Fransa, ABD ve Avustralya'daki büyükelçilerini geri çağırdı

  • dünya
  • 23:26 17 Eylül 2021
  • |
img
HABER MERKEZİ - Fransa, Avustralya'nın kendisiyle denizaltı projesini iptal ederek ABD ve İngiltere ile anlaşmasının ardından Washington ve Canberra Büyükelçilerini geri çağırdı.
 
Avustralya, Fransız tasarımlı denizaltı anlaşmasını iptal ederek ABD ve İngiltere ile 40 milyar dolarlık yeni bir anlaşmaya varmıştı. Bu kararın ardından Fransa, Washington ve Canberra Büyükelçilerini “istişare” için geri çağırdı.
 
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından alınan kararın olayın ciddiyeti nedeniyle verildiğini söyledi.
 
Drian, “Bu istisnai karar, Avustralya ve ABD tarafından 15 Eylül'de yapılan açıklamaların özel ağırlığından kaynaklanmaktadır” diye kaydetti.
 
Söz konusu kararın, Avustralya’nın Fransa yapımı denizaltılarının alımından vazgeçmesi ve bunun yerine nükleer motorlu denizaltı yapımı için ABD ile partnerliğe girmesi olduğunu belirten Le Drian, “Bu, müttefikler ve ortaklar arasında kabul edilemez bir davranış, sonuçları ittifaklar, ortaklıklar kavramları ile ve Hint-Pasifik bölgesinin Avrupa için önemini etkiliyor” diye belirtti.