Akide kardeşliğinin sacayakları: Türkiye, Taliban ve DAİŞ

img
HABER MERKEZİ  - Afganistan’da ABD’nin çekilmesini fırsata çeviren Taliban yönetimine toleranslı yaklaşan devletlerin başında gelen Türkiye’nin radikal İslamcı örgütlerle kurduğu bağ dikkatleri yeniden üzerine çekti. 
 
Afganistan’da iktidarı ele geçiren Taliban yönetimine ılımlı yaklaşan ilk devletlerden biri Türkiye oldu. Ankara’nın radikal İslamcı örgütlerle kurduğu bu hızlı bağ, akıllarda soru işareti uyandırıyor. 
 
‘TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ’
 
Afganistan’da Taliban, ABD’yi ve NATO’yu “iman gücüyle” yenmeyi başardı. 20 yıllık kutsal savaşın sonucunda Afgan halkı “hidayete” erdi. Taliban’ın iktidar olma şöleni, bazı kesimlerin adeta ruhunu okşadı. Kıvançla gururlananlar ve hatta emperyalizme karşı “zafer” havası estirenler oldu. Türk yönetiminin ilk refleksleri de her zamanki gibi dikkatlerden kaçmadı. Kontrolün ele geçirildiği ilk günlerde Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen, iktidarın “bostancıbaşısı” A Haber’e bağlandı ve Türkiye ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ima etti. Buna paralel olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Taliban’ın açıklamalarına olumlu baktıklarını, “kardeş Afganistan’ın” kalkınmasına destek vereceklerini söyledi. Bakan, Türkiye’nin 20 yıldır Taliban’a karşı mücadele eden NATO güçlerinden biri olduğunu unuturcasına konuştu. 
 
TÜRKİYE’NİN TAVRI RUS BASININDA
 
Örgütün ülkede “şeriatı” hüküm kılacağı ve özellikle kadınların toplum içindeki varlığına büyük zarar vereceği düşünülüyor. Demokrasi yerine “emirlik” düzenine geçileceği, parlamentonun kaldırılacağı ve halkın yönetime katılımına son verileceği iddia ediliyor. Bütün akıldışı uygulamalar yüksek sesle dillendirilirken, mülteciler katı kurallardan kaçarak Türkiye’nin yolunu tutarken, Türk hükümetinin sergilediği “sempatik” yaklaşım tartışma yaratıyor. Bu yaklaşım, yurtdışındaki bazı yayın organlarına konu edilmiş durumda. Örneğin Rusya’da yayın yapan “gazeta.ru” adlı sitede çıkan “Türkiye, Taliban’la işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı” başlıklı haberde Türk yönetiminin pozisyonu ele alınıyor. Söz konusu habere göre Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığı, Taliban yönetiminin işini “teshil” edecek ve ona uluslararası mecrada nefes aldıracak. Yine “Vedomosti” gazetesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Taliban örgütü hakkındaki “ılımlı” üslubu konu ediliyor. 
 
DAİŞ’E DE KUCAK AÇILMIŞTI
 
Radikal İslamcı örgütlerin her “zuhurunda” Türk devlet erkânının kullandığı “müleyyin” dil, dikkatlerden kaçmıyor. DAİŞ’in ilk eylemleri hatırlanırsa dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun “mevcut Şii hükümetlerden hoşnut olmayan öfkeli Sünnî Araplar” tanımlaması Ankara’nın meşrulaştırıcı ruh halinin dışavurumuydu. Yine 2014 yılının Eylül-Ekim aylarında DAİŞ’in Kobanê’ye gerçekleştirdiği saldırı esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı “Kobanê düştü, düşecek” söylemi benzer minvalde bir refleksti. DAİŞ’le sağlanan “tevhid-i mesai”, MİT tırlarında taşınan silahlarla tamamen ayyuka çıktı. İnsani yardım adı altında füze, füzeatar, havan topu mermisi ve füze rampası gibi silahların DAİŞ’e gönderildiği biliniyor. Lakin iktidar odakları, buna “devlet sırrı” deyip yüreklere su serpti. O büyük gizemi ortaya çıkaran gazetecilerin başına gelmedik kalmadı. Son aylarda ise suç örgütü lideri Sedat Peker’in “katarsis” niteliğindeki açıklamalarıyla sarayın nasıl bir sır sakladığı tamamen berraklaşıyor. Kürekleri kaybolmuş kayık gibi dalgadan dalgaya savrulan bir yönetim var Ankara’da. 
 
‘TALİBAN ve DAİŞ ANLAŞABİLİR’
 
Taliban’ın yükselişi, diğer radikal İslamcı örgütlerde bir ivme yaratabilir. Bu konuda Rusya’daki diplomatların da çekinceleri var. Her ne kadar Moskova, Taliban’a karşı dengeli bir tutum takınıyor gibi gözükse de Orta Asya’daki eski Sovyet cumhuriyetlerinde radikal İslam’ın yeniden örgütleneceği korkusunu yaşıyor. Bu bağlamda “interfaks.ru” adlı haber sitesinde senatör Konstantin Kosaçev’in bazı tespitlerine yer veriliyor. Kosaçev, şunları söylüyor: “Irak ve Suriye’deki yenilgisinden ötürü DAİŞ’in Afganistan ve Orta Asya’ya gösterdiği ilginin arttığı fark edilmektedir. Ne olursa olsun DAİŞ ve Taliban en sonunda birleşecekler (bu senaryo asla göz ardı edilmemelidir). Rusya ve müttefiklerine yönelik tehdit büyüyecek.”
 
MA / İsmet Konak