Kanaat önderleriyle buluşma: Oyumuzu kullanalım, sandıklara sahip çıkalım

AMED - Kanaat önderleriyle buluşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçmenlere çağrı yaparak, “Oyumuzu kullanalım, sandıklarımıza sahip çıkalım ve Erdoğan’ı bu ülkede bir başkan olarak görmediğimizi ispat edelim” dedi. Siyasetçi Ahmet Türk ise, Kürtlerin birlik fotoğrafını ortaya çıkarması gerektiğini söyledi. 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ve bölge milletvekillerinin, Amed’de 2’nci tur cumhurbaşkanlığı seçimi kapsamında temasları sürüyor. Eş Genel Başkan Buldan ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekilleri Cengiz Çandar, Sevilay Çelenk, Mehmet Kamaç, Georga Aslan, Rezan ilçesinde bulunan Farqîn Yas Evi’nde kentteki kanaat önderleri ile bir araya geldi. 
 
TARİHİ SÜREÇTE BİRLİK VURGUSU
 
Buluşmada konuşan siyasetçi Ahmet Türk, Kürtlerin binlerce yıllık geçmişi ile büyük bir tarihe sahip olduğunu belirterek, binlerce yıllık tarihinde Kürtlerin hep bedel ödediğini söyledi. Kürtlerin özgürlük ve eşitlik mücadelelerini halen sürdürdüğünü kaydeden Türk, “Kürt siyasal hareketi, halkıyla birlikte bütün zülüm, hilelere ve baskılara karşı özgürlük ve eşitlik mücadelesinde amacına ulaşacak. Tarihi bir süreçten geçiyoruz, bunu seçimlere yönelik söylemiyoruz. Evet, önemli bir seçimle karşı karşıyayız ama bunun için sizlerle bir araya gelmedik. Sadece içinden geçtiğimiz süreçte yaşanan gerçekleri size aktarmak istiyoruz. Kürtlere karşı saldırlar ve ırkçılık yükseliyor. Tüm bunlara karşı bizler, Kürt halkı olarak bir birlik sağlamalıyız. Geleceğimizi hep birlikte oluşturmak için, bir karar mekanizması oluşturmalıdır. Bizler için en önemli olay şey bu birliktir. Bugün biz ne kadar ‘Türkiye partisiyiz’ diyorsak da, onlar, bizleri yine Kürt partisi olarak görüyorlar. Bundan gurur duyuyoruz. Biz eşitlik mücadelesi veriyoruz. Kürtler ve mazlumlar, adil ve özgür bir yaşam istiyor. Bu önemli seçimlerde de, yaşlısından gencine herkeste bu birlik fotoğrafının ortaya çıkmasını istiyoruz. Evet, ‘Kürtlerin milliyetçilik anlayışına karşı hep birlikte karşımızda durdular’ demeliler. Bizler bunu sağlarsak ancak bu şekilde milliyetçiliği ortadan kaldırırız” şeklinde konuştu.
 
SANDIK ÇAĞRISI
 
Yapılacak ikinci tur seçimlerinde saldırı altında olan Kürt kazanımlarına karşı sandığa gidilmesinin önemine vurgu yapan Türk, “Bu ülkede eğer Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldıran anlayış karşısında, birlikteliğimizi sağlayamazsak yaşanılan istikrarsızlık sürecek. Bütün halkımıza sesleniyorum; birliği sağlayamazsak bir felaketle karşı karşıyayız. Bunu görmelerini istiyoruz. Yarın sandık başına gideceğiz ve oylarımızı kullanacağız. Son dönemler milliyetçilik üzerinden tartışmalar var ve insanlarımızda tereddüt var. Hiçbirimiz tereddütte girmeyelim ve sandığa gidelim, oylarımıza sahip çıkalım. Yoksa faşizmin değirmenine su taşımış oluruz. Yıllarca düşmanlık politikaları ile baskı, gözaltı, tutuklamalarla baş eğdirmeye çalıştılar ama başarılı olmadı. Kürtler baş eğmedi ve mücadelesini her zaman sürdürdü. Bunun mesajını tekrardan verelim ve verdiğimiz mesajı iyi okusunlar” diye belirtti.
 
‘DENKLEM DIŞINDA BIRAKMAYA ÇALIŞTILAR’
 
Seçime bir gün kala kentin kanaat önderleri ile bir araya gelmenin büyük bir mesaj olduğunu kaydeden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, “Kader değişikliği” olarak görülen seçimlere giderek oy kullanmak gerektiğini söyledi. Buldan, “Ancak istediğimiz sonuçları elde edememiş olmakla birlikte, her türlü engelin, müdahalenin, baskının, hilenin, hurdanın, yalanın ve çalmanın sonucunda, Yeşil Sol Parti olarak aldığımız oranın küçümsenecek bir oran olmadığını ifade etmek isterim. Son bir buçuk ay içerisinde, HDP ile seçimlere girmeyip, Yeşil Sol Parti’yi halkımıza tanıtmanın, bunun çalışmasını yapmanın ne kadar zor olduğunu fark ettik. Bu önemli bir tercihti. AKP ve MHP iktidarının HDP’yi siyaset dışına atma çabasına karşı kapatma davası, ‘Kobane Kumpas Davası’, vekillerimizin fezlekeleri ve açılan davalar sokaklarda meydanlarda karşılaştığımız engellemelerle müdahaleler bize şunu gösteriyordu. AKP ve MHP Kürt halkını siyasetini bu denklemin dışında tutmaya çalışıyordu. Ancak biz buna izin vermedik” dedi. 
 
YEŞİL SOL PARTİ HAMLESİ
 
Yeşil Sol Parti ile seçime girerek büyük bir hamle gerçekleştirdiklerini kaydeden Buldan, şöyle devam etti: “Bu hamlenin bizler açısından zorlukları vardı ama halkımızı seçeneksiz bırakmamak için bu seçeneği tercih etmek durumunda kaldık. Aldığımız sonuçlar hiç birimizi tatmin etmedi, bunun farkındayız. Şartlar izin verseydi, bizler oylarımızın yüzde 15 civarında olduğunu biliyorduk. Parlamentoya 100 milletvekili ile girmeyi hedefliyorduk. Ancak demokratik bir ortamda seçimin gerçekleştiğini hiç kimse söyleyemez. Devletin bütün imkanlarını kullanan bir Cumhur İttifakı, medyasıyla, polisiyle, yargısıyla, muhalefet partilerinin yaptığı seçim çalışmalarını engellenmesi için her türlü imkan kullanıldı. Ancak bütün bunlar karışında, bizler yılmadan direnişimizi mücadelemizi ve bizi inkar edenlere karşı varlığımızı ispat etmenin ve Kürt siyasetinin parlamentoda temsiliyetinin ne kadar önemli olduğu bilinciyle ve gerçekliğiyle bu seçimleri kazanmak üzere yola çıktık” şeklinde konuştu. 
 
SEÇİM TERCİHİ
 
Cumhurbaşkanlığı 2’nci tur seçiminin tarihi bir fırsat olduğunu belirten Buldan, “Belki ilk fırsatta bunu yakalayamadık ama ikinci turda yapacağımız tercih, kullanacağımız oy, aslında hepimiz açısından bir kez daha kaderimizin belirleneceği bir tercih olacaktır. Yarın iki isimden birini tercih edeceğiz. Ve bu tercih, her ne kadar Kürt halkının talepleri ve sorunlarına karşı, 21 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP iktidarının zulmüne ve baskılarına karşı yapılacak olan bir tercih olmalı. Tercihimiz kayyım anlayışına, hukuksuzluklara, tüm haksızlıklara, cezaevinde yatan binlerce insanın özgürlüğü için olacak” diye kaydetti.
 
‘ERDOĞAN YENİ BİR FELAKETİN BAŞLANGICI ANLAMINA GELİR’ 
 
Buldan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz şunu iddia etmiyoruz; yeni gelecek olan cumhurbaşkanı bir iki günde bizim sorunlarımızı çözemez. Yüzyıllık bir devasa bir Kürt sorununun birkaç ayda çözünmeyeceğini de biliyoruz. Ancak Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü bakımında başta Kürtler olmak üzere, bu ülkede zulme baskıya maruz kalan kesimler, inançları mezhepleri inkar edenlere karşı, yeni bir yolu, yaşamı ve mücadele alanını hep birlikte örmek, ama aynı zamanda yol kat edebilmek için yapacağımız tercih önemlidir. Erdoğan’ı tercih etmek bizler açısından imkansızdır. Yaptığı zulme, baskıya, inkara, hukuksuzlara bütün bunlara karşı Erdoğan, Kürtler açısından yeni bir felaketin başlangıcı anlamına gelecektir.
 
ANKARA’YA MESAJ
 
Biz aydınlık ve karanlık, demokrasi ve faşizm, barış ve savaş politikaları arasında önemli bir tercih yapmak zorundayız. Bu ülkenin kaynaklarını, savaş politikalarına, yandaşlarına ve çetelerine aktaran, halkın çıkarlarını hiç bir şekilde düşünmeyen bir yapıya karşı elbette tercihimi aydınlıktan, barıştan, huzurdan, demokrasiden yana yapmak zorundayız. Ben inanıyorum ki Diyarbakır halkı yarın sandık başına giderek yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla, erkeğiyle bir bütün olarak ilk seçimlerde çıkardığımız sonuçtan daha büyük bir kararlılıkla sandıklara giderek Diyarbakır’dan Ankara’ya bir mesaj vermesi bizler açısından önemlidir. Ankara şunu bilmek durumundadır. Diyarbakır halkı kendi sorunlarının çözümünü istiyor, Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini istiyor. Belediyelerine kayım atanmasına razı olmuyor, rıza göstermiyor. Türkiye’nin her yerinde bu mesaj ve anlayışla sandığa giderek oylarımızı kullanarak, bu ülkeyi yönetenlere önemli bir mesaj vermek bizlerin elindedir. Oyumuzu kullanalım, sandıklarımıza sahip çıkalım ve Erdoğan’ı bu ülkede bir başkan olarak görmediğimizi ispat edelim. Bu bizim elimizde, bu sorumluluk ve anlayışla sandıklara gidebilirsek elbette başarı bizim olur.  Kazanım bizim olur. Türkiye’nin demokratik geleceğine de hep birlikte katkı sunmuş oluruz.”
 
 

Diğer başlıklar

00:32 Pasûr’da uzman çavuş, park nedeniyle tartıştığı genci tehdit etti
23/04/2024
23:08 Özgür Basına yönelik saldırılar Avrupa'da protesto edildi
21:39 Siyaset Bilimci Oğuz: Türkiye'de sendikalaşma oranı yüzde 10
21:05 Soykırımda yakınlarını kaybetti: Ermeni halkı ölüm yolculuğuna çıkarılıyordu
20:19 Tunus açıklarında 19 mültecinin cenazesine ulaşıldı
20:13 Amed Tiyatro Festivali 6'ncı gününde
19:04 Aykol: Özgür Basına yönelik saldırı daha büyük bir operasyonun habercisi
18:50 30 yılın ardından özgürlüğüne kavuşan Bakay’a kitlesel ziyaret
18:44 TJA ve DEM Parti'den Makbule Özer için tahliye çağrısı
18:31 ABD’den 86 sayfalık Türkiye raporu: Kürtler tehdit ve şiddete maruz kalıyor
18:01 Fırat Nehri kıyısında onlarca martı ölü bulundu: Nedeni siyanür mü?
17:54 Makbule Özer’in ailesine ziyaret
17:32 AP Üyesi Villumsen: Erdoğan zulmünün AB'de yeri yok
16:58 DEM Parti ve HDK: Özgür Basın diz çökmeyecek
16:51 Şenyaşar: Bana dava açan Erdoğan failleri neden tutuklamadı?
16:45 Gazetecilerin gözaltına alınmasına itiraz
15:58 AYM kararına rağmen çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu
15:41 KNK: Erdoğan’ın yeni savaşı tüm Ortadoğu için bir tehdit
15:29 Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepkiler sürüyor
14:47 Gazeteciler: Kürt medyası hiçbir zaman susmadı
14:45 Hatimoğulları'ndan 'Demokratik Anayasa' çağrısı
14:44 DİSK’in Taksim başvurusu reddedildi
14:21 Amed’de Makbule Özer protestosu
13:34 Gözaltındaki gazetecilere avukat kısıtlılığı
13:27 HDK, DBP ve DEM Parti: Özgür Basın’ın yanındayız
13:15 Saldırılara karşı Özgür Basın etrafında kenetlenme çağrısı
12:37 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
12:22 Farqîn Belediyesi kayyımın taşınmaz devir kararlarını iptal etti
12:21 Amed’de 5 yılda 200’den fazla petrol arama-çıkarma sahası açıldı
12:20 Gözaltına alınan gazeteci sayısı arttı
11:50 Kadıköy'de yapılacak Ermeni Soykırımı anması yasaklandı
11:46 Özgür Basın'a dönük gözaltılara tepki yağdı
11:33 Stêrk ve Medya Haber: Halkımızın sesi soluğu olmayı sürdüreceğiz
11:21 Gazeteci Arslan: TV’lere saldırı savaş politikalarından bağımsız değildir
10:44 DFG ve MKG: Saldırılar Özgür Basını yıldıramaz
10:23 Gazeteci Özdemir: Savaş biraz daha uzar ama sonuç değişmez
10:09 Emine Şenyaşar'a ‘Erdoğan'a hakaretten’ dava
10:01 Kazaların eksik olmadığı yol onarılmıyor
09:32 Malezya'da askeri helikopterler çarpıştı: 10 ölü
09:27 Eylemdeki tutsağın annesi: Çözüm İmralı kapılarının açılmasıdır
09:10 Gazeteci Ahmet’ten 182 gündür haber yok
09:06 4 saatlik baskında teknik malzemelere el konuldu
09:04 Tutuklanan zihinsel engelli Gezer’in avukatı: Cezai ehliyeti yok
09:03 AKP'li vekillerin uçak biletleri kayyımdan
09:00 Tutsaklar ‘özgürlük’ eyleminde
09:00 Ermeni Soykırımı 109’uncu yılında
09:00 1 Mayıs’a çağrı: Özgürlük için Taksim Meydanı’na
09:00 Dağlarda bahar rüzgarı esiyor
09:00 23 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:41 Özgür Basın çalışanları gözaltına alındı
06:11 Stüdyoları basılan Stêrk ve Medya Haber TV'den çağrı
06:00 Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına polis baskını
22/04/2024
23:41 İsviçre’de Metîna’ya yönelik saldırılar kınandı
22:48 TAJÊ’den Irak devletine: Türkiye’nin ortağı olma
22:23 Gever’de tutuklanan 12 kişi tahliye edildi
21:24 İSİG: Çocuk işçiliğe karşı 1 Mayıs’a
20:42 Şirnex’te 1 kişi gözaltına alındı, 1 kişi tutuklandı
19:48 İzmir’den kadınlar: Özel savaş politikalarına dayanışmayla cevap vereceğiz
18:50 Parti ve derneklerden Şenyaşar’a destek
18:20 Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
18:03 Öğretmen Sendikası’ndan Milli Eğitim Bakanlığına 15 bin imza
17:13 Serêkanîyê Belediyesi tebrik çiçeklerinin gelirini SMA hastasına verdi
17:03 Kayyımdan alınan Tûşba Belediyesinin borcu 237 milyon 374 bin 774 TL
16:35 Hazine 31.6 milyar lira borçlandı
15:06 Bagok’ta yasak sonrası bombardıman ve silah sesleri
14:38 Êlih’te kayyım 3 milyar 53 milyon 977 bin TL borç bıraktı
14:25 81 yaşındaki Makbule Özer tekrar tutuklandı
14:24 DEM Parti PM sonuç bildirgesi: Alacakaranlığa karşı ilk ışık yakılmıştır
14:06 İki dönem kayyımla yönetilen Kop Belediyesi’nin borcu açıklandı
13:16 Bakırhan’dan JINNEWS ve MA’ya ziyaret
13:05 DEM Parti Sözcüsü Doğan: Yeni dönem yol haritamız Üçüncü Yol siyasetiyle örülecek
12:49 DEM Parti Kürt gazetecilere yönelik baskıyı Meclis’e taşıdı
12:18 Bagok’taki 5 alanda ‘geçici özel güvenlik bölgesi’ ilanı
11:23 Kargon var denilerek çağrılan genç gözaltına alındı
11:19 Dersim’de 5 gözaltı
11:03 KDP Erdoğan ziyareti öncesi Hewlêr caddelerine Türk bayrakları astı
11:02 Gever kayyımı milyonları emniyet, kutlama ve kadayıfa harcamış
10:18 DEM Parti: Kürt gazeteciler 126 yıldır hakikatin izinde
09:49 Şengal'de 'özsavunma' hamlesi: Kendini savunmak her kadının görevi
09:13 Bakırhan: Çözüm için samimi olan her partiye açığız
09:06 Tutsaklar ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ eyleminde
09:01 KDP’nin alıkoyduğu gazeteciden 181 gündür haber yok
09:01 ‘Birlikte mücadeleyle İmralı tecridi kaldırılabilir’
09:01 Yazar Karacabey: Sanatçıların inadı çok hükümet devirir
09:00 Gazeteci Karadaş: Ortadoğu'da halkların kaderi birbirine bağlı
09:00 22 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
08:40 Adana’da minibüs kazası: 3 ölü, 18 yaralı
21/04/2024
23:11 Amedspor Kadın Futbol Takımı’ndan 3-1’lik skor
23:04 Amed’te Tiyatro Festivali sürüyor
21:17 Sakarya’da bir kadın hayatını kaybetmiş halde bulundu
21:11 Erzirom’da kaza
19:41 KNK Genel Kurulu sonuç bildirgesi: Artık birlik zamanı
17:25 Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti 82’nci gününde
17:15 Amedspor taraftarını üzdü
16:34 KNK: Saldırılara karşı seferberlik tutumuna ihtiyaç var
16:08 Hedef gösterilen zihinsel engelli Gezer tutuklandı
15:34 Turhal'da 4.1 büyüklüğünde deprem
15:12 Amedspor’un ‘şampiyonluk’ maçı başladı
15:08 Hedef gösterilen engelli bireye dair yeni detay
14:30 KNK kurulunda 'birlik' vurgusu
14:22 Çandar: Halk iradesine saygı duyun
13:29 Amed'de maç öncesi ‘şampiyonluk’ coşkusu
13:11 İsrail saldırılarında ölü sayısı 34 bini geçti
12:50 DEM Parti Kadın Meclisi: Kadınlar coğrafyayı mora boyadı
12:29 Amedspor-Iğdırspor maçı öncesi 2 gözaltı
11:35 İran'da Kürtçe öğretmenine 10 yıl hapis
11:26 Metîna'ya yoğun bombardıman
10:17 Türkiye yüksek enflasyonla dünyada 4'üncü sırada
09:53 Amedspor'dan 'sahte bilet' uyarısı
09:34 Jin Dergi çocuk haklarını kapağına taşıdı
09:31 Erdoğan ziyareti öncesi Metîna’da yeni bir saldırı başlatıldı
09:14 Kadınlardan 1 Mayıs çağrısı: Taksim’de olalım
09:13 126 yıldır süren direniş geleneği
09:12 Dr. Pashang: Kürtlerin Ortadoğu'daki krize karşı tek seçeneği birlik olmaktır
09:10 Abdullah Öcalan için her gün CPT'ye mektup gönderilecek
09:09 180 gün oldu: Gazeteci Ahmet nerede?
09:09 Tutsaklar Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için eylemde
09:08 Amed Tiyatro Festivali: Yasakları anlamsız kılıyoruz
09:07 AKP’li Albayrak 460 milyon 601 bin TL borç bıraktı
09:00 21 NİSAN 2024 GÜNDEMİ
07:28 İzmir Kitap Fuarı'nda 'Kurdistan'a tahammülsüzlük
00:19 Sûr Belediyesi hedef gösterilmişti: Gözaltına alınan kişi zihinsel engelli çıktı
20/04/2024
22:37 ‘Derwêş yan Gudû’ oyunu ayakta alkışlandı
22:17 Basel'de gençlerden ‘Öcalan’a özgürlük’ talepli panel
22:01 Sarıyer’de AVM’de yangın
21:17 Erdoğan Rabia Naz'ın babasına dava açtı
21:08 Pîrsus Katliamı anmasında dava duruşmasına çağrı
20:57 Eşbaşkanlar bakanlık ve Sayıştay'dan müfettiş talep etti
19:51 Çeşme'de kanalizasyon suları denize dökülüyor
19:45 Kürt kazanımlarına saldırıya karşı ortak mücadele mesajı
19:26 Ankara’da 'Büyük Savunma Mitingi' düzenlenecek
18:58 KNK’li Uzun’dan ulusal birlik konferansı çağrısı
18:49 DEM Parti: Bayrak ve marş istismarına dayalı siyaset dönemi miadını doldurdu
18:27 Bakan Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı ile görüştü
18:01 Sur’daki çocuklar müziğe doydu
17:52 Wan’da ilk meclis toplantısı: Birlikte yöneteceğiz
17:40 KNK toplantısı: Ortadoğu krizini Abdullah Öcalan'ın fikirleri çözer
17:33 İnşaatta göçük: 2 işçi yaralandı
17:03 Erdoğan Hamas başkanı Haniye ile görüştü
16:39 ÖHD İstanbul Şubesi yeni yönetimini belirlendi
16:30 Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemdeler
16:21 Birçok meslek örgütü Emine Şenyaşar’ı ziyaret etti
16:15 Gever'de kayyımdan kalan borçlar asıldı
15:38 Eylemde olan 15 tutsağa disiplin soruşturması
15:37 Sûr Belediyesi'ne soruşturma
15:17 Hasta tutsaklar Kaya ve Güvel’in tahliyesi istendi
15:14 Kaybedilen Ermeni aydınlar anıldı
14:23 ‘Zulüm bitinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz’
14:18 Cizîr’de yapılacak baraj için 255 parselde 'acil kamulaştırma' kararı
14:16 KNK’nin 2 gün sürecek Genel Kurul ara toplantısı başladı