KDP’nin boşalttığı köylere Türkiye’nin getirdiği SMO üyeleri yerleştiriliyor

img
HEWLER - Türkiye, KDP aracılığıyla Federe Kürdistan’da boşalttığı köylere Suriye’den getirttirilen SMO üyelerini ve ailelerini yerleştiriyor. Operasyonlarla kurmak istediği üslerle bölgenin demografik yapısını değiştirmeye çalışan Ankara’ya KDP destek sağlıyor.  
 
Türkiye’nin 23 Nisan’da Federe Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Metina, Avaşin ve Zap’ta başlattığı operasyonlar devam ediyor. Karadan ilerleme kaydedemeyen Türkiye, İHA, SİHA, savaş uçakları ve helikopterlerle Avaşin bölgesine bağlı Girê spi, Tabura Ereban, Girê Sor alanlarını rutin bir şekilde bombalıyor. Sahada zorlanan Türkiye, KDP’ye bağlı özel güçleri öne sürerek yeni alanlar açmak istiyor. TSK özellikle Avaşin bölgesinde verdiği büyük kayıplar verirken, Zaxo’dan Bradost alanına kadar 70’e yakın köy KDP’nin girişimleriyle boşaltıldı. Zaxo, Amediye ve Duhok kentlere bağlı yerleşim yerlerine ise Suriye’den getirilen SMO üyeleri ve ailelerini yerleştirme faaliyetleri sürüyor. Plan çerçevesinde Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Afgan mültecilerin de bu bölgeye yerleştirilmek istendiği halk arasında yaygın olarak dile getiriliyor. Söz konusu plan başarılı olması halinde YNK’nin hakim olduğu Süleymaniye ve Helepçe alanlarına da benzer uygulama hayata geçirilmek isteniyor. Uzun vadeli düşünülen plan çerçevesinde Duhok Valisi Eli Tatar’ın da bilgi sahibi olduğu belirtiliyor. 
 
 SİVİL YERLEŞİM YERLERİNİ BOŞALTMA
 
Bombardımandan kaynaklı Kanimasi kasabası sınırları içerisinde bugüne kadar 2 bin dönümlük arazi zarar gördü. Halka ait bağ ve bostanlar ve diğer meyve ağaçları bilinçli bir şekilde ateşe verildi. Barzan mıntıkasının Çemço’dan Şeladizêye kadar yerleştirilmek için Aziz Veysi komutasında paralı Gulan ve Zerawani güçleri, MİT adına görevlendirildi. TSK’nin SİHA- İHA’larla yaptığı keşifleri kolaylaştırmak ve alandaki hakimiyetini arttırmak için bu paralı güçler, yerelden istihbarat toplamak için sivil yerleşim yerlerinin tamamen boşaltılmasını istiyor. Bu temelde Metina alanına bağlı Hiror, Kêste, Çelkê, Deşêş, Serero, Hedine, Binavê, Edinê ve Ore gibi köylerini sürekli bombardıman altında tutuluyor. Dêşêşe köyü boşaltılmak istenen ilk köylerden birisi. Behdinan alanı Xelifan mıntıkasında 3 HPG’liye pusu kurarak kaçıran KDP, Metina ve Kani Masi nahiyesi bölgelerinde benzer eylemlere başvuruyor. 
 
PLANA DESTEK
 
24 Temmuz 2015’te devreye konulan Çökertme Planı çerçevesinde tampon bölge oluşturma stratejisi yürüten Türkiye, KDP üzerinden Amediye-Metina hattını birbirinden koparmak, Metina alanına bağlı Gavnarkê-Kanimasi hattında Safarya, Ciditke, Bekulke köy civarlarında bulunan tepelere ve Gire Casus‘da var olan askeri noktalara yeni takviyeler yaparak yeni üsler kurdu. Metina’nın batısında bulunan Çiyaye Spî alanına açılan Sere Metina’da Banke köyü Zerevanî güçleri yerleştirdi. Tüm bu girişimlerin yanı sıra MİT adına ajan çalışması Parastın üzerinden sürdürülüyor. 
 
AMAÇ KALICI YERLEŞMEK 
 
Türkiye’nin Aralık 2017’de Raperin Soran hattına başlattığı operasyonlarla da Behdinan (Zap, Metina Heftanin alanları) ve Soran (Xakurkê, Xinêre, Diyala ve Sîdeka alanları) hattını birbirinden koparmak istedi. Türkiye kısmen bu alanda konumlanmış durumda. 
 
KPD’NİN PROVOKASYONLARI SÜRÜYOR 
 
Operasyonların bir diğer ayağı KDP’nin Kandile bağlı Zînî Wertê’ye askeri güç yerleştirme planıydı.  Planın ilk aşaması olarak MİT denetiminde KDP’ye bağlı yeni karakol ve gözetleme noktaları kurulacak, HPG’lilere ait noktalar gözetlenecek, hareket tarzını izlenecek, silah depolarını ve finans kaynakları öğrenilecekti. Bu bilgiler ışığında HPG’lilere ait alanlar hedef alınarak Kandil alanı denetime alınmış olacaktı. Nitekim bu duruma karşı başta aydın ve sanatçılar olmak üzere toplumun değişik kesimlerinden büyük tepkiler gelince plan tam anlamıyla gerçekleştirilmedi. KDP geçen yıl Zaxo kırsalı olan Kela Şabanike, Siyare Bena ve Kela Dêrê alanlarına konumlandı. Buradan Türkiye’ye aktardığı istihbarat bilgileriyle şimdiye kadar yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. Birkaç ay öncesinde Metina ve Gare, Sidekan, Çoman hattına güç göndererek burada konumlanmaya çalıştı. KDP’nin planı, burada yeni gözlem noktaları, karakollar kurarak HPG’lilerin hareketlerini ve telsiz konuşmalarını kontrol altına alarak, sahadaki ‘ajanları’ aracılığı ile elde edilen bilgileri Türkiye’ye iletmekti. Amaç HPG’liler karşısında ilerleme sağlayamayan TSK’ye yeni alanlar açmaktı. Plan gerçekleşmiş olsaydı Amediyê boğazı civarlarına 2 yeni askeri nokta kurularak doğudan Tepe Hakkari güneyden Amediyê, Metina bölgesinden koparılarak buralar kontrol altına alınacaktı. Yine oluşturulan bu hatlardan Zağrosların iç hatlarına ve Garê alanına yeni bir operasyon başlatılacaktı. Tüm bu planlar şuana kadar başarısız olsa da KPD’nin provokasyonları devam ediyor.
 
GÜLEN OKULLARI İSİM DEĞİŞTİRİYOR 
 
Bir yandan demografik yapıyı değiştirmeye çalışan Türkiye, bir yandan da asimilasyon politikalarını Gülen Cemaatinden devraldığı okullar üzerinden yürütüyor. Kürdistan Bölgesinde Işık Kolejleri adı altındaki faaliyet gösteren 128  okul “Türkçü-İslam’” eğitim veriyor. Okulları isim değiştirerek faaliyete koyan Türkiye bu kapsamda Duhok ve çevresini pilot bölge olarak kullanıyor. 
 
MA / Erdoğan Altan