Magdalena Andersson İsveç’in ilk kadın başbakanı oldu

  • dünya
  • 16:41 24 Kasım 2021
  • |
img
HABER MERKEZİ - İsveç Parlamentosu’nda yapılan oylamada Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson başbakanlığa seçildi.
 
İsveç Parlamentosu, Sosyal Demokrat Partili Magdalena Andersson'u başbakan olarak seçti. Şu anda maliye bakanlığı görevinde bulunan Magdalena, böylece ülke tarihindeki ilk kadın başbakan olacak. 349 üyeli parlamentoda 117 milletvekili, Magdalena lehinde, 57 milletvekili çekimser, 174 milletvekili ise aleyhte oy kullandı.  
 
İsveç'te başbakan seçilebilmek için çoğunluğun onayına değil, çoğunluğun karşı olmamasına ihtiyaç duyuluyor. Aleyhte oyların 175 olması halinde Magdalena başbakan seçilemeyecekti.
 
Parlamentoda hükümeti oluşturan koalisyon partileri Sosyal Demokrat Parti ile Yeşil Parti'nin toplamda sadece 116 sandalyesi bulunuyor. Oylamada Merkez Parti ve Sol Parti ise çekimser oy kullanarak Magdalena’nın seçilmesine engel olmadı.
 
Sosyal Demokrat Parti ile Yeşil Parti'den oluşan azınlık hükümetini Cuma günü açıklaması bekleniyor. İktidarda bir azınlık hükümetinin bulunması ve Magdalena’nın kıl payı oyla başbakan olması hükümetin uzun ömürlü olmayabileceği olasılığını düşündürüyor. İsveç'te bir sonraki parlamento seçimleri ise gelecek yıl yapılacak.