca 4 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Enkazdan şu ana kadar kaç kişinin çıkarıldığına ilişkin resmi kurumlar açıklama yapmaktan kaçınırken, kimi iddialara göre toplamında 108 kişinin enkazdan çıkarıldığını ancak akıbetleri hakkında bilgiye ulaşılmıyor. 
 
GERGİNLİK YAŞANIYOR
 
Arama kurtarma çalışmalarının ağır aksak gitmesine tepki gösteren enkaz altındakilerin yakınları ile güvenlik şeridi oluşturan askerler arasında aralıklarla gerginlik yaşanıyor. Endişeli bekleyişlerini sürdüren aileler, sabah saatlerinde enkaz alanına girmek istedi. Halk ve çevre illerden yardıma gelenlerin de çalışmasına izin verilmiyor. 
 
AVUKAT LİSTE PAYLAŞTI
 
Amed Barosuna kayıtlı avukat Feride Laçin, sanal medya hesabında Galeria İş Merkezi’nde göçük altında olduğunu belirttiği 64 kişilik liste paylaştı. Laçin, mesajında şu bilgi ve isimleri paylaştı: “Arkadaşlar ekipler ellerinden geleni yapıyor ama zor bir enkaz yurtdışından gelen yardım ekiplerini Diyarbakır yönlendirebilsek, ÇOK ACİL ZAMAN KALMADI ARTIK
 
Nevroz Erdoğan, Hatice Özge Tuncay, Serhan Özdemir, Suleyha Özdemir, Derin Çelik, Şehmuz Elbat, Emir Urakçı, Pelda Aygün, Ali İmran Ensarioğlu, Yusuf Özaydın, Fatma Zehra Çetiner, Serpil Tokdemir, Hadi Çiçek, Sedef Fatoş Özdemir, Ramazan Serhat Akyüz, Samet Özdemir, Irmak Çelik, Okyanus Çelik, Nurullah Elbat, Eylül Dayan ve ailesi, Engin Nupelda, Doğruer ailesi, Emircan Çetiner, Merve Görüş, Maşallah Çeçik, Ramazan Durgun, Evin Talay, , Samet Talay, Rozerin Batmaz, Yasin Batmaz, Ceylan ailesi, Sidar Bulak, Eda Çaçan, Erdal Çaçan, Deniz Akçan Karan Akçan, Roda Akçan, Lira Akçan, Halil Tuna, Serdar Tuna, Sidar Tuna, Ayhan Tuna, Zeynep Tuna, Zeleyha Bulak, Kadir Bulak, Latin Bulak, Berna Ertürk, Melike Alp, Abdullah Aziz Baver Alp, Burak Şahin Biryar Türkan, Süleyman Alaş, Mustafa Yeğin, Alın Yeğin, Süleyman Gündüz ve ailesi, Makbule Arslan, Husamettin Arslan, Abdulkadir Arslan, Eylem Arslan, Rüya Arslan, Kübra Arslan ve Tahir Arslan.” 
 
CENGİZLER APARTMANI’NDA 3 KİŞİ ÇIKARILDI 
 
Rezan ilçesine bağlı Tesisler Semti’nde bulunan Cengizler Apartmanı’nda gece saatlerinde 3 kişinin cansız bedeni çıkarıldı. 7 katlı apartmanda 24 daire bulunuyor ve enkazda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 
 
AKAR APARTMANDA 9 KİŞİ ÇIKARILDI 
 
Rezan ilçenin Emek Caddesi’ndeki 482’nci sokakta (Mevlana Halit Ortaokulun yanı) bulunan 9 katlı Akar (Halka arasında Hisami deniliyor) Apartman’da dün geceden bu yana 9 kişinin cansız bedenime ulaşıldı. Apartmanda toplam 130 kişinin enkaz altında olduğu ileri sürülüyor.  
 
4 ÇOCUK VE BABA ENKAZ ALTINDA
 
Çöken Akar Apartman’ın 6 kişilik Varış ailesinin tamamı enkaz altında kaldı. Apartmanın 5’inci katında yaşayan aileden Anne Zeynep Varış’ın cansız bedeni çıkarıldı. Baba Murat, çocukları Elanur, Helin, Muhammed ve Baran Varış ise enkaz altından çıkarılmayı bekliyor. Enkaz altındaki aile bireylerinin sağ olup olmadığı bilinmezken, yakınları umutlarını korumak istiyor.
 
SÖZEL APARTMANDA HİÇBİR GELİŞME YOK
 
Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bulunan Sözel Apartmanı'nda ise en son dün sabah 4 kişi sağ kurtarıldı. Enkazda akrabalarından haber bekleyen insanlar, çalışmaların yetersiz olduğunu ve deneyimsiz ekiplerin buraya gönderildiğini savunarak, tepki gösteriyor. Yan blokta oturan bir mahalleli, söz konusu terasla birlikte 9 katlı apartmanın 1996’da yapıldığını ve altında dershane olduğunu söyledi. Yakınlarından haber bekleyenlerden bazıları, binada W. ve E. Talay çifti ile çocukları S. Talay’ın (4) 3 gündür enkaz altında olduğunu söylüyor. Bekleyenlere hiçbir bilgi verilmezken, enkazın etrafında sürekli Kürtçe ağıtlar yükseliyor.